🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Dálniční známka Rakousko: Aktuální ceny i možnosti nákupu v roce 2024

23. 8. 2024 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Dálniční poplatky Dálniční poplatky Rakousko Rakouská dálniční známka

Délka rakouských dálnic činí zhruba 2 000 kilometrů. Jízda po většině z nich je pochopitelně zpoplatněná. Jakým způsobem se dálniční poplatky hradí, kdo musí mít ekologickou plaketu a co (ne)dělat, abyste si od zdejších policistů nevykoledovali tučnou pokutu?

Rakouská dálniční známka: Jak ji koupit a kde ji budete potřebovat?

Kde všude se platí rakouská dálniční známka?

Asi nám dáte za pravdu, že komfort při jízdě po rakouských dálnicích je někde úplně jinde než v Česku. Rakouská dálniční síť přitom byla (podobně jako například v Německu) pro osobní vozidla do 3,5 tun dlouhá léta bezplatná.

Oficiálně se zde za průjezd rakouskými dálnicemi začalo platit od 1. ledna 2004. „Osobákydo 3,5 tun musí mít platnou dálniční známku, v některých tunelech se navíc ještě platí mýto.

Řidiči vozidel nad 3,5 tuny pak v Rakousku nepotřebují dálniční známku, ale platí mýto, jehož výběr zajišťují společnosti ASFINAG a Felbertauernstraße AG. Výše mýtného se určuje dle počtu náprav, ujetých kilometrů a emisní třídy EURO (viz níže).

Zpoplatněné úseky dálnic v Rakousku znázorňuje tato mapa:

Zpoplatněné úseky dálnic v Rakousku

Zdroj: vignetteaustria.com

Od dálničních poplatků jsou v roce 2024 osvobozeny následující úseky:

  • A1 West Autobahn – úsek od hraničního přechodu Walserberg do Salzburg-Nord
  • A12 Inntal Autobahn – úsek od hraničního přechodu Kiefersfelden do Kufsteinu
  • A14 Rheintal/Walgau – úsek od hraničního přechodu Hörbranz do Hohenemsu
  • A26 Linz Westring

Mohlo by vás zajímat: Dálniční poplatky v Rakousku: Koho se týkají a jak je uhradit v roce 2024?

Papírová nebo elektronická dálniční známka do Rakouska?

Zatímco v Česku anebo u našich slovenských sousedů už dlouhou dobu fungují pouze dálniční známky v elektronické podobě, v Rakousku stále lpí na klasických nalepovacích známkách, které „hyzdí“ přední skla řidičů i v letošním roce.

Naprostá většina řidičů ovšem dává přednost elektronické dálniční známce, kterou snadno pořídí nejen v oficiálním e-shopu ASFINAG (návod na nákup rakouské dálniční známky najdete níže), nebo prostřednictvím mnoha obchodních míst v okolí rakouských hranic.

Mohlo by vás zajímat: Barva rakouských dálničních známek pro rok 2024 je žlutá. Pokud dálniční známku pořizujete v papírové podobě, nalepte ji na vnitřní stranu čelního skla, a to buďto uprostřed (pod vnitřní zpětné zrcátko), nebo do levého horního rohu. Mějte na paměti, že nenalepená dálniční známka je neplatná!

Platnosti a ceny rakouské dálniční známky pro rok 2024

V letošním roce můžete pořídit dálniční známku do Rakouska na jeden den, deset dnů, dva měsíce nebo celý rok. Cena jednodenní dálniční známky do Rakouska činí 8,60 eur (cca 216,40 Kč). Za dálniční známku do Rakouska na 10 dní zaplatíte 11,50 eur (cca 289,37 Kč). Dvouměsíční známka vás vyjde na 28,90 eur (cca 727,21 Kč) a roční známka stojí pro letošní rok 96,40 eur (cca 2425,71 Kč). Ceny v Kč jsou stanoveny dle kurzu platného 13. 8. 2024 – pozn. redakce.

