🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Zpožděná letadla, ztracené kufry a zkažená dovolená – to je letošní vizitka cestovek

3. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Plánujete o prázdninách leteckou dovolenou v zahraničí? Obrňte se trpělivostí! Situace nad Evropou je totiž letos opravdu zoufalá. Několikahodinová zpoždění, ztracená zavazadla, ale i výpadky systémů počátkem prázdnin komplikují dovolené nejen tuzemských cestovatelů.

Na dovolenou letadlem? Letos je to opravdu adrenalin

Články na téma na dovolenou letecky:

  1. Dovolenou s cestovkou mnozí vzdali a vyrazili po vlastní ose autem
  2. Na dovolenou letadlem? Letos je to opravdu adrenalin - právě čtete

Do poslední chvíle nevíte, jestli odletíte

V dobré víře si koupíte letenku nebo rovnou celý zájezd u cestovní kanceláře. Možná vás k tomuto kroku nutí jazyková bariéra, možná letos chcete nechat veškeré starosti doma a v zahraničí se o nic nestarat. Jaké je ovšem vaše zděšení, když po příjezdu na letiště začne na informační tabuli blikat jedno zpoždění za druhým?

Z plánovaných dvaceti minut je rázem hodina. A ta se často protáhne klidně na půlden! Dorazit do cílové destinace je začátkem prázdnin prakticky nemožné. Cestující navíc mají zpravidla jen kusé informace. Odletí vůbec? Stihnou zaplacenou večeři, trajekt nebo navazující let? Situace je letos opravdu nejistá a frustrující.

A to zejména pro rodiny s malými dětmi, pro které jsou hodiny čekání nekonečné. Vydýchané odletové haly, předražené jídlo a pití, případně rozbitý automat na nápoje k pohodě rozhodně nepřispívá. Tristní je též informování leteckých společností, ale i samotných cestovek. Turisté zkrátka uvíznou na letišti a vůbec netuší, za jak dlouho se jim podaří nastoupit na palubu letadla, které je odveze do vysněné destinace.

Za zpoždění může počasí i nedostatek personálu

Podle zástupců jednotlivých leteckých společností i cestovních kanceláří mohou za několikahodinová zpoždění bouřky, které se aktuálně nad Evropou ve velkém vyskytují. Kvůli tomu musí piloti často operativně měnit trasu, což vede k dalším komplikacím a tzv. efektu sněhové koule.

Zástupci leteckých společností ze zpoždění viní i evropskou agenturu Eurocontrol, která má na starosti řízení leteckého provozu nad Evropou. Komplikace způsobují i nedostatečné kapacity personálu, s čímž souvisí pozdě vyložené kufry a další trable. Některé aerolinky vzhledem k situaci navíc vyhrožují, že nejproblematičtější linky pro letošek zruší úplně.

Co dělat, když uvíznete na letišti?

V první řadě je potřeba se na případné komplikace s dostatečným předstihem připravit. Cestujete-li s příručním a odbaveným zavazadlem (zavazadlo, které cestuje v zavazadlovém prostoru letadla a po celou dobu letu k němu nemáte přístup), nezapomeňte si do toho příručního kromě dokladů a dalších důležitých dokumentů, přibalit i léky, bez kterých se neobejdete.

Bohužel začátek letošní hlavní sezóny provázejí i četné ztráty, případně zpoždění zavazadel, proto je dobré do toho příručního přibalit i náhradní oblečení, případně plavky. Před cestou si nezapomeňte sjednat kvalitní cestovní pojištění, které vzhledem k situaci doporučujeme rozšířit o pojištění cesty, letu, ale i ztracených nebo poškozených zavazadel. Od věci není prozkoumat také nabídku rozšířených asistenčních služeb, které se vám budou hodit právě v případě zpožděného nebo zrušeného letu.

Operátor pojišťovny vám v případě komplikací pomůže nejen radou, ale také konkrétními postupy, které je potřeba na letišti provést. Nárokovat si po určité době zpoždění můžete nejen občerstvení, ale třeba také náhradní ubytování, případně nové letenky na jiný spoj, či finanční odškodnění. To můžete po letecké společnosti zkusit vymoci svépomocí, případně se obrátit rovnou na soud, u kterého vás může pojišťovna v rámci rozšířených asistenčních služeb zastoupit.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem na dovolenou, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Pro ušetření nemalých financí využijte kalkulačku cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Aktuální zkušenosti autorky, ČSOB Pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos, Facebook, Flightradar24.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články