🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

V zimě jsou pneumatiky pro vaši bezpečnost klíčové. Nepodceňujte jejich výběr!

8. 10. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Jakou značku pneumatik Rádce motoristy Zimní sezóna

Zimní období se kvapem blíží a bezpečnost na silnicích je zde obzvlášť důležitá. Správně zvolené zimní pneumatiky jsou povinností pro vaše zimní cestování. Jak je ale vybrat? Pojďme se na to podívat. 

Jak vybrat správné zimní pneumatiky. Nepodceňujte jejich výběr!

Články na téma zimní pneumatiky:

  1. Zimní pneumatiky a zákon
  2. Povinnost zimních pneu v Německu
  3. Jak vybrat zimní pneumatiky
  4. Zimní pneumatiky vs. celoroční pneumatiky
  5. Do kdy musí být zimní pneu
  6. Přezouvání na zimní pneumatiky - jaké jsou největší chyby
  7. Jak vybrat zimní pneumatiky - právě čtete
  8. Zimní pneu Pirelli Powergy Winter: Jaké jsou? - již brzy
  9. Zimní pneu Pirelli P Zero Winter 2 - již brzy
  10. 90 let od první zimní pneumatiky - již brzy

Proč jsou zimní pneumatiky tak důležité

Zimní pneumatiky jsou speciálně navržené pneumatiky, které poskytují optimální přilnavost a bezpečnost na zasněžených, zledovatělých a mokrých površích, které jsou typické pro zimní období. Na rozdíl od letních pneumatik mají zimní pneumatiky odlišnou směs a dezén. V České republice platí povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud je na vozovce sníh, led nebo námraza, nebo lze tyto povětrnostní podmínky očekávat. Minimální hloubka dezénu zimních plášťů je stanovena na 4 milimetry

Jak vybrat správné zimní pneumatiky?

Zimní pneumatiky se dělí do několika cenových kategorií. Rozlišujeme ekonomickou, střední a prémiovou třídu. Dále je třeba pneumatiky roztřídit podle typu vozidla. Jiné pneumatiky potřebuje osobní automobil, jiné SUV nebo dodávka. Pneumatiky rozměrem musí odpovídat tomu, který je uveden v technickém průkazu vozidla. Stejně tak musí souhlasit index rychlosti a nosnosti.

Rozdělení zimních pneumatik podle třídy

  • Ekonomická třída – Sem patří staré typy dezénu pneumatik. Pláště jsou cenově dostupné a hodí se řidičům, kteří vyjedou párkrát do roka. U ekonomické třídy nemůžete spoléhat na vysoký výkon. Do této kategorie spadají například pneumatiky značek Barum, Matador, Sava, Leao, Laufenn.
  • Střední třída - Tyto pneumatiky nabízejí dobrý poměr ceny a výkonu. Jedná se o starší dezény prémiových značek, které jsou však prodávány za výhodnou cenu. Poskytují dobrou ovladatelnost i přilnavost. Mezi tyto gumy řadíme značky Hankook, Kumho, Firestone či Fulda.
  • Prémiová třída – Zde najdeme nejmodernější pláště s vysokou cenovkou. Jsou ideální pro náročné řidiče, kteří od svého auta  vyžadují především preciznost. Vyznačují se vynikajícími jízdními vlastnostmi, vysokou úrovní bezpečnosti a dlouhou životností. Mezi prémiové značky patří Continental, Michelin, Nokian, Pirelli, Bridgestone, Yokohama, Goodyear nebo Dunlop.

Správně zvolené zimní pneumatiky jsou nezbytnou součástí bezpečného cestování v zimních měsících. Při výběru pneumatik zvažte své individuální potřeby a nechte si poradit od odborníků. Investice do kvalitních zimních pneumatik se vám mnohonásobně vrátí v podobě vyšší bezpečnosti a komfortu jízdy.

Jak přezout pneumatiky doma?

