PRÁCE 🧰

Kurz bezpečné jízdy: místo, kde si můžete legálně odečíst 4 body

6. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Získat řidičský průkaz je dnes velmi náročný proces, a jeho ztráta může mít značný dopad na váš život. Pokud se blížíte k maximálnímu počtu 12 bodů a jste v takzvané „bodové nouzi“? Existuje několik kroků, které vám pomohou situaci řešit.

Bodová nouze: strašák mnoha řidičů

Články na téma bodový systém:

  1. Bodový systém 2021
  2. Bodový systém: online výpis
  3. Bodový systém v zahraničí
  4. Bodová nouze: strašák mnoha řidičů - právě čtete

Co dělat, když vám hrozí ztráta řidičského průkazu?

Jste zodpovědný řidič a chcete mít přehled o svém bodovém hodnocení? Nebo máte podezření, že jste se dopustili přestupku a hrozí vám pokuta? Pak je na čase zjistit si počet bodů ve vašem řidičském průkazu. To můžete udělat hned dvěma způsoby.

Jedním z nich je vyžádání výpisu z bodového konta řidiče offline. O tento výpis můžete požádat osobně na kterémkoli pracovišti Czech POINT, tedy na obecních úřadech, na pobočkách České pošty (první stránka 69 korun, další stránky 40 korun), u notářů nebo dalších. Na obecním úřadu obce s rozšířenou působností můžete také požádat o výpis prostřednictvím datové schránky fyzické osoby. Cena se liší podle počtu stran výpisu. Za první stránku zaplatíte 15 korun a za každou další započatou 5 korun. Takže pokud máte "čistý" řidičský profil, vystačíte si s patnácti korunami. Poplatek za výpis z bodového hodnocení slouží k pokrytí nákladů na jeho vyřízení. Jedná se o administrativní úkon, který zahrnuje vyhledání a zpracování vašich dat z centrálního registru řidičů.

Výpis z bodového hodnocení lze vyřídit také online zdarma. Pro online kontrolu navštivte webové stránky Ministerstva dopravy ČR a využijte jejich online registr řidičů. Po jednoduché registraci a přihlášení se dozvíte počet bodů i další důležité informace o vašem řidičském průkazu.

Jste v „bodové nouzi“? Zvažte možnost absolvování kurzu

Nasbírali jste 4 a více bodů v bodovém systému a hrozí vám ztráta řidičského průkazu? Nevěšte hlavu! Existuje cesta, jak se bodům vyhnout a zachránit si řidičský průkaz. Kromě automatického odečtení 4 bodů po roce bez přestupku existuje další možnost, jak si konto vylepšit - absolvováním kurzu bezpečné jízdy.

Co kurz bezpečné jízdy přináší?

Po úspěšném absolvování kurzu vám budou z bodového konta odečteny 4 body. To vám může výrazně pomoci, pokud se blížíte k nebezpečné hranici 12 bodů. Kurz se zaměřuje na teorii i praxi a pomůže vám zdokonalit řidičské dovednosti a znalosti dopravních předpisů. Zkušení instruktoři vám pomohou eliminovat chyby a návyky vedoucí k dopravním přestupkům.

Kde a jak se přihlásit do kurzu?

Seznam akreditovaných center bezpečné jízdy naleznete na webu Ministerstva dopravy ČR. Abyste se kurzu mohli zúčastnit, nesmíte mít na kontě více než 10 bodů a nesmíte mít žádný 6 nebo 7 bodový přestupek. Zároveň musíte být vlastníkem řidičského průkazu (nemáte tedy platný zákaz řízení). Cena těchto kurzu bezpečné jízdy se může liší v závislosti na pracovišti. Obvykle však zaplatíte asi 5 000 korun. Po dokončení kurzu obdržíte certifikát, který nejpozději do jednoho měsíce donesete na registr řidičů v místě trvalého pobytu. Takto odečíst body lze pouze jednou za rok.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články