🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Navštívili jsme italské a chorvatské pláže: Co nás tady dostalo?

11. 8. 2024 4 min. čtení diskuze (4) Tipy a rady Rádce motoristy Chorvatsko vs. Itálie vs. Polsko Chorvatsko vs. Itálie

Během července jsme se vydali do Itálie a Chorvatska. Během naší cesty jsme zmapovali nejen ceny na čerpacích stanicích nebo v restauracích, obchodech a plážových barech, ale také situaci na plážích. Kde se nám líbilo nejvíce a co nás tady překvapilo a mile potěšilo?

Pláže v Itálii a Chorvatsku: Kde se nám líbilo více?

Články na téma Chorvatsko vs. Itálie:

  1. Itálie vs. Chorvatsko
  2. Itálie a Chorvatsko: Cena potravin
  3. Italská a chorvatská gastronomie
  4. Mýto v Chorvatsku a v Itálii
  5. Srovnání ubytování – Chorvatsko vs. Itálie
  6. Pláže v Itálii a Chorvatsku: Kde se nám líbilo více? - právě čtete

Pár slov úvodem…

Porovnávat paušálně veškeré pláže v Chorvatsku a Itálii je jako srovnávat jablka s hruškami. Každý kousek země má pláže, které jsou nejen oblázkové, ale taky písčité. Méně známé pláže pochopitelně nebudou pro turisty tak zajímavé, jako pláže ve Střední Dalmácii nebo v oblasti Bibione. Tomu bude odpovídat i jejich obsazenost.

Také ceny za pronájem lehátek a slunečníků nebo položek v nápojovém lístku a na menu v restauracích a plážových barech se budou lišit dle toho, zda pro svou dovolenou zvolíte „profláknuté“ letovisko anebo to méně známé, kde jsou ceny stále poměrně lidové a nepřepálené.

Našemu subjektivnímu srovnání jsme podrobili některé chorvatské pláže v okolí starobylého Trogiru a v Itálii potom nejoblíbenější pláže v Bibione. Jak naše letošní srovnání dopadlo? Přinášíme vám aktuální informace.

Chorvatsko je přeplněné, ale moře je tady bezkonkurenční

V Chorvatsku jsme navštívili rovnou několik pláží, z nichž většina sousedila s oblíbenými kempy. Konkrétně šlo o pláže Arbanija, Copacabana, Labadusa a Krčica na ostrově Čiovo. Na jih od Trogiru jsme se potom vydali prozkoumat pláž Rožac.

Výše uvedené pláže byly pokryty jemnými oblázky. Narazíte tady ale také na betonová plata ideální k opalování a větší kameny. Vstup do moře byl vesměs snadný, pro hůře pohyblivé osoby nebo rodiny s menšími dětmi nicméně doporučujeme spíše návštěvu písčitých pláží, na které jsme narazili při návštěvě italského Bibione.

Vzhledem k množství ostřejších skalisek, kamenů a přítomnosti několika ježků v moři, doporučujeme boty do vody. Velkou předností těchto oblázkových pláží je průzračně čisté moře, což dokazují i Modré vlajky, jimiž se může většina chorvatských pláží pochlubit. Lehátka a slunečníky jsou zde placené, není ovšem problém si roztáhnout karimatku nebo ručník kdekoliv na volné místo.

Co ovšem hodnotíme negativně, je praktická neexistence košů na tříděný odpad, přeplněnost jednotlivých pláží, ale i bezohlední kuřáci (zejména z řad Čechů), kteří odhazují nedopalky, kam se jim jenom zlíbí. Málokdo z nich totiž ví, že kouření na plážích s Modrou vlajkou je zakázáno pod hrozbou tučné pokuty! O sykajících plechovkách zteplalého piva potom asi nemá smysl dlouze hovořit...

