🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰

Tipy na výlety v Krakově: co navštívit v Krakově

10. 6. 2024 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Tipy na výlety Krakov

Krakov, historické a kouzelné město v srdci Polska, představuje jedinečnou kombinaci bohaté historie, architektonických skvostů a nádherné atmosféry. Při naší nedávné návštěvě jsme objevili mnoho zajímavých míst.

Tipy na výlety v Krakově: co navštívit v Krakově

Krakovský rynek

Krakovský rynek (polsky - Rynek Główny) je srdcem Krakova a jedním z nejnavštěvovanějších míst v Polsku. Na náměstí se nachází řada historických budov. V Sukiennici si můžete pořídit tradiční suvenýry na památku.

Prohlídka Krakovem

Kostel Marický

Co vidět v Krakově?

Krakov je jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších měst v Polsku. Díky své bohaté historii a kultuře je skvělým místem pro výlet v jakémkoli ročním období. My jsme Krakov navštívili v prosinci, kdy se město obléklo do vánočního hábitu a nabízelo svým návštěvníkům jedinečnou a velmi romantickou atmosféru.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Krakov není jen bývalým hlavním městem Polska; je to jeho srdce a impozantní sbírka tisícileté historie. Tato perla v Malopolsku se stala doslova městem polské národní identity. V 8. století se toto místo v údolí Visly stalo střediskem slovanského kmene Vislanů, kteří byli vedeni legendárním knížetem Krakem, zakladatelem tehdejší osady.

Po krátkém období spojení s Přemyslovci, Krakov se po tragickém vypálení Hnězdna stal polským hlavním městem. Ironicky pomohla výstavbě města mongolská vojska, když po své ničivé invazi v roce 1241 začala obnova města. Za půl tisíciletí, než se hlavní město přestěhovalo do Varšavy, Krakov stačil stát se kulturním centrem a duší Polska.

V 14. století významně přispěl k slávě Krakova král Kazimír Veliký, který provedl rozsáhlou přestavbu, reorganizaci a rozšíření o další město Kaziměř. Významnou kulturní událostí bylo založení Krakovské akademie v roce 1364, nynější Jagellonské univerzity, která přitahovala významné osobnosti, jako například astronoma Mikuláše Koperníka. V roce 1978 bylo historické centrum zapsáno na seznam UNESCO, jako první polská památka. V roce 2000 získalo město Krakov titul Evropského města kultury.

Sukiennice

Hrad Wawel: poklad Polské historie a architektury

Hrad Wawel je dominantou Krakova a jedním z nejvýznamnějších historických míst v Polsku. Hrad byl sídlem polských králů a arcibiskupů. V současné době je zde muzeum, které nabízí prohlídky interiéru i exteriéru. Wawel se nachází na kopci nad řekou Vislou a je považován za symbol města. Prozkoumali jsme královský palác, katedrálu a královské komnaty, které nám přiblížily bohatství polské kultury. Královské komnaty jsou bohatě zdobené a poskytují představu o životě polských králů.

Wawel

Podzemní muzeum Rynek

Oživení historie pokračovalo návštěvou Podzemního muzea Rynek (polsky Muzeum Podziemne, anglicky Rynek Underground Museum), což je fascinující expozice podzemního Krakova. Sestoupili jsme do tajemného podzemí, kde jsme se dozvěděli o životě ve středověkém Krakově, tajných průchodech a historických událostech, které formovaly město.

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Podzemní muzeum Rynek se nachází pod náměstím polsky „rynek Glowny“ a představuje historii města od pravěku až po současnost. Expozice je rozdělena do několika tematických sekcí, které návštěvníkům přibližují vývoj Krakova od jeho počátků až po současnost.

My jsme se v muzeu zaměřili především na historii města. Zjistili jsme například, že Krakov byl v této době významným obchodním a kulturním centrem a že zde působila řada významných osobností, jako například král Kazimír Veliký. Více informací o muzeu se dozvíte v našem dalším článku.

Muzeum knížat Czartoryských

Muzeum knížat Czartoryských (polsky Muzeum Ksiazat Czartoryskich ,anglicky The Princes Czartoryski Museum/Czartoryski Museum) v Krakově je jedním z nejvýznamnějších muzeí v Polsku a je domovem mnoha cenných uměleckých děl, včetně originálu slavného obrazu Leonarda da Vinci - Dámy s Hranostajem. Kromě Dámy s Hranostajem jsou v těchto prostorech vystaveny také další významné obrazy, jako je Krajina s milosrdným Samaritánem od Rembrandta, Portrét mladé ženy od Rafaela nebo Tři králové od autora jménem Giotto. Kromě toho má muzeum vlastní rozsáhlou sbírku starověkého umění, zbraní, zbroje a dalších uměleckých předmětů.

