🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Cesta k moři autem – jak ji přežít?

14. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Prázdniny jsou obdobím, které je pro řidiče velmi náročné. Obvykle se totiž pojí dlouhé cesty s extrémními klimatickými podmínkami. Jak to ve zdraví překonat?

Cesta autem k moři – jak ji přežít?

Můžete mít svaté děti, které budou celou cestu mlčet a třeba koukat do tabletu, případně z okénka, na palubě auta bude možná absolutní pohoda. Přesto zkrátka třeba deset dvanáct nebo třeba šestnáct hodin za volantem není něco, co by člověk vyhledával. Potřebujete se soustředit, do toho se časem přidá pocit nekomfortu, případně se začnete koupat ve vlastním potu.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Připravte se předem

Asi sami tušíte, že se vám lépe pojede, když se pořádně vyspíte a ideálně ne po náročném dni v práci. Jenže pak jsou tu i další faktory. Super je, sbalit se předem a v den odjezdu už do auta dát třeba jenom tašku s potravinami a vodou. Nemusíte se tak stresovat a vyčerpávat rovnáním věcí do kufru, zkrátka sednete a jedete.

Doporučujeme nesedat do vyhřátého auta. Nejlepší je, vyjet z chládku garáže, případně nechat motor chvíli běžet na volnoběh a interiér si mezitím vychladit. Zatím si můžete dojít na toaletu, napít se a pak až se nasoukat do auta, ve kterém je normální teplota. Dost tím oddálíte reakci těla v podobě pocení, tudíž odsouváte bod, kdy budete natolik ulepení, že se budete cítit nekomfortně.

Střídejte se

Naprostá výhra je, pokud se někdo s vámi v řízení střídá. Ať už je to partner/partnerka nebo třeba potomek. Střídání doporučujeme klidně už po hodině a půl, až dvou. Je to lepší, než jet sedm hodin v kuse a na posledních sto kilometrů se nechat vystřídat.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

S kofeinem pozor

Nebudeme váženým čtenářům namlouvat, že jsme si nikdy nedali kafe, abychom na cestách neusnuli, případně, že jsme nepřejeli z ČR do Itálie po probdělé noci na dvě nádrže a čtyři Red Bully. Ale není to ani nic k chlubení a třeba energetické nápoje sice pomohou, ale po dojezdu do cíle mají někteří lidé problém po nich usnout. Nehledě na to, co udělají ve větším množství s žaludkem.

Takové ty rady, že si máte na cestu nakrájet ovoce a cpát se ořechy si také odpustíme, reálně neznáme snad nikoho, kdo by to dělal. Omezíme se na konstatování, že po meníčku ve fastfoodu se vám logicky bude chtít spíš spát a když už na vás jde spánek, je zdaleka nejefektivnější, poslat na hamburger do mekáče spíš rodinku a mezitím si na půl hodiny zdřímnout. Krátký spánek je to nejlepší, co můžete proti únavě dělat. Chemii a kofein si nechejte jako poslední možnost.

Posaďte se pořádně

Není úplně od věci cestou sem tam změnit nastavení sedačky, případně třeba jenom bederní opěrky. Ideální pozice za volantem je něco, co zná spousta lidí teoreticky, ale v praxi je to někdy v autě problém. Třeba v leckterém Peugeotu, pokud nemáte vyloženě konfekční výšku, tak nevidíte při správném nastavení na budíky. Což, jak asi uznáte, je malinko problém. Nicméně mít rovná záda a v autě neležet, rovněž pomůže s bojem proti únavě.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Cvičení na parkovišti

Oblíbená chvíle všech majitelů elektromobilů – tedy alespoň teoreticky. Nebudeme vás nutit dělat prostocviky u auta v letních pařácích. Namísto toho doporučíme se alespoň kousek projít. Jeden člen redakce se zase pravidelně při cestě k moři sprchuje. Některé čerpačky toto umožňují za drobný poplatek (určeno je to tedy spíše pro řidiče kamionů) a on si pravidelně dává na té samé benzínce zhruba v půlce cesty prostě sprchu. Krev se mu v těle rozproudí, smyje ze sebe pot, převlékne se do čistého a pokračuje dál do cíle jako nový člověk. Prostě takový malý „restart“.

Mohlo by se vám hodit: Nezapomeňte si na cesty do zahraničí sjednat cestovní pojištění! Ochrání vás před nečekanými výdaji a zároveň vás podrží při nejrůznějších komplikacích. Kvalitní „cestovko“ s možností atraktivních připojištění sjednáte během pár kliknutí přes online kalkulačku. Nyní navíc s 20% slevou a dárkem v podobě e-booku dle vlastního výběru.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: motor1, carandriver, autoexpress, carmechanic, tremec-blog.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články