Mohlo by vás zajímat: Mnoho Čechů se ani letos nedokázalo zbavit typického nešvaru v podobě „rezervací“ místa na plážích prostřednictvím vlastních ručníků a karimatek. Zatímco někde vám ručníky obsluha pláže sebere a vyhodí, jinde hrozí tučnými pokutami. Ve Vodicích ovšem zašli ještě dál. Za vlastní ručník položený na písku si tady účtují v přepočtu 100 Kč.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a dostanete navíc dárek v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Spočítat cenu pojištění do Chorvatska

Bibione je ideální zejména pro rodiny s dětmi

Pláže v Bibione jsou tvořeny velmi jemným pískem světle hnědé barvy. Lehátka i slunečníky jsou placené i tady. Pokud si ovšem na písku rozložíte vlastní ručník nebo karimatku, nikdo vás odsud vyhazovat nebude. Vstup do moře je zde velmi pozvolný, což ocení nejen hůře pohyblivé osoby, ale také rodiny s dětmi, kterých tady bylo v červenci nepočítaně.

Velmi oceňujeme koše na tříděný odpad (pozor, mají jinou barvu, o čemž jsme psali v jednom z dřívějších článků) a zákaz kouření. Kuřáci si mohou zapálit pouze na vyznačených místech. Nikde na plážích tady vesměs nenarazíte na obtěžující kouř a odhozené nedopadly, což velmi oceňujeme.

Moře může díky vířícímu se písku vypadat mírně zakaleně a srovnávat ho s mořem v Chorvatsku jednoduše nelze. I přesto do Bibione míří statisíce cestovatelů z celého světa. Komfort pláže totiž rok od roku zvyšují nejen výše uvedená opatření, ale také příjemné plážové bary, nejrůznější hřiště pro děti, ale také stanoviště plavčíků, dětské lékařské služby nebo „plážového dermatologa“, na kterého jsme tady letos narazili prvně.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do Itálie, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Online sjednání nyní s 20 % slevou a dárkem v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Itálie

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Fotografie použity se svolením autora.

Fotogalerie (11 fotek)

Martina Milsimerová, 12. 8. 2024 18:42
Nevím, kde autor článku přišel na to, že největší bordel na plážích dělají Češi. Největší bordel na pláži kde jsme byli letos na dovolené dělali Němci a překvapivě Slovinci. A to vůbec nemluvím o německé omladině. Na pláži byl dostatek košů, ale i přes to, po některých zůstali u lehátek kelímky od zmrzliny, petky a nedopalky. Všude se Němci chovali, jako by jim to tam patřilo. Na elektroběžkách se proháněli po chodnících a bylo jim jedno, že jsou všude děti. Naopak Češi si dělali hromádku a při odchodu z pláže všechno vyhodili. Pokud se budou takové články dál psát, tak nás skutečně budou mít za chvilku za národ prasat.
Tom, 12. 8. 2024 8:44
Tenhle článek psal asi jen někdo z doslechu... Letos jsme se, po 10 letech, podívali do Vodice a hádejte co? 100Kč za ručník po Vás rozhodně nikdo nechce, to je kec, vůbec netušim kde se to vzalo. A nejvíc bezhohlední rozhodně nejsou Češi, to je taky už jen takovej novinářskej evergreen na clikbite. Hodně zklamanej jsem byl ze Slováků (opravdu bezholední), pak Němců (prasátka co hodí vajgl kamkoliv), potom Poláci (strašně hluční) a až pak možná Česi (poznáte už jen podle plechovky, ale to přeci není nic závažnýho...)
Tonda, 12. 8. 2024 7:55
Moc teda nechápu proč může někomu vadit sykot plechovky. A jestli to pivo je teplé nebo ne je snad každého věc. A konečně zase pokus dehonestovat Čechy. Zajímalo by mě jestli když píše nemeckej novinář podobný článek jestli se taky snaží za každou cenu
poplivat Němce popijejici pivko na pláži. Ach jo...
Martin, 11. 8. 2024 18:37
Mate hodne omezeny prehled

Podobné články