🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Do Polska k moři Volvem XC40 a zpět (3. díl)

21. 6. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Srovnání automobilů na cestu Volvem XC40 do Polska

Cílem cesty do Polska byla návštěva dvou míst, a to Ustky a Leby. Výprava končila v druhém jmenovaném, odkud jsem se vypravil po dvou dnech zpět do vlasti.

Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (3. díl)

Články na téma Volvem XC40 do Polska k moři:

  1. Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (1. díl)
  2. Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (2. díl)
  3. Do Polska k moři Volvem XC40 a zpět (3. díl) - právě čtete

Návrat jsem měl naplánovaný přes Toruň, Lodž, Gliwice, Ostravu a Brno. Proč takovou oklikou? Důvodem je především fakt, že jsem tudy ještě nejel a když je možnost, tak si klidně cestu protáhnu, abych vyzkoušel nějakou novou variantu. Navíc Volvo XC40 se ukázalo jako velmi komfortní varianta přepravy, takže strávit za jeho volantem o hodinu dvě víc nebyla představa, která by mi jakkoliv vadila.

Hlavně se nepřejídat!

Na cestu jsem se vydal krátce před devátou hodinou ranní. Jestli vám mohu něco poradit, tak se před delší jízdou autem nepřejídejte. Já, ohromen hotelovou snídaní, rozhodl jsem se ušetřit za jídlo kupované cestou, tudíž jsem se natláskal, abych dostal hlad ideálně až odpoledne. Obří porci míchaných vajec a polských uzenin jsem si začal vyčítat záhy. Tělo mělo s trávením takovou makačku, že hlásilo připravenost ke spánku, kdežto já potřeboval udržet maximální pozornost. Tento stav naštěstí trval jen chvíli, než jsem pomocí velkého Red Bullu naznačil své fyzické schránce, že spát se hned tak nepůjde.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Polský chaos s mýtem

Vydal jsem se tedy směr Toruň a přišlo první zmatení mladého muže. Věděl jsem, že na úseku se dříve platilo mýto, pak se systémem poplatků za dálnice v rámci předvolebního boje vláda dost zatřásla a vozidla do 3,5 tuny platí už jen na minimu úseků. Když jsem se tedy přiblížil k mýtné bráně, která mi nutila lísteček, byl jsem poněkud překvapen. V Polsku je totiž v mýtu dost maglajz, takže jsem se domníval, že jsem si to dopředu špatně nastudoval a nakonec tedy platit přeci jenom budu.

Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (3. díl)

Jenže jaké bylo mé překvapení, když jsem z dálnice sjížděl a čekal jsem, že tedy paní v budce dám lístek a měl jsem už nachystanou platební kartu v ruce! Madam mi sdělila, že neplatím nic a zvedla závoru… Trochu jsem nepochopil, o co tu jde a proč tedy ta šaškárna s lístky, ale to je ve výsledku asi jedno. Důležité je, že skutečně mýto pro osobní auta na tomto úseku není.

Česky to nezkoušejte

Jelikož už byl čas oběda, začalo se tělo ozývat, že by sneslo nějaké kalorie. Docela mě překvapilo, jak rychle žaludek zapomněl na vydatnou snídani. Inu, zastavil jsem se na čerpačce pro tři hotdogy a překvapilo mě, že obsluha s češtinou nebyla vůbec kompatibilní a krom kafe jsem si svou rodnou řečí nebyl schopen objednat. Následovalo přepnutí do angličtiny, se kterou se naštěstí slečna už poprat zvládla.

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (3. díl)

Po obědě, kousek za Toruní, jsem se bohužel naskytl u dopravní nehody, a to velmi ošklivé. Kamion sjel z dálnice, potkal se přímo s propustí a lovili ho odtamtud jeřábem. Samozřejmě můj směr komplet zavřený a musel jsem to objíždět přes blízký sjezd a následně zase na dálnici najet. Zdržení zhruba hodina, ale oceňuji, že polští řidiči umějí dělat skvělé uličky pro záchranáře.

Do Polska k moři Volvem XC40 přes Berlín (3. díl)

Jak to zvládalo Volvo?

Další cesta směrem na jih se nesla v poklidném duchu, auto jelo skvěle a popravdě jsem jel poměrně rychle, což se projevilo na spotřebě. Když jsem držel rychlost do 130 km/h, bylo to za zhruba osm litrů na sto. Jakmile jsem vůz rozparádil na stošedesátku, apetit motoru se zvedl na 9,5 až 10 litrů. Holt benzínový dvoulitr… Na druhou stranu musím pochválit naladění převodovky. Volvo XC40 má výborný automat, který na rozdíl od většiny současné produkce nemá tendence motor podtáčet. A jeho odhlučnění je rovněž skvělé.

Kolem třetí odpolední jsem se prosmýkl kolem Lodže a zamířil směr Katowice, kde mě překvapilo omezení na 80 km/h. Značka tvrdila něco o tom, že v daném úseku jsou na vozovce nerovnosti. Čekal jsem klasické praskliny, ale důvod snížené rychlosti jsem pochopil v okamžiku, kdy se auto zhouplo skoro do dorazů na téměř neviditelném, ale velmi výrazném zvlnění. Kdybych to valil stotřicítkou, asi byl měl co dělat, abych to ukočíroval. Pokud přes Katowice po dálnici pojedete, dejte si na to pozor!

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

V ČR jako obvykle peklíčko

Neklamnou známkou faktu, že jsem překročil hranice s ČR, byly kamiony, které se opět s chutí předjížděly. To by mi skutečně měl někdo vysvětlit, jak je možné, že se to děje v takové míře jen u nás. Za celé Německo ani Polsko jsem s tím problém neměl. Přejedu čáru a z Ostravy do Brna asi třikrát…

Nebudu tu popisovat celý zbytek cesty domů. Omezím se na konstatování, že přes Českou republiku se cestuje nejhůř. Ať už jedete po dálnici nebo po silnicích, je to skoro vždy k vzteku. Domů jsem se dokodrcal krátce po dvacáté hodině večerní. Za sebou jsem měl 1 030 kilometrů jízdy a lehce přes deset hodin za volantem. Pro přehlednost ještě váženému čtenáři poskytnu záznam z GPS lokátoru REX. Test tohoto užitečného zařízení si mimochodem můžete přečíst zde.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Polsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články