🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Mobilní data v zahraničí

5. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Pokud míříte na dovolenou k moři nebo vlastně kamkoliv do zahraničí, nezapomeňte na datový limit. I s neomezenými daty v ČR ho za hranicemi vyčerpáte překvapivě snadno.

Data v zahraničí – pozor na limit

Na téma nás přivedla cesta do Polska, kde jsme hodně fotili. Samozřejmě ne na zrcadlovku, ale smartphonem. Jenže moderní telefony zvládají fotit v dost vysokém rozlišení a v nejrůznějších formátech. Jedna fotka tak může mít s přehledem velikost i přes 70 MB, v extrémních případech klidně přes 120 MB.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

To by až takový problém nebyl, pokud máte ve smartphonu dostatečně velké úložiště. Já jsem k tomu měl ještě navíc zapnutou zálohu na cloud. Většinou se chovají telefony tak, že po připojení k nabíječce začnou zálohovat jak o život. A když takových fotek, které mají v průměru třeba 80 MB nasekáte za den fakt hodně, probudíte se jednoho dne ráno s nefunkčními daty.

Proč nefunkční? Protože jsem si velkopansky nechal zapnuté zálohování právě přes mobilní data a nepřipojil jsem se k hotelové WiFi. Výsledkem tedy bylo překročení datového roamingu, a to navzdory faktu, že v rámci ČR máme tarif bez omezení čehokoliv. Mohu si volat, psát smsky i datovat dle libosti.

Za hranicemi se pravidla mění, protože český operátor musí tomu zahraničnímu odvést nějaký poplatek z toho, co jsem prodatoval. V rámci EU jsou vždy nějaká data zdarma, tedy do určitého limitu a za předpokladu, že jsou součástí vašeho tarifu u českého operátora. V mém případě byl limit 32 GB a vzal za své překvapivě rychle, během prvních dvou dnů. Jak se mi to povedlo, to popravdě do teď netuším, ale jistě tam hraje roli i fakt, že jsem sledoval na hotelu filmy, seriály, opět bez WiFi, ale s bláhovým pocitem, že mi data budou stačit.

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Nejdou mi data v zahraničí, co teď?

Že vám operátor odpojil data, je super zjištění zejména ve chvíli, kdy potřebujete někam jet autem. Většinou současných mapových aplikací je na datech závislá a abyste si mohli přikoupit data v zahraničí, potřebujete opět… data. V mém případě to znamenalo zapadnout zpět na hotel, připojit se na WiFi, na internetové samoobsluze aktivovat nový balíček dat a pak povypínat vše, co mi předtím data „probendilo“.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Itálie? Použijte naši kalkulačku

Jak zabránit vyčerpání dat v zahraničí?

  • Zapněte si u fotek zálohování pouze na WiFi. Stačí pár fotek ve vysokém rozlišení a je půl gigabajtu prodatováno.
  • Navigace moc dat nevyčerpá, v praxi je to zhruba 5 MB za hodinu jízdy. Pokud máte zapnutou v Google Maps fotomapu, není to víc jak dvojnásobek.
  • Pakliže máte ve zvyku za jízdy poslouchat hudbu, nastavte si v aplikaci nižší kvalitu.
  • Jestli hodláte po cestě nebo na pláži sledovat nějaké filmy a seriály, stáhněte si je v aplikaci do telefonu. Netflix i Disney+ to umožňují, můžete pak koukat třeba i v letadle, tedy zcela odříznutí od datové sítě.
  • Přehrávání videí na YouTube si nastavte v nižší kvalitě, opět tím ušetříte nějaká data.
  • V internetové samoobsluze nebo u operátora se informujte o tom, kolik dat v zahraničí máte k dispozici. Aplikace operátora to umí i měřit, takže můžete průběžně sledovat, kolik jste už prodatovali.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem na dovolenou, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Online sjednání nyní s 20 % slevou a dárkem v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: T-Mobile, dataprot.net.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články