PRÁCE 🧰

Jak je to s tolerancí alkoholu v Rakousku, Chorvatsku nebo Itálii a dalších zemích?

3. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách

Alkohol za volant nepatří. Na tom se asi všichni shodneme. Zatímco v České republice jsme většinou naučeni, že před jízdou se musíme alkoholu vyhnout úplně, jinde v Evropě tomu tak zcela není. Jaká je tolerance alkoholu v Rakousku, Chorvatsku, Německu, Itálii nebo dalších evropských destinacích?

Tolerance alkoholu ve vybraných evropských státech

Články na téma limity alkoholu v ČR a cizině:

  1. Tolerance alkoholu za volantem v ČR a Evropě
  2. Tolerance alkoholu v Chorvatsku
  3. Tolerance alkoholu v USA
  4. Tolerance alkoholu ve vybraných evropských státech - právě čtete

Tolerance alkoholu v Rakousku

Rakousko alkohol za volantem toleruje do 0,5 promile. Povolený alkohol v Rakousku ovšem není pro řidiče nákladních nebo užitkových vozů. Ti nesmí před jízdou požít ani kapku.

Pokud během namátkové policejní kontroly nadýcháte nad 0,5 až 0,8 promile, jedná se o přestupek. V případě vyšších hodnot můžete přijít o řidičské oprávnění a rozhodně vás nemine pokuta ve výši několika tisíc eur. Alkohol za volantem je v Rakousku při hodnotách 0,5 promile a vyšších pokutován cca 5 000 eury!

Tolerance alkoholu v Německu

Stejně jako v Rakousku, také v Německu činí tolerance alkoholu 0,5 promile v krvi. Alkohol za volantem nesmí ovšem v Německu naměřit řidičům, kterým ještě nebylo 21 let, řidičům z povolání a řidičům, kteří mají oprávnění méně než dva roky. Ti nesmí pít vůbec.

I v Německu je navíc alkohol za volantem přísně pokutován. Jakmile vám policista naměří od 0,5 promile do 1,1 promile, dostanete pokutu 500 eur až 1 500 eur plus zákaz řízení na jeden měsíc.

V případě, že nadýcháte nad 1,1 promile, čeká vás vysoká pokuta a soudní řízení. Zákaz řízení můžete dostat na pět let. Pokud pod vlivem způsobíte nehodu, vězení se s největší pravděpodobností nevyhnete.

Tolerance alkoholu v Polsku

V Polsku je tolerovaná hranice alkoholu za volantem stanovena na 0,2 promile v krvi. Jakmile nadýcháte víc, jste podle zákona nezpůsobilí k řízení, a proto vám udělí pokutu 2 000 PLN až 30 000 PLN a dokonce vám tady hrozí i možnost zatčení.

Vykoledovat“ si můžete také zákaz řízení na dobu od 6 měsíců až do 15 let (v závislosti na závažnosti). Pokud navíc způsobíte nehodu pod vlivem, čeká vás doživotní zákaz řízení.

Tolerance alkoholu na Slovensku

Stejně jako v České republice, také na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Pokud během policejní kontroly „nadýcháte“, hrozí vysoká pokuta až do výše 996 eur. Nad 0,1 promile alkoholu v krvi už jde o trestný čin, za který následuje soud nebo vězení.

Tolerance alkoholu v Chorvatsku

Také v Chorvatsku je alkohol za volantem tolerovaný do 0,5 promile v krvi. To ovšem za předpokladu, že nepatříte mezi mladé řidiče do 24 let, profesionální řidiče nebo řidiče vozidel nad 3,5 t. Pokud do této skupiny nespadáte a po jednom pivku sednete za volant, měli byste být i při kontrole bez problémů.

Problém však nastává ve chvíli, kdy pod vlivem způsobíte přestupek nebo dokonce trestný čin. Pokuty za řízení pod vlivem (nad 0,5 promile) začínají na 90 eurech. Vyšplhat se však mohou i na 2 000 eur (od 1,5 promile a více).

Tolerance alkoholu v Itálii

Alkohol za volantem toleruje i Itálie. A to do 0,5 promile alkoholu v krvi. Pokud všem povolený alkohol v Itálii „přešvihnete“, připravte se na tučnou pokutu, která se může vyšplhat nad hranici 1 000 eur. Navíc vám mohou zabavit řidičský průkaz nebo vás na měsíc poslat za mříže.

Zdroj info: autotrip.cz, csobpoj.cz, tipcars.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články