🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Je vhodné kupovat nejlevnější pneumatiky?

15. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Rodinný rozpočet není občas tak velký, jak by si člověk přál. Jenže je opravdu vhodné šetřit zrovna na tak důležitém prvku auta jako jsou právě pneumatiky?

Jaké nejlevnější pneu

Články na téma nejlevnější pneumatiky:

  1. Nejlevnější pneu: Jaké vybrat? - právě čtete
  2. Nejlevnější pneu - má smysl kupovat?

Nikdo neříká, že si musíte koupit ty nejdražší pneumatiky, protože jsou údajně zákonitě nejlepší. Tak to není, protože leckdy i ty nejdražší propadají na nižší místa v žebříčcích testů. Raději se řiďte podle kvality a dívejte se na nezávislé testy, které každoročně dělají německé autokluby nebo časopisy. Vhodné je také dát na recenze ostatních uživatelů. Nicméně, pokud opravdu chcete ty nejlevnější, pak si při jejich výběru dávejte velký pozor a zvažte, jestli se vám jejich nákup opravdu vyplatí.

Neměl bych si raději připlatit?

Ono od nejlevnějších pneumatik nelze očekávat bůhví jaké zázračné schopnosti. Hlavně je potřeba počítat s tím, že na suché vozovce to bude ještě sice dobré, ale na mokré můžete riskovat i zdraví, pokud budete projíždět mokré zatáčky, nebo vám to uklouzne na mokrém podzimním listí. Schopnost brzdění je také v určitých případech horší a to i o několik metrů - hlavně v nepříznivých podmínkách.

Bohužel je to tak se všemi lacinými věcmi. Přestože na jednu stranu vidíme super výhodnou a nízkou cenu, podepíše se to ve finále na kvalitě. A protože pneumatiky na autě jsou zrovna docela důležitým prvkem, pak tím nezáměrně můžete ohrožovat sebe i rodinu. Levné pláště nedokážou tak spolehlivě odvádět práci jako ty kvalitnější. Markantní rozdíl pak nastává právě na mokré a nebo v zimě na zledovatělé vozovce.

Na levnějším produktu také nemůžete dělat takové blbosti jako kdyby auto bylo obuto na prémiovkách. Přeci jen drift není jen o řízení a kroucení volantem, ale také k jeho úspěšnému zvládnutí pomáhají právě kola. A ono kolikrát i jen čistý průjezd zatáčkou může být leckdy problematický.

Pokud tedy jen budete koukat na cenu, pak se určitě rozlučte s lepšími jízdními vlastnostmi, některé pneumatiky budou také poměrně hlučnější a také je třeba se smířit s nižší životností. Raději se rozhodujte selským rozumem a to poměr cena/výkon a tím vyjde zlatá střední cesta - tedy střední cenové třídy pneumatik, kterými nic nezkazíte. Patří mezi ně například značky jako Hankook, Falken nebo Firestone. A jen tak mimochodem pokud jezdíte na 15palcových kolech, tak za přijatelnou cenu nakoupíte už i prémiové Continentaly.

Pro koho se hodí levné pneumatiky

Nelze tak přesně určit, kdo by si takové pneumatiky od neznámých výrobců měl koupit. Ono záleží především na tom, jak moc a kde budete jezdit. Někdy se prostě vyplatí připlatit a jít tou zlatou střední cestou, než si koupit levný produkt a litovat.

Na druhou stranu i prémiový výrobce může nabídnout pneumatiku v ráfku, který bude přijatelný cenově i pro lidi, kteří chtějí ušetřit. V tomto případě se šetří trošku na nesprávných místech, protože kvalitní pneumatika vydrží i několik sezón a zajistí bezpečnost. Zatímco levná pneumatika se může brzy opotřebovat, neboť materiál ze kterého je vyrobena, nebude často dosahovat takových kvalit.

Pokud ale jezdíte krátké vzdálenosti, prakticky jen do města nakoupit a zpátky. Nejezdíte s autem na dovolenou do Chorvatska nebo celkově neabsolvujete dlouhé trasy, pak je asi zbytečné sahat po dražších pláštích. Nicméně i při svých jízdách při nepříznivých podmínkách dávejte pozor a pamatujte na to, že levné pneumatiky mohou špatně reagovat a nemusejí být tím správným společníkem, stejně jako koupě pneumatik z druhé ruky.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články