PRÁCE 🧰

Odřené auto na parkovišti – správný postup

1. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Stalo se to už spoustě lidí. Prostě přišli třeba u supermarketu po nákupu k autu a zjistili, že ho mají odřené. Pachatel samozřejmě neznámý, ke škodě se nikdo nehlásí.

Co dělat, když najdete odřené auto na parkovišti

Neznáte viníka

Nedůležitější je, mít viníka, nebo havarijní pojištění, ideálně obojí. Bez viníka se dá sice pořád ještě situace řešit, ale budete muset přivolat policii. Ta vše zaznamená a bude po viníkovi pátrat. Nedělejte si nějaké velké naděje, obvykle je případ odložen, pokud nejsou k dispozici svědci nebo třeba záznamy z kamer na parkovišti.

Jakmile odřeninu zjistíte, podívejte se na sousední auta na parkovišti, možná budou mít třeba na nárazníku kousek vašeho laku. V takovém případě doporučujeme, počkat na majitele auta a zeptat se ho, zdali náhodou při parkování neodřel vaše vozidlo. Pro jistotu si ještě vše nafoťte. Škoda by se pak řešila z povinného ručení viníka. Rozhodně s vaším autem nehýbejte, dokud nemáte vše nafocené a sepsané.

Poznatek z praxe – zdaleka nejhorší jsou odřeniny od nákupních vozíků. „Pachatel“ se zpravidla dovtípí, že škodu nezaplatí povinné ručení na auto, ale musel by ji hradit sám. Navíc se to velmi špatně prokazuje, rodiče často ani netuší, že třeba jejich dítko odřelo cizí vůz nákupním vozíkem. Ten navíc mívá i trochu ostré hrany a škrábance jsou hlubší, než když se vám o dveře otře pružný plastový nárazník.

Znáte viníka

Optimální stav je, pokud je viník známý. Tedy se přizná a počká na místě (co si budeme povídat, takových bude menšina) nebo třeba nechá lísteček za stěračem. Jednou jedinkrát jsme na vlastní oči viděli člověka, který odřel cizí auto, obhlédl škodu a sám přivolal PČR.

Pokud je s viníkem rozumná domluva, není třeba policii volat (do škody 100 000 korun). Stačí sepsat záznam o nehodě, zkrátka postupuje se jako při klasické autonehodě. Důležité je, domluvit se na tom, kdo je viníkem a ideálně to do protokolu o nehodě napsat.

Havarijní pojištění

Pakliže máte havarijko, nemusíte nutně viníka znát. Přivolejte policii, která událost zdokumentuje a následně můžete uplatnit škodu u pojišťovny. Havarijní pojistka je pro takové případy ideální řešení, druhou věcí je cena, například pro starší auta to nedává moc smysl.

Jste viníkem

Je neslušné, ba dokonce nezákonné, od způsobené škody ujet. Nemůžeme vám poradit nic jiného, než počkat na majitele auta, omluvit se a situaci vyřešit. Pozor ale na to, aby se z toho pak „nějakou záhadou“ nestala škoda daleko vyšší a poškození se nerozrostlo třeba na další díly, jako světla a podobně. Doporučujeme si vše nejdříve nafotit, ať máte v ruce důkaz o rozsahu toho, co jste způsobili.

Zdroj info: uniqa.
Zdroj médií: Depositphotos.
K69, 3. 5. 2024 9:10
Klasická havarijní pojistka je Vám ve většině případů k ničemu, protože spoluúčast je obvykle vyšší než samotná škoda.

Podobné články