PRÁCE 🧰

Koupě nových pneumatik a prémiové značky

8. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Pirelli, Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear nebo Nokian Tyres. To jsou příklady značek pneumatik z takzvané prémiové třídy. Víte, co je pro ně typické a jak se liší od střední a ekonomické kategorie?

Prémiové značky pneumatik

Čas od času musí nové pneumatiky zakoupit každý řidič. Následně ale velká část motoristů tápe s finálním výběrem. Neví, jakou značku a jaké konkrétní gumy pro další sezóny vlastně pořídit. Na trhu je totiž celá řada výrobců i jednotlivých značek, které se od sebe v mnoha směrech i citelně odlišují.

Řada motoristů jistě dobře zná i prémiové značky pneumatik. Tedy takové značky, které si za posledních několik let vybudovaly obrovské celosvětové jméno a reputaci. Dávají ale tyto pneu přes svou vyšší cenu smysl? Nebo se jedná jen o vyhozené peníze a podobné výsledky a parametry mají i gumy, které jsou řádově o několik set korun levnější? Jak to vlastně je?

Co je pro prémiové značky typické?

Prémiové značky pneumatik se těší celosvětové popularitě hned z několika důvodů. Mezi ty hlavní se řadí i důvěra, kterou motoristé ke značkám jako Pirelli či Michelin mají. Řidiči jsou s gumami od těchto společností spokojení, nemají důvod měnit, a i proto poptávají jejich pneu opakovaně. Tím si vytváří jistotu dalších nákupů v budoucnosti a řadu spokojených zákazníků, kteří budou táhnout podnikové prodeje směrem vzhůru. Řidiči si tyto zkušenosti následně vyměňují mezi sebou a kolečko prodejů se roztáčí znovu a znovu.

I díky obrovskému jménu však tyto populární značky mohou stanovit vyšší ceny. Řidiči, kteří chtějí vsadit na jistotu, povětšinou s těmito vyššími cenovkami nemají problém a říkají si, že jde o občasnou investici, a proto nemají potíž s tím si připlatit.

Tajemství vyšší ceny u prémiových značek

V tomto ohledu se ale jeví jako důležité objasnit, co vlastně za vyšší cenou prémiových značek stojí. V prvé řadě se jedná již o zmíněný punc značky, která umožňuje cenu pneumatiky o pár set korun oproti méně známé konkurenci nadsadit. Dále jde také o marketingové aktivity, které většina značek pneumatik pravidelně po celém světě provádí. Řada těchto marketingových činností je zároveň velmi nákladná, což se musí projevovat právě i v ceně. Firmy totiž musí takto vynaložené peníze jednoduše získat zpět.

Jsou však i další důvody, které souvisí s vyšší cenou pneumatik u prémiových značek. Ty se totiž dlouhodobě snaží na trh přijít s novinkami, které trh dokáží překvapit. Své gumy neustále posouvají, přicházejí s novými technologiemi. Zákazníky se snaží zaujmout nejen marketingovými triky, ale také skutečnými změnami v oblasti pneumatik, které v praxi přispějí k vyšší bezpečnosti, úspoře paliva nebo k nižšímu a pomalejšímu opotřebení.

Za vyšší cenou stojí i nákladné investice

Prémiové značky gum tedy velkou měrou investují do dalšího vývoje. Zaměstnávají nákladné techniky i další pracovní sílu, a právě skrze vyšší cenu pneu se tyto vyšší podnikové náklady mají v ideální rovině zaplatit. Je tedy jasné, že prémiové značky své řidiče nenechají na holičkách, řidiči mohou po právu od prémiových značek očekávat to nejlepší, a to buď z pohledu bezpečnosti či třeba míry hlučnosti.

Na druhou stranu se před samotným konkrétním výběrem pneumatik vždy vyplatí projít nezávislé testy gum. Těm se po celé Evropě věnuje opravdu velká spousta společností, výběr mezi jednotlivými testy je v podstatě neomezený. Díky těmto nezávislým testům každý řidič jednoduše zjistí, jaké jsou mezi gumami skutečné rozdíly a zda se vyšší cenovka prémiových gum v praxi vlastně vyplatí. Někdy tyto testy přijdou s opravdu zajímavými výsledky. Ačkoliv se v čele přeci jen povětšinou nachází zejména prémiové značky, v některých případech dokáže překvapit i nepříliš známá firma, které se však povedlo přijít na trh s unikátní gumou, jež má tendenci změnit celý trh.

Prémiové pneumatiky s dopravu zdarma

Zdroj info: Bridgestone.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články