🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Víte, kdy má smysl uzavírat krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou a kolik vás to bude stát?

22. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Plánujete letos dovolenou v zahraničí vlastním autem? Pokud si v Česku neplatíte „havarijko“ celoročně, měli byste se zajímat alespoň o krátkodobý produkt v podobě havarijního pojištění na dovolenou. Kolik za tuhle pojistku zaplatíte a opravdu má smysl ji uzavírat?

Jak funguje krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou?

Články na téma informace o havarijním pojištění:

  1. Jak funguje havarijní pojištění
  2. Havarijní pojištění ochrání auto i posádku. Co všechno kryje?
  3. Jak funguje havarijní pojištění vozidel a před čím vás ochrání?
  4. Cesta autem do zahraničí: Kdy se vyplatí si za asistenci připlatit?
  5. Oprava auta z havarijního pojištění: Poradíme, jak na ni
  6. Jak u pojišťovny uzavřít to nejlepší havarijní pojištění? - již brzy
  7. Komu se vyplatí havarijní pojištění v letošním roce? - již brzy
  8. Jak funguje krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou? - právě čtete

Jak funguje klasické havarijní pojištění?

Havarijní pojištění si na rozdíl od povinného ručení sjednáváme dobrovolně. Pojistka je určena pro krytí škod na vlastním vozidle, nikoliv škod, které způsobíme autem ostatním účastníkům dopravního provozu. To, jaké škody havarijní pojištění pokryje, záleží na konkrétním produktu a rizicích, která při jeho sjednávání navolíme.

Mezi nejčastěji krytá rizika patří:

  • Havárie
  • Odcizení
  • Poškození zvěří
  • Vandalismus
  • Živel

K výše uvedeným rizikům lze v rámci havarijního pojištění sjednat také připojištění skel (včetně toho čelního), zavazadel nebo úrazu. Sjednat si můžete i rozšířené asistenční služby (tzv. technická asistence), které v případě zahraničních cest vřele doporučujeme.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Měli byste vědět: Cena celoročního havarijního pojištění se liší dle sjednaných rizik, stáří vozidla, ale i jeho značky, výkonu motoru nebo zabezpečení. Výslednou cenu pojistného ovlivňuje i osoba řidiče. V roce 2024 se ceny za havarijní pojištění pohybují nejčastěji okolo 4 až 15 tisíc Kč/rok.

Že je havarijní pojištění zbytečným a předraženým produktem? Už dávno ne! Díky exkluzivní spolupráci Portálu řidiče s pojišťovnou Allianz nyní můžete získat slevu na havarijní pojištění ve výši až 21 %

Chci výhodné havarijní pojištění

Co můžete čekat od havarijního pojištění na dovolenou?

Pokud si nechcete platit celoroční pojistku, ale na zahraniční dovolenou vyrážíte autem, je na místě zvážit alespoň krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou. To vás vyjde na několik stokorun, přičemž ochránit vaši peněženku nebo bankovní konto může tento produkt před (sta)tisícovými výdaji.

Vždy samozřejmě záleží na tom, jaká rizika si pojistíte a jak konkrétní pojistku nastavíte. Při cestách do zahraničí doporučujeme pojistit nejen vandalismus, ale také havárii, řádění živlů, střet se zvěří, odcizení, ale i úraz nebo zavazadla. Pojistku si sjednáte jen na období dovolené, a to klidně pár dnů před odjezdem.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Jak funguje havarijní pojištění v praxi?

Zatímco některé pojišťovny vám umožní uzavřít krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou pár hodin před plánovanou cestou online, jiné pojišťovny budou chtít vozidlo reálně (nebo alespoň přes videohovor) vidět. V takovém případě je potřeba na krátkodobé havarijní pojištění myslet alespoň pár dnů před plánovaným termínem odjezdu.

Co se týče lhůt, krátkodobé havarijní pojištění si můžete sjednat (dle podmínek vybrané pojišťovny) zpravidla na týden, čtrnáct dnů nebo třeba měsíc, či dva. Vždy záleží na konkrétním produktu a podmínkách vybraného pojistitele. Při výběru vhodného pojištění doporučujeme využít nezávislých kalkulaček nebo srovnávačů.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Jak vysoká bude cena krátkodobého pojištění na dovolenou?

Cena tohoto produktu je mnohem nižší než u celoročního havarijního pojištění. Jak už jsme zmínili výše, odvíjí se nejen od stáří automobilu (pojistka je pro starší vozy dražší), ale také od jeho zabezpečení, objemu motoru, výkonu a dalších technických parametrů.

Na cenu má vliv také osoba řidiče. Jde zejména o jeho věk, ale také nasbírané bonusy (zpravidla s nimi pojišťovny pracují jinak než u povinného ručení). Obecně se ceny krátkodobého havarijního pojištění pohybují okolo několika stokorun za týden.

Rada pro řidiče: Pokud se chystáte cestovat do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy. Pojistku můžete dále doplnit také o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění majetku, které ochrání vaši domácnost po celou dobu dovolené. S výběrem poradí online kalkulačka cestovního pojištění, díky které nyní získáte 20% slevu.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články