🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Jak dojet do Chorvatska bez dálnic

5. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Nejlevnější cesta do Chorvatska, jakou jsme našli a vyzkoušeli, vede překvapivě přes Maďarsko. Její kouzlo je v tom, že se vyhýbá dálnicím.

Do Chorvatska bez dálnic

Články na téma cesta do Chorvatska přes Maďarsko:

  1. Cesta přes Maďarsko do Chorvatska
  2. Cena cesty autem do Chorvatska z Brna – srovnání
  3. Autem do Chorvatska mimo dálnice
  4. Do Chorvatska bez dálnic - právě čtete

Pokud chceme dojet na dovolenou do Chorvatska za co nejmenší peníze, potřebujeme srazit na co nejmenší sumu náklady dálniční známky. Ty tvoří podstatnou část toho, co za cestu tam a zpět vydáme. Zejména v případě, že jedeme třeba na dvoutýdenní dovolenou, zaplatíme při klasické cestě přes Vídeň a Graz celkem 1497 korun: Rakousko 28,9 eur (710 korun), Slovinsko 32 eur (787 korun).

Tyto náklady lze eliminovat, a to tak, že se dálnicím jednoduše vyhneme. Pokud jste někdy takto zkoušeli překonávat třeba zmíněné Rakousko, asi víte, že je to docela pruda. Jsou však země, kudy to jde bez využití dálnice celkem pohodově, třeba Maďarsko.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Nejlevněji do Chorvatska? Přes Maďarsko!

Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži. Do Rakouska jsme se dostali za Hevlínem, potom na Staatz, Poysdorf, Zistersdorf, Stillfried, Marchegg. Jede se po rakouských silnicích první třídy, cesta celkem odsýpá, za Engelhartstetterenem přejedete Dunaj a chvíli uvidíte na Bratislavu, za Zurndorfem pak pojedete namísto podél hranic slovenských kolem Maďarska, na jehož území vstoupíte za Pamgenem.

Odsud musíte na Fertőd a pak pořád na Szombathely. Zde je podstatné načasování. Rozhodně doporučujeme si klidně dát někde před Szombathely pauzu klidně na oběd, pokud by hrozilo, že se do města dostanete mezi druhou a třetí hodinou. To je totiž kritická hodina, kdy z průmyslové zóny všichni odjíždějí z práce domů. Dva roky po sobě jsme tam tvrdli v zácpě, protože jsme přijeli právě po druhé hodině odpolední.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Jak se přes tohle dostanete, připravte se, že to bude docela nuda. Maďarsko je placka a nikde kolem sebe nic hezkého neuvidíte, cesta je monotónní a až kousek před hranicemi se Slovinskem se krajina zvlní.

Slovinsko překonáte přes Lendavu, je to skutečně pár kilometrů, dálniční známka by vám na tomto na západ čnějícím cípu byla k ničemu. Co ale naopak doporučit musíme, je zaplacení dálnic v Chorvatsku, respektive mýta. Vyzkoušeli jsme si, jak se jede do Záhřebu bez dálnic a je to popravdě nic moc. Samé vesničky, které se zde táhnou kolem hlavní silnice klidně několik kilometrů, takže jedete skoro pořád padesátkou. Jak jedna ves skončí, vsaďte se, že za zatáčkou začne další. Jakmile to tedy bude možné, dálnice použijte. Pravděpodobně to bude za Čakovcem na Sveti Križ, před kterým najedete na E65 a dáte se na Záhřeb a odtud pak dále na pobřeží.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Kolik ušetříte?

Nebudeme vás zbytečně přesvědčovat, že byste mohli uspořit nějakou zázračnou sumu. Trasa je to o poznání delší časově a náklady na cestu tam a zpět budou zhruba o tisícovku až dvě nižší, než kdybyste jeli klasicky Vídeň-Graz-Záhřeb. Na druhou stranu jsou to peníze, za které si můžete pobyt třeba o den prodloužit nebo si dopřát o něco lepší ubytování, případně dobrou večeři.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a dostanete navíc dárek v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Spočítat cenu pojištění do Chorvatska

Zdroj info: asfinag, evinjeta.
Zdroj médií: Depositphotos.
David Kratochvil, 10. 7. 2024 16:59
Ušetřit lze také za rakouskou dálniční známku. Nově jde koupit jednodenní, která pro oba směry 2týdenní dovolené vychází příznivěji. 👍
Jaroslav Charvát, 7. 7. 2024 9:05
No já bych si dovolil článek jen trošku doplnit.
- Pokud spěcháte, tak tato trasa (a jakákoliv další trasa z Moravy) přes Slovensko a Maďarsko po silnicích není vhodná. Ale je to trasa velmi zajímavá.
- V Maďarsku můžete při cestě navštívit desítky termálních vynikajících lázní a dále stovky vesnických restaurací, krčmy - csárdy - často přímo u silnic, kde je vynikající maďar. kuchyně. Velké množství pamětihodností je zde. Podle mě to není nuda.
- jsou to trasy po I. a II. tř. silnic, které jsou většinou v dobrém stavu a jsou dobře směrově značené. Často se měří rychlost, i mimo obec, a policajti v Maďarsku, tak to nejde zavádět žádná diskuze, nekompromisní, zvláště k cizincům.
- Myslím, že je to výletová trasa, nejel bych to v noci, tím o vše přijdete. Na venkově jezdí i mnoho zemědělských strojů a traktorů, pozor na to.
- Těch tras přes Maďarsko mám vyjetých několik, není toto jen jediná vhodná. Ještě pozor na to, že všude neberou karty, někde se dá platit i €. Jinak forinty sebou, lépe vyměnit v ČR, ne v Maďarsku.
Přeji vám pomalou, ale zajímavou cestu.

Podobné články