🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Gastronomie v Itálii a Chorvatsku. Jaké jsou rozdíly

24. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Pokud se Češi vydávají na dovolenou do zahraničí, dominantní část z nich si chce tento volný čas v dosud nepoznané zemi po všech stránkách užít. K tomu se samozřejmě pojí i gastronomické zážitky. Jak se ale liší třeba italská kuchyně od té chorvatské?

Italská a chorvatská gastronomie

Články na téma užitečné tipy na cestu do Itálie:

  1. Restaurace v Itálii a ceny
  2. Cesta do Itálie a změny
  3. Alkoholické nápoje v Itálii a jejich cena
  4. Italská a chorvatská gastronomie - právě čtete
  5. Co se změnilo v Bibione
  6. Cesta autem do Bibione a tipy
  7. Značení paliv v Německu - již brzy
  8. Ubytování v Itálii – hotel Golf Bibione - již brzy
  9. Ceny v Bibione – restaurace - již brzy

Itálie a Chorvatsko jsou pro Čechy velmi oblíbené turistické destinace. Do Chorvatska loni dorazilo více než 800 tisíc Čechů, v případě Itálie jich bylo zhruba 640 tisíc. Cestovatelský význam těchto dvou ekonomik je tedy obrovský, a to mimo jiné i kvůli specifikům tamních kuchyní, které Češi milují.

V Itálii se klade důraz na kvalitu

Itálie je obecně známá svou obrovskou regionální rozmanitostí, která se promítá právě i do oblasti gastronomie. Jednotlivé oblasti jsou velmi specifické, a to i z pohledu používaných ingrediencí. Některé znaky jsou ale společné. Italští kuchaři obecně kladou velký důraz na čerstvé suroviny, mezi které se řadí hlavně rajčata, olivový olej nebo bazalka. Ve zvýšené míře se užívá třeba také česnek.

Chcete mít náklady na cestu do Itálie pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Italská kuchyně je v obecné rovině poměrně jednoduchá. Kvalita surovin je ale pro tamní kuchaře velmi důležitá. Až na výjimky se nevyužívají polotovary, což se promítá i do ceny prodávaných pokrmů. Mezi nejoblíbenější pokrmy se hlavně řadí těstoviny, mezi kterými dominují ravioli, penne, spaghetti a fettuciny. Mezi nejpopulárnější omáčky se následně řadí carbonara či bolognese.

Tip pro řidiče: Ještě než vyrazíte na dovolenou do Itálie, sjednejte si cestovní pojištění. To můžete doplnit o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění domácnosti. S výběrem vhodného produktu vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

Sjednat cestovní pojištění do Itálie

V rámci Itálie se velmi prodává také krémové rizoto, a to třeba s mořskými plody nebo s houbami. Za zmínku stojí také bruschetta, caprese salát nebo italská zmrzlina gelato, která je oproti klasické zmrzlině mnohem hustší a krémovější. Mezi dezerty dominuje Tiramisu, které i Češi jednoduše milují a při návštěvě Itálie na něj často nedají dopustit a alespoň jednou jej tedy musí přímo v domovském státě vyzkoušet.

Chorvatskou kuchyni ovlivnily okolní státy

Chorvatská kuchyně se od té italské v mnoha sférách odlišuje. Platí, že tato gastronomie byla v průběhu historie ve zvýšené míře ovlivněna okolními státy, mezi které se řadí zejména Rakousko, Maďarsko, Turecko a třeba i již zmíněná Itálie. To se následně odrazilo v rozmanitosti chutí i do přípravy.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

V rámci chorvatské kuchyně se mezi nejznámější pokrmy řadí burek, a tedy plněné pečivo masem, sýrem a někdy i špenátem. Dále se sem řadí sušená šunka pršut, která se podobá třeba italskému prosciuttu, liší se ve způsobu kořenění i sušení. Za zmínku ale stojí také fritule, a tedy malé smažené kuličky těsta s rozinkami a rumem, které se často podávají a nabízejí jako dezert.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Chorvatsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

V Chorvatsku i v Itálii se často nabízí také mořské plody. Z praktické zkušenosti ale můžeme konstatovat, že tato nabídka mořských plodů je v případě Chorvatska mnohem častější a rozmanitější. V obou těchto ekonomikách ale mořské plody rozhodně stojí za ochutnání a požitek z těchto plodů je v obou státech trošku jiný.

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články