Pokud už máte druhou sadu kol se zimními pneumatikami, máte skoro vyhráno. K výměně budete potřebovat následující věci a nářadí. Nejdůležitějšími prvky je hever, klíč na kola a zakládající klíny. Většinou byste všechny tyto věci měli najít ve výbavě vozu. Pokud je vaše auto z nějakého důvodu neobsahuje, je třeba trochu zainvestovat. Na zvedání klasického vozidla vám vystačí malý hever (do 1500 kilogramů), který vás v e-shopech nebo kamenných prodejnách vyjde na zhruba 350 korun (zvedák musí odpovídat nosnosti rovnající se minimálně zatížení kola, které máme v plánu na daném autě zrovna vyměnit). Dále je třeba koupit klíč na kola, který vás vyjde zhruba na 100 korun a koupíte jej i na benzinových pumpách. Odborníci doporučují mít při sobě také kvalitní momentový klíč, který šroub dotáhne na přesné Nm (i tak je však nutné dotaženost šroubů po pár kilometrech znovu zkontrolovat). Ceny momentového klíče se mohou pohybovat kolem 800 korun, hodě záleží na kvalitně a také prodejci. Odborníci obecně doporučují se vyhýbat nejlevnějším momenťákům, a to hlavně z důvodu funkčnosti a přesnosti.

Krok za krokem

  • Před začátkem práce je nezbytné vozidlo bezpečně zajistit. Učitelé v autoškole učí následující postup: zabrzděte ruční brzdou, zařaďte rychlostní stupeň a pod kola na straně, kterou nezvedáte, zepředu a zezadu vložte klíny. Tím zabráníte nechtěnému pohybu vozidla.  U nových vozidel někteří odborníci doporučují mírně odlišný postupzaložení kol klíny z obou stran na straně, kterou nezvedáte, a zároveň je prý lepší vyřazení rychlosti a nezabrzdění. Povolte šrouby kol asi o půl otáčky. Někdy to nepůjde úplně hladce, dámám odborníci doporučují klidně po (kvalitním) klíči trochu poskočit (přitom se však hlavně něčeho držet) aby zatuhlý šroub lépe povolil.
  • Vozidla se zvedají za speciální zvedací body, které pro váš konkrétní vůz naleznete v manuálu, či na internetových fórech. Pokud pracujete na nezpevněném povrchu, podložte zvedák pevnou dřevěnou deskou, aby se nezabořil do země, případně se nevybulil. Po zvednutí někteří odborníci doporučují pod vozidlo vložit špalek či kolo ještě jako další pojistku.
  • Kompletně povolte šrouby kola, sejměte kolo a nasaďte nové. Šrouby nejdříve utáhněte ručně a poté pomocí klíče. U starých aut bylo důležité utahovat šrouby do kříže, aby se kolo správně usadilo, dnes u moderních aut už to však nutné není, i tak je tento zvyk ale stále zažitý. Po dokončení výměny všech kol je nutné šrouby dotáhnout momentovým klíčem na hodnotu předepsanou výrobcem vozidla a zkontrolovat tlak v pneumatikách (případně je nahustěte na správnou hodnotu). Po první jízdě zkontrolujte, zda jsou všechny šrouby stále stejně dotažené, případně je dotáhněte.

Ačkoli je výměna kol zdánlivě jednoduchá úloha, kterou si může každý zkušený řidič provést sám, je i přesto nutné minimálně jednou za rok navštívit pneuservis. Kromě samotné montáže nových pneumatik je totiž nezbytné provést pečlivé vyvážení kol (zkontrolovat geometrii). Nesprávně vyvážená kola mohou způsobit vibrace volantu, nerovnoměrné opotřebení pneumatik a v dlouhodobém horizontu dokonce i poškození dalších částí podvozku

Přezutí kol v pneuservisu

Cena za přezutí kol v pneuservisu se může značně lišit a závisí na několika faktorech. Mezi nejvýznamnější patří velikost disků, typ pneumatik a samozřejmě i rozsah poskytovaných služeb. Některé pneuservisy účtují příplatek za vyvážení kol, za jednotlivá vyvažovací závaží nebo za mytí kol. Pokud si přivezete vlastní kola a požadujete pouze výměnu pneumatik, bývá cena nižší než v případě kompletní výměny kol včetně disků. Orientační cena za přezutí všech čtyř kol se pohybuje v rozmezí od 600 do 1200 korun. Některé pneuservisy nabízejí slevy při nákupu nových pneumatik přímo u nich, což může být zajímavá možnost pro zákazníky, kteří plánují investovat do nových plášťů.

Levné zimní pneu skladem

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Continental, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články