Dálniční poplatky v Rakousku a ceny dálničních známek potom detailněji mapuje následující tabulka:

🇦🇹  Rakousko - dálniční známky a mýtné poplatky

Rakousko - dálnice A13 Brenner
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem Motocykl
11,00 €
276,48 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 1 den
Motocykl
3,40 €
85,46 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 1 den
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
8,60 €
216,16 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 10 dní
Motocykl
4,60 €
115,62 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 10 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
11,50 €
289,05 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 2 měsíce
Motocykl
11,50 €
289,05 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - dálniční známka 2 měsíce
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
28,90 €
726,40 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - tunel Arlberg
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem Motocykl
11,50 €
289,05 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - tunel Karawanken
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem Motocykl
8,20 €
206,11 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - tunely Gleinalm, Bosruck
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem Motocykl
17,00 €
427,30 Kč
Koupit online
Koupit online
Rakousko - tunely Tauern, Katschberg
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem Motocykl
13,50 €
339,32 Kč
Koupit online
Koupit online

Kromě dálniční známky je v Rakousku potřeba uhradit i mýtné

Rakouská dálniční známka pro řidiče vozidel do 3,5 tuny je jedním, nikoliv jediným dálničním poplatkem, se kterým tady musíte počítat. Pokud budete projíždět skrze placené tunely, pak je potřeba uhradit také mýto.

Mýtné pro vozidla do 3,5 tun se týká následujících úseků:

  • Dálnice A9 Bosruck a Gleinalm
  • Dálnice A10 Tauern/Katchberg
  • Dálnice A11 Karawanken
  • Dálnice A13 Brenner
  • Rychlostní silnice S16 Arlberg

Zpoplatněné úseky mýtem pak znázorňuje i tato mapa:

Zpoplatněné úseky mýtem

Věděli jste, že: Mýto za zpoplatněné úseky můžete zaplatit dopředu elektronicky (viz návod níže), nebo nechat platbu až na mýtnou bránu přímo na místě?

Krokový postup, jak zaplatit mýto u vozidel do 3,5 tun:

  • Na webu shop.asfinag.at/cs jako první vyberte tunel, kterým budete projíždět (ve spodních obdélnících najdete výčet těch nejčastěji placených).
  • V dalším kroku navolte počet jízd. Pokud se plánujete stejnou cestou i vracet, pak v tomto kroku vyberte „2 jízdy“.
Pozor: Výjimkou je tunel Karawanken, ten se platí jenom směrem na jih (poté je potřeba ho uhradit ve Slovinsku).
  • V dalším kroku vyberte zemi registrace vozidla a doplňte registrační značku (dvakrát kvůli případnému překlepu).
  • Poté stačí kliknout na oranžové tlačítko K dalšímu kroku“ vpravo nahoře, které vás dovede k platbě.
  • Na stránce zvolíte způsob platby, zadáte e-mail, na který přijde potvrzení, a platbu provedete.
Náš tip: V dolní části stránky uvidíte tlačítko „Soubor peněženky“, prostřednictvím kterého si do digitální peněženky v mobilu uložíte kartu potvrzující zaplacení tunelu.

Kde koupit dálniční známky do Rakouska?

Papírovou i elektronickou rakouskou známku pořídíte nejen na oficiálním webu ASFINAG, který je mimochodem kompletně v češtině, ale také osobně na mnoha prodejních místech, a to nejen v Rakousku, ale také v České republice. Výše uvedené se týká například vybraných benzinových pump v blízkosti hranic s Rakouskem. V Rakousku lze „die Vignette“ koupit taktéž na čerpacích stanicích.

Jak koupit dálniční známku do Rakouska online?

Pokud se chystáte do Rakouska, není nic jednoduššího, než koupit rakouskou dálniční známku online. Oficiální web shop.asfinag.at/cs je v češtině. Pokud byste na úvodní stránce na češtinu nenarazili, můžete si web do tohoto jazyka přepnout pomocí k tomu určeného tlačítka na pravém horním rohu stránky. Návod, jak na to, najdete v jednom z našich předchozích článků.

