PRÁCE 🧰

Nejčastější nástrahy a rizika nejlevnějšího cestovního pojištění

30. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Vyrážet do zahraniční bez cestovního pojištění je zbytečný risk. Stejně riskantní ovšem může být, pokud při jeho výběru ledabyle a bez většího přemýšlení sáhnete po té nejlevnější pojistce. Proč na nejlevnějším cestovním pojištění s největší pravděpodobností vůbec neušetříte?

Proč se nejlevnější cestovní pojištění nevyplácí sjednávat?

Nejlevnější cestovní pojištění a minimální krytí

Cestovní pojištění si sjednáváme zejména z důvodu ochrany před nečekanými výdaji. Ty mohou být spojené nejen s lékařskou péčí, ale třeba také s poškozením nebo odcizením zavazadel, případně úrazy, k nimž během dovolené dojde. Nejlevnější cestovní pojištění do zahraničí kryje jen minimum pojistných rizik. Další rizika je potřeba pojistit samostatně, což se vám může ve finále zásadně prodražit.

Nízké pojistné limity

Problémem nejlevnějších pojistek jsou i velmi nízké pojistné limity. Pojistným limitem rozumíme nejvyšší možnou částku, jakou za vás zvolená pojišťovna uhradí v případě pojistné události. Vše nad tento limit hradíte z vlastní kapsy. Protože je lékařská péče v zahraničí mnohem dražší než u nás (průměrné ceny mapujeme v jednom z dřívějších článků), vždy doporučujeme sjednávat alespoň „cestovko“ s limitem 1,5 milionu. Při cestách mimo Evropu volte raději produkty s neomezeným plněním.

Levná pojistka je spojena s řadou výluk

Všechny pojistné produkty jsou pochopitelně spojeny s mnoha výlukami. U těch nejlevnějších pojistek je ale jejich seznam mnohem rozsáhlejší. Výluka z pojistného plnění představuje situaci, či událost, na kterou se pojistka nevztahuje. Pojištěný proto nemá nárok na pojistné plnění. Mezi nejčastější výluky patří například alkohol či jiné omamné látky.

Omezené asistenční služby

Nějaká forma asistence je v cestovním pojištění obsažena vždy. U nejlevnějšího cestovního pojištění, které můžete sjednat online, jde ale pouze o operátora na asistenční lince, který vás nasměruje do vhodného lékařského zařízení nebo poradí, jak situaci řešit.

Rozšířené asistenční služby pak mohou zahrnovat českého lékaře na telefonu, s nímž můžete konzultovat aktuální zdravotní stav, překlady a tlumočení, právní zastoupení nebo třeba opravu a odtah vozidla zpátky do Česka, pokud na dovolenou vyrážíte vlastním autem.

Pojištěné jsou pouze rekreační sporty

Pokud využijete srovnání cestovního pojištění online, pak vás pravděpodobně nenapadne ověřit, jaké sporty vybraná pojistka kryje. To je ale častá chyba, která vás může vyjít pěkně draho. Nejlevnější pojistky většinou kryjí jen rekreační sporty (např. turistika, plavání, běh apod.).

Například takové potápění nebo horské túry už mohou spadat do kategorie sportů, které je potřeba pojistit samostatně. Pokud by se vám při jejich provozování stal úraz a vy jste si daný sport nepřipojistili, pak vám žádné pojistné plnění nenáleží.

Jak vybírat cestovní pojištění, které vás doopravdy podrží?

Při výběru je dobré využít nezávislé srovnání cestovního pojištění do zahraničí online. Během několika mála minut si totiž uděláte přehled o situaci na trhu, nabídkách jednotlivých pojišťoven a hlavně cenách. Cena by měla být ovšem jedním, nikoliv jediným kritériem výběru.

Mnohem důležitější jsou krytá rizika, rozsah asistenčních služeb, výše pojistných limitů a pojištěné sporty. Při sjednávání na poslední chvíli si dejte také pozor na karenční dobu, a nezapomeňte překontrolovat seznam výluk, na základě kterých může pojišťovna přistoupit ke krácení, nebo dokonce odmítnutí pojistného plnění.

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články