Kde koupit vstupenky do muzea?

Vstupné do Národního muzea knížat Czartoryských je možné zakoupit online na webových stránkách muzea nebo na místě v pokladně. Online vstupenky lze zakoupit až 30 dní předem. Vstupenky je však možné zakoupit pouze na daný čas. Rezervace není nutná, ale vždy je vhodné si vstupenky objednat na konkrétní čas návštěvy. Maximální počet osob pro vstup najednou je omezen na 8 (po 10 minutách je možný další vstup ve skupině do 8 osob). Vstupenky jsou dostupné pro všechny návštěvníky, ať už máte zájem o historii, umění nebo chcete jen zažít příjemný den v krásném prostředí muzea. Na vstupenku můžete po dobu tří měsíců od koupě navštívit také Dům Jana Matějky, Palác Biskupa E. Ciolka, Pavilon Jozefa Czapskieho a mnoho dalšího (celý seznam najdete na zadní straně vstupenky).

Mariánský kostel: klenot gotické architektury

Dále jsme kráčeli k Mariánskému kostelu, ikonickému gotickému kostelu, který láká návštěvníky svou architekturou a historií. Interiér s impozantními výjevy a oltářem nás ponořil do duchovní atmosféry. Mariánský kostel je další významnou památkou Krakova. Nachází se na náměstí (polsky - Rynek Główny), které je považováno za jedno z největších náměstí v Evropě. Kostel je zasvěcen Panně Marii a je známý svou krásnou gotickou architekturou. Vyšší ze dvou věží je vysoká 82 metrů a jmenuje se Hejnalica podle skladby Hejnal Mariánský, která dodnes připomíná legendu, kdy se ve věži dnes každou hodinu objevuje trubač, který kdysi troubil do čtyř směrů (k Wawelu pro krále, k Rynku pro měšťany, k floriánské bráně a k chudým měšťanům na malém náměstí - rynku), proti tatarským nájezdníkům, ale nepřátelský šíp mu uprostřed skladby proletěl skrz hrdlo. Každou hodinu můžete poslouchat trubku, která na konci končí velmi divně – to znázorňuje tento tragický konec trubače.

Kostel je krásný také zevnitř. Impozantní oltář, který svými rozměry 13 metrů vysoký a 11 metrů široký zdobí kostel. Je vyřezaný do dřeva v letech 1477-1489 norimberským umělcem Witem Stwoszem. Další malby v kostele jsou malovány slavným polským malířem Janem Matejkem.

Prohlídka Krakova

Co dál navštívit v Krakově

Kromě výše uvedených míst, která jsme navštívili my, stojí za návštěvu také další památky a zábavní atrakce v Krakově, jako jsou například:

  • Wejście do Smoczej Jamy (Vstup do dračího doupěte) – jedná se o vchod do vápencové skály pod kopcem Wawel. Je jedním z nejzajímavějších a nejznámějších míst v Krakově. Nachází se ve středu bývalého hlavního města a je považována za nejvýznamnější jeskyni v Polsku.
  • Muzeum polského letectví v Krakově - chcete vidět skoro stovku zrekonstruovaných letadel? Vydejte se do muzea polského letectví, k vidění jsou zde například francouzský Bleriot či československá Aera.
  • Vodní park Krakow - Vodní park v Krakově zaujímá pozici největšího krytého aquaparku v Polsku a patří rovněž mezi největší zařízení svého druhu v Evropě. Jeho hlavními atrakcemi jsou rekreační bazén, který nabízí osm různých tobogánů a skluzavek, divokou řeku, sauny i vířivky.
  • Tauron Arena Kraków - multifunkční aréna, která hostí koncerty, sportovní akce a další události

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Dále se můžete vydat například do:

  • Botanické zahrady - romantická botanická zahrad v blízkosti Jagelonské univerzity byla založena v 18. století a jedná se o jednu z nejstarších botanických zahrad v Evropě
  • ZOO Kraków - jedna z největších zoologických zahrad v Polsku
  • Park Planty - park, který se rozkládá kolem historického centra města
  • navštívit můžete také kavárny Hevre, Alchemia od Kuchni nebo Fika - kavárny, v židovské čtvrti Kaziměř, kde opravdu stojí za to si dát kávu

Pomník Psa Dżoka v Krakowě

Tip pro řidiče: Než-li vyrazíte na dovolenou do Polska, chraňte své zdraví a sjednejte si cestovní pojištění. Po cestě ani během pobytu vás tak nepřekvapí žádné nečekané události, které by mohly zasáhnout do vašeho rozpočtu. S výběrem vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

Sjednat cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text, Bedekr.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články