PRÁCE 🧰

Krátkodobé havarijní pojištění ušetří peníze i nervy

17. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Ačkoliv cena havarijního pojištění v průběhu let stoupá, jeho obliba neklesá. Ba právě naopak. Pokud vy sami o „havarijku“ uvažujete, víme, jak si ho sjednat a ušetřit tisíce korun ročně!

Jak ušetřit na „havarijku“? Sjednejte si jeho krátkodobou variantu!

Povinné ručení vs. havarijní pojištění

Hned v úvodu je dobré připomenout si, co řeší povinné ručení, které musí mít ze zákona každé vozidlo brázdící tuzemské silnice a na co se vztahuje havarijní pojištění.

Povinné ručení si sjednává provozovatel vozidla pro případy, kdy s vozidlem způsobí škodu třetí osobě. Typicky jde nejen o škody na majetku, ale také škody na zdraví, životě, či ušlý zisk. Povinné ručení si můžete sjednat s nově navýšenými minimálními limity ve výši 50 mil. Kč. Vždy ale doporučujeme vybírat z pojistek, které mají limity vyšší. Například u hromadných škod totiž může být nejnižší zákonná hranice nedostatečná. Vše nad ujednaný limit pak hradíte z vlastní kapsy.

Havarijní pojištění si naproti tomu platí řidiči dobrovolně. Tato pojistka řeší škody na vlastním vozidle, které mohou vzniknout v důsledku havárie, živelných katastrof, vandalismu, odcizení nebo při střetu se zvěří. Cenu havarijního pojištění ovlivňuje nejen pojistná částka (hodnota vozidla), ale také věk a bydliště řidiče, jeho bonusy a spoluúčast.

Jak ušetřit? Sjednejte si krátkodobé havarijní pojištění!

Ceny havarijního pojištění se zpravidla pohybují okolo několika (deseti)tisíců ročně (jeden modelový příklad najdete v našem dříve publikovaném článku). Pokud si nechcete platit havarijní pojištění celoročně, ale zároveň ochránit peněženku nebo bankovní konto před nečekanými výdaji, vyplatí se poohlédnout po nabídce krátkodobého havarijního pojištění.

Ideální varianta třeba před cestou na dovolenou

Tento pojistný produkt je ideální například ve chvíli, kdy cestujete s vozidlem do zahraničí. Krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou si sjednáte pouze na několik dnů, či týdnů a zaplatíte za něj proto zlomek běžné (roční) ceny.

Vždy samozřejmě závisí na konkrétním vozidle, zvolené spoluúčasti, krytých rizicích, ale třeba i nabídce asistenčních služeb. Cena krátkodobého havarijního pojištění do zahraničí se pohybuje zpravidla okolo několika stokorun.

Krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí nebo sezónní pojistka?

V souvislosti s havarijním pojištěním se můžete kromě jeho krátkodobé varianty setkat též se sezónní pojistkou. Jak už jsme si popsali výše, krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou si sjednáváte pouze po dobu vašeho pobytu.

Sezónní „havarijko“ se potom vyplatí lidem, kteří vlastní například motorku, veterány nebo na cesty vyráží s obytným vozidlem pouze po určitou část roku. Další rozdíly mezi těmito produkty jsme si více popsali v jednom z předchozích článků.

Jak pojistku správně vybrat a nastavit?

Při výběru vhodného havarijního pojištění se zaměřte nejen na rozsah pojistné ochrany, ale zejména na krytá rizika. Mějte na paměti, že čím více rizik si necháte pojistit, tím bude pojistka dražší. Vždy proto objektivně zhodnoťte, která rizika vám na cestách reálně hrozí (doporučujeme pojistit minimálně havárii, vandalismus, a odcizení).

Prozkoumejte také rozsah asistenčních služeb a při cestách do zahraničí volte jejich rozšířenou variantu. Krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí můžete doplnit také o úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel. Pamatujte, že cenu pojistky ovlivňují také bonusy za předchozí bezeškodnou jízdu a vhodně zvolená spoluúčast.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články