PRÁCE 🧰

Proč jsou origo autorádia tak drahá?

3. 2. 2022 3 min. čtení diskuze (4) Názory

Není tomu tak dlouho, co jsem narazil na zajímavého člověka. Protože bych nerad provalil jeho identitu, říkejme mu třeba Luděk.

Proč jsou origo autorádia tak drahá?

Články na téma audio do auta:

  1. Zesilovač do auta
  2. Proč jsou origo autorádia tak drahá? - právě čtete
  3. Co je transmitter do auta a jak funguje?
  4. Co to je a jak funguje transmitter
  5. Jak přehrávat hudbu z mobilu v autě

Luděk se živí tím, že navrhuje elektronické obvody. Vyzná se ve všech schématech, pojmech a obecně je zkrátka v tomto směru machr. Zvládá s přehledem programovat čipy, ale klidně i opravy veškeré elektroniky od pračky, přes mikrovlnky, až po notebooky.

Jako ve svém oboru uznávaný specialista dostal před časem možnost podílet se na návrhu nového typu autorádia pro jednu z nejznámějších automobilek na světě. Ta to zadala externí firmě, pro kterou pracoval právě Luděk. Povídali jsme si u lahve dobrého alkoholu a při té příležitosti mi objasnil, proč se ceny právě originálních autorádií pohybují tak nesmyslně vysoko.

Pro názornost to porovnal s takovým tím typickým HiFi systémem, který zdobí mnoho českých domácností a svého času jsem taky jeden měl. Takový kus elektroniky se po vybalení postaví někde na skříň, kde trůní dlouhá léta, trpělivě plní pokyny dálkového ovladače a reprodukuje hudbu z audionosičů, rádiových vln nebo u těch modernějších typů třeba z internetového rádia. Sem tam z HiFi systému někdo utře prach, ale to je asi tak veškerá potřebná očista a údržba.

A teď si to porovnejme s autorádiem. To taky poslušně přehrává a plní pokyny uživatele. Problém je s tím, v jakých podmínkách. Na rozdíl od obývákového HiFi se elektronika v autě pohybuje v teplotách od zhruba -20°C do nějakých třeba 50°C, které lze v autě stojícím na rozpáleném parkovišti naměřit. Do toho přidejte někdy suchý vzduch, někdy naopak extrémně vlhký, sem tam nějakou prudší změnu teploty, k tomu neustálé otřesy, vibrace, spoustu prachu… Když se nad tím člověk zamyslí, tak je toho dost, co musí takové autorádio nebo elektronika infotainmentu vydržet.

To je přesně důvod, proč mi v mém předchozím autě odešlo zánovní autorádio Sencor krátce po záruce, zatímco sousedův nikdy negarážovaný Roomster má pořád původní škodovácké rádio Dance, které funguje bezvadně. Rok za rokem už kroutí hrubě přes dekádu a nevypadá to, že by se jeho životnost chýlila ke konci.

Čím to? Kvalitní součástky, promyšlený návrh, odolná mechanika, řada testů a stovky hodin práce. Následně se to namontuje do auta, které automobilka taky důkladně testuje, a to někdy dost nemilosrdně. To celé samozřejmě někdo musí zaplatit, včetně všech následných změn, výroby nových prototypů a dalších koleček testů. “A myslíš, že Sencor tohle všechno dělá?” zeptal se mě po dlouhém monologu Luděk. Odpověď jsem znal předem. Samozřejmě, že nedělá. Nakoupí levné komponenty, návrh bude šitý horkou jehlou, na testy se vydlábnou, výrobu zadají nějaké z levných čínských no name továren a hotovo. Tohle šetření se holt někde musí projevit.

Je super, že se dneska dá objednat autorádio s barevným dotykovým displejem, které používá stejný systém jako nejnovější smartphony. Vypadá to skvěle a funguje to. Člověk má najednou v dvanáct let staré ojetině hromadu funkcí navíc. Na rok, dva, možná tři. Ale kolikrát vám odešlo originální autorádio? A po kolika letech?

Zdroj médií: Depositphotos.
Jiri, 5. 2. 2022 4:19
Cekal jsem od clanku treba vysvetleni krize cipu v automobilovem prumyslu. Je to bezna praxe, ze v prumyslu se pouzivaji proverene cipy o par generaci starsich nez najdeme ve spotrebni elektronice.

Vysvetleni je mnohem jednoduzsi, automobilka bezne miva 100% marzi na dile, netyka se to jen autoradii, ale vsech "originalnich" dilu a neni to omezene jen na autoprumysl. Koupil jsem si od UPC modem za 2000,- a podle stitku v zadu jsem nasel jeho cenu 500,- UPC koupil Vododafone a ten jde jeste dal, modemy pouze pronajima, takze za modem clovek da 5000,- (modem od UPC uz mam 10 let).
Jiri, 5. 2. 2022 4:35
Uplne jsem zapomnel napsat, ze se mi rozbilo originalni autoradio Renault, nove za 3.5tis, misto toho jsem si z Aliexpress koupil Android autoradio za 1.5tis a naprosta spokojenost, 2 roky funguje spolehlive. Nejnizsi teplota byla asi -10 stupnu a v lete auto stoji na slunicku, takze tak +50? Bezne spotrebice maji provozni teplotu -10 - +40 ale to samozrejme neznamena, ze mimo rozsah nefunuji nebo se poskodi, je to pouze garantovana teplota.
Jakub Mokříš, 7. 2. 2022 10:52
Cílem článku bylo v tomto případě spíše vysvětlit a trochu ospravedlnit ceny originálních autorádií. Ačkoliv chápeme, že automobilka se na tom samozřejmě i velmi ráda "napakuje". Stejně jako na dalších originálních dílech.
Ja Prvni, 4. 2. 2022 12:36
Hmm.
Jedno oko nezustalo suche.

Ale proc "aftermarket" Kenwood stoji 3.200,- i s DAB a usb portem, a originalni Roomster radio 27 tis bez toho?
Kenwood, jiny, starsi, mam v aute 18 let a najezdil s tim autem asi 300 tisic km, a ani jenou nezavahal.

Podobné články