Milujete jídlo a rádi poznáváte nová místa přes lokální mňamky? Vydejte se s námi na mini gastro tour po polské Lodži.
Pączki, kugl, maczanka a steampunková káva – jeden den jedlíka v Lodži
Články na téma objevujeme Lodž:
- Polská Lodž: Zastávka na cestě k Baltu, která vás uchvátí
- Víkend v polské Lodži: Kde se ubytovat?
- Nekonečná zábava v Manufaktuře: Proč si naplánovat víkend v polské Lodži
- Zažijte pulsující atmosféru nejdelšího polského bulváru v Lodži
- Zkusili jste už židovskou kuchyni? Zveme vás (nejen) na oběd v Lodži - právě čtete
- Přes pět metrů na délku a půl tuny váhy: Už jste viděli Krakena v Lodži?
- Jste filmoví fanoušci? Pak musíte určitě navštívit toto město!
Sladká svačinka v Manufaktuře pro příjemný start dne
A začneme, řekněme, svačinkou v Manufaktuře, která je cílem většiny turistů. Chvíli po vstupu do areálu Manufaktury narazíte na prosklený tmavě šedý domeček s nápisem „Pączkarnia“. Je víc než pravděpodobné, že se vám od jeho výlohy nebude chtít odejít, a pokud ještě navíc ucítíte vůni vanoucí z otevřeného prodejního okýnka, už jste lapení a s prázdnou neodejdete. A cože tu vlastně prodávají? Polské koblihy neboli „pączki“. Oproti českým koblihám jsou asi o třetinu větší, a vedle pocukrování bývají také zdobené nejrůznějšími polevami a sypáním. Co je činí naprosto neodolatelnými, je velký výběr náplní. Kromě tradičních marmelád můžete ochutnat i některé netradiční – jako třeba džem z růží. V nabídce najdete i náplň mangovou s maracujou, kávovou, pistáciovou nebo višňovou. Cena se pohybuje od 7,5 do 10 polských zlotých (43–58 Kč). Ale musím vás upozornit – vzhledem k jejich gramáži jde o kalorickou bombu, která vás na delší čas zasytí, takže oběd doporučuji naplánovat s odstupem.
Oběd: polská a židovská kuchyně v centru ulice Piotrkowska
A když už je řeč o obědě, což takhle navštívit židovskou restauraci? Přece jen, Polsko je neodmyslitelně spjaté s židovstvím, a tak pro nás Čechy není od věci ochutnat i trochu netradiční kuchyni. Co obnáší, můžete zjistit například v restauraci Imber, která se nachází v jednom z dvorků v ulici Piotrkowska 43. I samotný dům, ve kterém se nachází, má židovskou historii – patřil totiž v minulosti židovskému továrníkovi Oskaru Konovi. Restaurace Imber svoje menu založila na propojení tradiční polské a židovské kuchyně. V nabídce tak najdete kupříkladu neuvěřitelně lahodný židovský tatarák ze sledě, skopové maso na několik způsobů včetně vývaru, challaburger, játra, hovězí szakszuku, zapečený lilek, ale třeba i tradiční polskou polévku zalewajku (chutná trošku jako kombinace bramboračky a kysela, protože má kváskový základ) nebo sernik (tvarohový koláč) či kugl (židovský nákyp). Používají tu nápadité kombinace surovin a spoustu čerstvých bylinek.
Jinak samotná ulice Piotrkowska nabízí obrovské množství restaurací a bister všech cenových relací, takže si tu určitě vyberete, ať už je váš rozpočet jakýkoliv.
Také čtěte
Kávička s fantazií
Až vám trochu vytráví po báječném obědě, dopřejte si krátkou procházku a přesuňte se na šálek kávy nebo čaje do magické kavárny zvané Surindustrialle na adrese Legionow 2. Uvnitř kromě kavárny najdete obchod s kávou, čajem a ručně vyráběnými šperky a také spoustu stolních her. Nachází se ve dvorku se vzrostlým ořešákem a místo vás okouzlí neopakovatelnou atmosférou s fantaskními kovovými dekoracemi, které vám možná připomenou filmy o Harrym Potterovi nebo sci-fi ve stylu steampunku, jako Wild Wild West. Pokud máte rádi umělecké kreace, kdy se fantazii meze nekladou, tohle místo vás zaručeně nadchne.
- Mohlo by vás zajímat: Ubytování v polské Lodži: Kde přespat během víkendového pobytu
Večeře v hipsterské Monopolis – Przy Kominie
Den se hodí zakončit v nějakém krásném interiéru a se sklenkou vína. Proto vás pozvu do Monopolis, revitalizovaného areálu původní továrny na vodku, a zdejší restaurace Przy Kominie. Krásný interiér, kombinující původní cihlové zdi s kovovými industriálními prvky, velká okna a moderní výzdoba vás navnadí na další gastro zážitek. Restaurace nabízí polskou kuchyni v moderním pojetí. Dát si tu můžete tradiční kachnu, ale i saláty nebo třeba v Polsku velmi oblíbenou maczanku – v podstatě jde o jakýsi hamburger s trhaným masem. V každém polském městě ho připravují trochu jinak, zde konkrétně ochutnáte maczanku po lodžsku. A ochutnat můžete i lahodné polské víno. Samozřejmě si zde můžete i tematicky objednat polskou vodku. Pokud byste se o ní chtěli dozvědět víc, doporučuji se před večeří zastavit o patro níž ve volně přístupném mini muzeu, věnovanému bývalé továrně Monopoly a výrobě lodžské vodky.
Zdroj médií: Ladi Tichá, Anna Pocnarová.