Kupujeme rakouskou dálniční známku online

Jako první je potřeba vybrat platnost dálniční známky do Rakouska. Jakmile učiníte výběr, klikněte na oranžově podbarvené tlačítko koupit“. V dalším kroku vyplníte, zda kupujete kupón pro osobní auto, či motorku, zemi registrace vozidla a pak dvakrát jeho SPZ. Důležité je i zvolit datum začátku platnosti (můžete nastavit i den, ve kterém známku kupujete).

Tip, jak ušetřit 300 Kč: Pokud jedete na týdenní, či desetidenní dovolenou a budete se přes Rakousko vracet, vyplatí se vám klasická desetidenní známka. Pokud cestujete na delší dovolenou, kupte si dva jednodenní kupóny na cestu tam i zpět. Tímto krokem ušetříte necelé tři stovky.

V posledním kroku nákupu rakouské dálniční známky online provedete platbu. Použít můžete nejen kreditní, či debetní kartu, ale také službu PayPal. Po zaplacení by vám mělo přijít potvrzení do e-mailu, které si pro jistotu uschovejte.

Náš tip: Pokud by vám po návratu zpátky do Česka dorazila pokuta z Rakouska, ve které vás nařknou z absence chybějící dálniční známky, odpovězte potvrzením, které vám dorazilo při nákupu na zadaný e-mail.

Ekologická dálniční známka "Umweltpickerl": Kdo ji musí mít?

Při průjezdu rakouskými dálnicemi platí jedno specifikum. Tím je Ekologická dálniční známka zvaná jako "Umweltpickerl", která je povinná v označených zónách pro nákladní auta skupin N1-N3. Osobních vozidel se tato povinnost týká pouze za předpokladu, že by bylo konkrétní auto z hlediska daní registrováno jako (malé) nákladní vozidlo skupiny N1.

Dálniční známka v Rakousku je povinná i pro řidiče s průkazy ZTP a ZTP/P

V současné době mezi zeměmi Evropské unie neexistuje žádný systém vzájemného uznávání statusu osoby se zdravotním postižením. Pokud tedy máte průkaz ZTP, či ZTP/P, při cestě do Rakouska jej nelze nijak „uplatnit“ a nárokovat si slevu nebo osvobození od mýtných poplatků na rakouských dálnicích.

Řidiči vozidel nad 3,5 tuny platí v Rakousku mýtné

Dálniční známka se v Rakousku vztahuje pouze na řidiče vozidel do 3,5 tun. Pokud sem vyrážíte vozidlem s vyšší hmotností (typicky nákladní vozidla, autobusy, velké obytné vozy apod.), musíte zde platit mýtné, jehož výše se odvíjí od ujeté vzdálenosti, počtu náprav a emisní třídy EURO.

Způsobů, jak zaplatit mýtné v Rakousku je rovnou několik:

  • Palubní jednotka Go Box
  • Palubní jednotka OBU
  • DKV BOX EUROPE
  • Mýtný box DKV BOX REETS
Jak si spočítat orientační cenu mýtného? Výpočet můžete provést prostřednictvím stránek mautkalkulator.asfinag.at. Cena předpokládaného mýta v Rakousku se u uvedené kalkulačky vypočítává na základě konkrétního vozidla, emisí a zvolené trasy.

Chybějící dálniční známka v Rakousku a pokuty

Kontrolu dálničních známek provádějí v Rakousku na zpoplatněných úsecích kamery. Kromě těch statických zde existují i přenosná kontrolní zařízení, která jsou minimálně každé dva týdny přemisťovaná. Proto v podstatě není možné zjistit, na kterých úsecích rakouské dálnice jsou kamery aktuálně v provozu. Pokud byste jízdu po rakouských dálnicích bez dálniční známkyriskli“, hrozí vám pokuta ve výši 120 EUR, přičemž při neuhrazení může být ve správním řízení vymáháno až 3 000 EUR!

Zdroj info: asfinag.
Zdroj médií: Depositphotos, vignetteaustria.com.

Podobné články