Před několika dny jsme se vydali na průzkum slovenských adventních trhů. Naše kroky mířily přímo do centra Bratislavy, kde jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku vánočních pokrmů, nápojů a dalších dobrot. Víte, co dostanete, když si u stánku objednáte encián, krvavničku nebo poplamúch?
Co ochutnat na letošních vánočních trzích v Bratislavě?
Články na téma adventní trhy na Slovensku:
- Jaké dobroty vás čekají na adventních trzích v Bratislavě? - právě čtete
- Jaké jsou ceny na bratislavských adventních trzích?
Plzeňské pivo, domácí krvavnička a tajemný encián
I když je slovenština velice blízká češtině, na bratislavských vánočních trzích mohou (zvláště později narození) občas docela tápat. Nikdo se tady asi nebude příliš pozastavovat nad nabídkou „klasických“ stánkových pokrmů v podobě bramboráků (od 5 eur = 121 Kč), langošů (od 4 eur = 97 Kč) se vším možným, grilovaných specialit nebo hamburgerů (od 12 eur = 291 Kč).
Když se ale postavíte do fronty ke stánku, který servíruje poplamúchy, enciány, lokše, nebo domácí krvavničku, už můžete mít maličko problém. Protože je ale lidská zvědavost dosti silným a spolehlivým argumentem, nedá vám to, frontu vystojíte a pak už netrpělivě očekáváte, co že vám to vlastně obsluha vánočně vyzdobeného stánku naservíruje. Případně si přečtete anglický překlad pod původním slovenským názvem :)
- Přečtěte si také: Co ochutnat na letošních vánočních trzích v Polsku?
Poplamúchy, domácí krvavnička a tajemný encián
A co se tedy skrývá pod tajemnými názvy? Tak třeba zmíněný encián (od 7 eur = 170 Kč) je slovenský sýr s bílou ušlechtilou plísní. Podobně jako oštiepok (od 7 eur = 170 Kč) si ho tady můžete dát grilovaný. Poplamúch, chcete-li taky podplamenník nebo podpecník, je druh chlebového slaného koláče (od 7 eur = 170 Kč), který na bratislavských vánočních trzích nabízí se slaninou, sýrem, klobásou nebo ve speciální úpravě B.R.U.T.A.L. s brynzou, smetanou, slaninou, klobásou, nivou, cibulko a pórkem.
U dalšího stánku pak můžete ochutnat domácí krvavničku (od 8 eur = 194 Kč), což je vlastně náš prejt. Nechybí ani bohatá nabídka grilovaných jitrnic (od 8 eur = 194 Kč), klobásek (od 10 eur = 243 Kč) nebo kolen (od 4 eur/100 g = 97 Kč). Z polévek tady najdete tradiční kapustnicu (od 6 eur = 145 Kč), což je vlastně naše zelňačka nebo gulášovku (od 8 eur = 194 Kč).
Nabídka na vánočních trzích v Bratislavě potěší i ty, kteří chtějí ochutnat tradiční slovenské lokše. Jde vlastně o speciální bramborové placky, které tady dostanete třeba s kachním masem, zelím a uzeným, brynzou, oštiepkom, nivou nebo trhaným vepřovým masem. Jejich cena začíná na 3,50 eurech (= 85 Kč).
Také čtěte
- Mohlo by vás zajímat: Aktuální ceny na vánočních trzích v Polsku? Kolik stojí svařák nebo klobása s chlebem?
Plzeňské pivo, nespočet luxusních punčů a sladké dobroty
Potřebujete tradiční slovenské dobroty něčím spláchnout? Stačí se přesunout k vedlejšímu stánku, kde vás pravděpodobně překvapí plzeňské pivo. A překvapí vás i jeho cena, která začíná na 3,50 eurech (= 85 Kč). Pokud se potřebujete zahřát, učiňte tak v některém ze stánků, kde podávají desítky ochucených punčů (od 3 eur = 73 Kč) a svařáků (od 4 eur = 97,32 Kč). Ochutnat můžete i slovenskou medovinu (od 3,50 eur = 85 Kč) a narazíte tady dokonce i na stánek se „Včelovinou“ (od 1 eura za deci = 24,33).
Pokud chcete trhy v Bratislavě zakončit nějakou tou sladkou tečkou, můžete si tady dát sladké langoše (od 3 eur = 73 Kč), palačinky (od 4 eur = 97 Kč), trdelníky (od 6 eur = 145 Kč), bratislavskou šišku, což je vlastně nám dobře známý donut (od 2,50 eur = 48 Kč) nebo tzv. „quarkini“ (od 4,50 eur = 109 Kč/5 ks), což jsou vlastně malé koblížky, plněné nejrůznějšími džemy.
Jako suvenýr si odsud můžete donést nejen speciální vánoční hrníčky, za které se platí záloha 2 eura (48 Kč), ale také lahvinku slovenské medoviny, perníkové srdce, vánoční oplatky nebo jiné sladkosti, kterých je zde také nepočítaně. A ještě jedna praktická informace závěrem – u většiny stánků můžete bez obav platit kartou. Naší redaktorce se ale na terminálu nepovedlo navolit, zda zaplatí v korunách nebo eurech.
Zdroj médií: Anna Paštiková.