🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Autokamera do auta

21. 10. 2024 4 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy

Autokamera je věc, která se může sakra hodit v případě nehody. Video je poměrně solidní důkaz na podporu vašich tvrzení, když to bude slovo proti slovu. Jak takovou autokameru vybrat a podle čeho se řídit?

Autokamera do auta

Články na téma autokamery:

  1. Kamera do auta proti vandalismu: Ochraňte svůj vůz
  2. Duální kamera do auta - co to je a jaké má výhody
  3. Jak správně umístit kameru do auta?
  4. Jak vybrat autokameru - právě čtete
  5. Autokamera – jak vybrat paměťovou kartu - již brzy

Parametry obrazu

U kamery do auta je jednoznačně důležité, aby zachytila dění před autem, eventuálně i za ním. To v případě dua kamer, kdy jedna kouká dopředu, druhá dozadu, případně kouká kamera jednou čočkou dopředu a druhou do kabiny vozu a částečně i za něj. Měla by tedy poskytnout dostatečně široký úhel pohledu, ideální je hodnota 120° a více.

Co se týče rozlišení, nemá smysl jít pod Full HD, tedy 1080p. Pokud zvolíte 4K, počítejte s vyššími nároky na kvalitu paměťové karty a záznamem, který zabere hodně místa. Na druhou stranu dostanete krásně ostrý obraz, na kterém budou patrné i malé detaily. Kompromisem je pak rozlišení 2,5K, tedy 2560 × 1440. Snímkovací frekvence stačí 30 fps, při 60 fps je obraz plynulejší a na výsledné video se příjemněji dívá. Pokud chcete záznamy použít i třeba pro dokumentaci cesty na YouTube, bude 60 snímků za sekundu lepší volba.

Hodně důležité je, jak si umí optika kamery poradit s horšími světelnými podmínkami. V noci nebo za šera by mělo být stále možné rozpoznat třeba SPZ vozidel v záběru. Kamera, která funguje dobře jenom za denního světla, je třeba řidiči kamionu v mezinárodní dopravě k ničemu. Na noční jízdy je lepší větší snímač optiky, který zachytí více světla. Jak důležitá je kvalita obrazu, vysvětluje třeba video níže.

Další funkce autokamery

GPS modul je fajn, protože je možné si třeba v doprovodné aplikaci na počítači projít zpětně trasu, stejně tak podle GPS umí kamera určit rychlost vozidla a propojit tento údaj s videem. Další možností, kterou výrobci obvykle využívají, je upozornění na úseková měření a radary. Není to něco, co nutně musí autokamera mít, ale je to fajn funkcionalita.

WiFi umožňuje připojení ke smartphonu, takže se dají stahovat videa i jinak než z paměťové karty. Pakliže plánujete umisťovat třeba zajímavé úseky z cesty na dovolenou na sociální sítě, hodí se mít tuto možnost.

Vestavěná baterie zajistí chvilkový provoz v případě výpadku napájení, eventuálně je možné kameru sundat z uchycení a nafotit třeba škodu po autonehodě pro rychlou dokumentaci. Pozor, akumulátor je obvykle relativně malý a nevystačí na déle jak pár minut nebo desítek minut záznamu. Modernější kamery mají namísto baterie superkapacitor. Výhodu má v daleko delší životnosti a prakticky nulové degradaci ve srovnání s baterií.

Držák autokamery

Kamera by měla být co nejblíže sklu a ideálně vlevo od vnitřního zpětného zrcátka. Pokud ji dáte vpravo, riskujete, že kvůli odleskům a posunutému záběru nebude možné ze záznamů číst registrační značky vozidel, která vás míjejí v protisměru.

Držák může být buď přísavkový, nebo nalepovací. Přísavka zpravidla drží autokameru dál od čelního skla, což je trochu problém a v obraze se bude objevovat větší množství odlesků. U sportovních aut, která mají sklo hodně sklopené, tak bude kamera třeba 15 centimetrů od skla a je proto lepší aplikovat držák nalepovací. Ten obvykle umožní mít kameru blíž u skla.

Nekupujte levné značky

Jsou výrobci levné elektroniky, kteří fušují do všeho. Na trhu mají obrovský sortiment produktů od bezdrátových reproduktorů přes vysavače, fény, sluchátka, až právě po autokamery. Netvrdíme, že jejich zařízení jsou automaticky nekvalitní, ale jedna taková firma produkující levnou elektroniku má třeba trochu problém s uváděním reálných technických parametrů. Úhel záběru si měří jaksi ne od strany ke straně, ale spíš napříč, tedy úhlopříčně. Logicky jim pak vychází větší. Zákazník se ovšem v marketingových materiálech nic o trochu specifickém způsobu měření nedozví.

Nižší kvalita se projeví většinou až časem. Je dobré si uvědomit, že autokamery to nemají úplně snadné. Jsou vystavené vlhku, UV záření, otřesům, teplu a pak zase mrazům. Rozdíl mezi levným a kvalitním plastem na první pohled nepoznáte, projeví se to až třeba po létě, kdy ho vystavíte právě působení všech negativních vlivů. Podobně to bude i s optikou a celkově konstrukcí daného zařízení.

Zdroj info: Mio.
Zdroj médií: Depositphotos.
K69, 21. 10. 2024 20:26, reagovat
... ale jedna taková firma produkující levnou elektroniku má třeba trochu problém s uváděním reálných technických parametrů... Tahle věta se vážně povedla, velmi obsažná a užitečná. Jinak doporučení vlevo od zrcátka se bude policii "velmi líbit". To je přesně to místo, které se nejvíc pokutuje. Kamera se vždy (pokud je to jen trochu možné) dává vpravo od zrcátka a takovým způsobem, aby byla ve výhledu řidiče ideálně úplně krytá zrcátkem. Pak nemůže nikdo nic namítat.

Podobné články