🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Na dovolenou si vezměte Revolut kartu

4. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kamkoliv vyjedete za hranice ČR, budete platit jinou měnou než korunou. Jenže pakliže jste zvyklí hradit vše kartou, můžete se nechat poměrně snadno oškubat.

Na dovolenou si vezměte Revolut kartu

Celé placení kartou v zahraničí má dva zásadní problémy, respektive dvě hlavní rizika. Prvním je, že spousta lidí netuší, že na platebním terminálu nemá zvolit platbu v korunách, ale v měně země, ve které je. Druhým je kurz banky, který nebývá nic moc.

Placení kartou a terminál

Pakliže pojedete třeba do Chorvatska, můžete si zajít na kávu do podniku na promenádě. Zajisté krásný zážitek, jenže když budete hradit útratu platební kartou, dá vám obchodník terminál, kde je na výběr ze dvou možností. Buď hradíte v korunách, nebo v eurech. Většina neznalých lidí samozřejmě stiskne úhradu v korunách, protože tam vidí, kolik platí v měně, na kterou jsou zvyklí.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Problém je v tom, že z účtu v české bance se sice odešlou eura, přičemž suma se přepočítává podle kurzu, který si na terminálu obchodník nastavil. A ten se logicky neokrade, naopak nastaví kurz pro sebe maximálně výhodný. Kurz totiž může určit v určitém rozsahu. Reálně tak zaplatíte více, než byste zaplatit měli.

Platba PLN nebo koruny

Pakliže však zvolíte platbu v měně místní, proběhne přepočet ve vaší bance podle jejího kurzu. Ten nebývá nijak zvlášť výhodný, prakticky vždy je to však lepší než to, co má nastavené majitel kavárny. Z vaší banky tak odejdou do chorvatské banky obchodníka eura, nikoliv koruny.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Bankovní kurzy

Druhá možnost jak ušetřit, je snížit kurz, podle kterého přepočítává peníze vaše banka. Klasické bankovní ústavy na tom chtějí samozřejmě vydělat, takže rozhodně nepoužijí středový kurz (průměr nákupního a prodejního kurzu měny). Tomu se však blíží dvě služby: Wise a Revolut.

Revolut sami používáme a díky tomu něco málo šetříme všude, kde platíme v souvislosti s dovolenou. Namátkou pár základních věcí, které kartou platíme vždy:

  • Koupě dálničních známek přes internet
  • Hrazení poplatků za tunely přes internet
  • Placení mýta
  • Placení paliva
  • Placení ve fastfoodech a restauracích
  • Placení v hotelech

Revolut – platby v zahraničí

Karta od Revolutu nestojí nic, pokud se spokojíte s kartou digitální (do telefonu). Za klasickou platební kartu zaplatíte 173 korun. Tím to končí, měsíční poplatky se v rámci základního tarifu (Standard) neplatí. Funguje to tak, že na Revolut účet spojený s kartou si pošlete peníze a ty se pak automaticky směňují, případně si je můžete směnit sami a mít tak k jedné kartě třeba třicet účtů s různými měnami. Pakliže tedy pošlete na Revolut koruny a na mýtné bráně v Chorvatsku platíte eury, směna proběhne automaticky, a to za daleko výhodnější kurzy, než jaké nabízí běžné banky. Revolut však reálně je také banka, takže tam platí veškeré záruky. V případě krachu tedy o své peníze nepřijdete.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Jak funguje Revolut?

Tarif Standard umožňuje měsíčně takto směnit až 25 000 korun, což pravda na dovolenou není zase tolik, ale v takovém případě se dá aktivovat některý z tarifů vyšších, případně se musíte spokojit s poplatkem 0,5 % za každou další směnu (transakci). O víkendu je však převod vždy zpoplatněn jedním procentem. Kolik reálně umí Revolut ušetřit? Podle našich zkušeností zhruba 2 až 5 %. Není to moc, ale je to zdarma, tedy pokud si neobjednáte výše zmíněnou plastovou platební kartu.

Revolut toho umí mnohem víc, dá se přes něj investovat a podobně. Na toto jsou ale i vhodnější produkty a platformy, my využíváme službu skutečně jen na platby v cizích měnách, tedy na to, v čem je podle nás nejlepší.

Mohlo by se vám hodit: Nezapomeňte si na cesty do zahraničí sjednat cestovní pojištění! Ochrání vás před nečekanými výdaji a zároveň vás podrží při nejrůznějších komplikacích. Kvalitní „cestovko“ s možností atraktivních připojištění sjednáte během pár kliknutí přes online kalkulačku. Nyní navíc s 20% slevou a e-bookem dle vlastního výběru.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: revolut, wise, mbank.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články