🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Investice do akcií automobilky Tesla

8. 10. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Tesla

Jen málokterá společnost dokázala v posledních letech pobláznit investory jako automobilka Tesla. V posledních měsících ale cena akcie této firmy na trzích klesla. Vyplatí se do akcií tohoto podniku investovat?

Akcie Tesly a investice

Články na téma akcie automobilek:

  1. Akcie automobilky Volkswagen – vyplatí se investovat?
  2. Akcie Tesla. Vyplatí se investice?
  3. Akcie Tesly a investice - právě čtete

Až do roku 2021 cena akcií společnosti Tesla rychle a strmě rostla. Od té doby ale americké automobilka trošku pokulhává a příliš se jí nedaří prorazit vzhůru. Někteří investoři proto začínají uvažovat, že by své akcie Tesly co možná nejdříve prodali, neboť nevěří, že se cena akcie této firmy ještě může výrazněji zvýšit. Druhá část investorů naopak říká, že nyní je možná ten ideální čas, aby došlo k zařazení Tesly do jejich portfolia. Jak to tedy je?

V prvé řadě je vhodné podívat se na to, co říkají momentální čísla. Čistý zisk automobilky Tesla se v posledním čtvrtletí roku 2023 více než zdvojnásobil. Vedení firmy ale aktuálně začíná bojovat s výrazně nižším růstem prodejů. Tesla tedy prodává méně vozů, než sama původně predikovala, což je momentálně tím hlavním aspektem, který investory znervózňuje.

Tesla bojuje s prodeji

Za změnou chování na trhu je možné vnímat celou řadu aspektů. Ten první souvisí s tím, že řada států po celém světě začala výrazněji omezovat dotační pobídky na nákup nových elektromobilů. Konečná kupní cena elektromobilu ale kvůli tomu pro zájemce i mnohonásobně vzrostla, což se do zájmu nové Tesly jasně propsalo. Za utlumenou poptávkou však stojí také vysoké úrokové sazby, které výrazným způsobem prodražují financování. Řada domácností či podniků tak možná i kvůli tomu nákup nového elektromobilu odsouvá v čase.

Další možnou příčinou je však také konkurence, která na trhu elektromobility nespí. Evropské i asijské automobilky se snaží na trhu rychle adaptovat, a hlavně čínským firmám se to daří velmi obstojně. Tesla tak více než dřív musí momentálně bojovat i s podniky jako je BYD, Volkswagen nebo třeba také Škoda.

Tesla snížila ceny svých vozů

Kvůli značné konkurenci na trhu s elektromobily se vedení Tesly rozhodlo zamávat s cenou. Před pár měsíci proto byla zahájena politika masivního snižování cen a vedení podniku věří, že alespoň tento krok dokáže některé zákazníky přimět k nákupu. Tesla tím sice přijde o možný zisk a oslabí tedy svou ziskovou složku, na druhou stranu ale zajistí dostatečné cash flow, které investoři rovněž sledují.

Jsou však i další aspekty, které se v posledních týdnech do výkonnosti akcií Tesly nepropsaly ideálně. Jde třeba o útoky žhářů na Gigafactory Tesly nedaleko německého Berlína. Společnost zároveň odsouvá o několik měsíců výrobu cenově dostupnějších modelů. Tesle tak stále chybí elektromobil, který by po celém světě mohl být prodáván opravdu masově.

I přes výše zmíněná negativa se ale zdá, že akcie jsou i v důsledku propadu cen konečně zajímavou investiční příležitostí. Doporučení tedy je: KOUPIT. Ve prospěch budoucího zhodnocování cen akcií Tesly totiž i přes nynější negativa hovoří celá řada aspektů. Trh s elektromobily v dalších letech bude nejspíš dál růst, z čehož bude Tesla profitovat. Globální ekonomika zároveň konečná chytá dech, pokles úrokových sazeb klíčových centrálních bank je blízko a spotřebitelé i firmy začínají po silné inflační vlně z posledních let opět masivněji utrácet.

Alternativou mohou být dluhopisy

Pokud se neřadíte mezi fanoušky investování do akcií, jsou samozřejmě i další investiční možnosti, které i ve vztahu k automobilovému sektoru mohou dávat smysl. Stále populárnější jsou kupříkladu i investice do dluhopisů konkrétních firem, jejichž nabídku můžete sledovat kupříkladu na portálu dluhopisy.cz.

Výhodou investic do korporátních dluhopisů je často velmi příjemný výnos, který je navíc předem pevně stanovený. Nákup je ve většině případech bez poplatků a některé podniky zároveň umožňují i předčasný odkup. I investice do korporátních dluhopisů však samozřejmě nejsou bez rizika a zájemce by měl jejich emitenta vždy pořádně proklepnout.

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články