PRÁCE 🧰

Největší vychytávky Volva XC40

2. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Volvo

Jelikož jsme se s Volvem XC40 podívali do Polska, kdy jsme během několika dnů najeli bezmála tisíc kilometrů, bylo dost času poznat vychytávky, které cestování zpříjemňují.

Volvo XC40 a jeho největší vychytávky

Články na téma Volvo XC40 B3:

  1. Volvo XC40 a jeho největší vychytávky - právě čtete
  2. Test: Volvo XC40 B3 – úsporně, chytře, prakticky

Koš na odpadky

Jestli existuje jedna věc, která by měla být v autech povinná, je to odpadkový koš. Je až s podivem, že vozidla tímto vybavená jsou stále spíš v menšině. Přitom každý, kdo má ve zvyku za jízdy neustále něco pojídat, musí uznat, že to prostě generuje nepořádek. Obaly od bonbónů a tyčinek se válejí všude možně, nejčastěji v přihrádce ve dveřích. XC40 má na tohle prostě před loketní opěrkou malou nádobu, ve které lze nepořádek skladovat a následně ho po jednoduché demontáži víka vysypat do popelnice. Nezkoušeli jsme to, ale s klidem bychom nechali znečištěný plastový zásobník odpadků umýt v myčce na nádobí.

Harman Kardon

Člověk, který alespoň trochu slyší, pozná rozdíl mezi základními a příplatkovými autoreproduktory. To, co jsou někteří výrobci schopni do svých vozidel namontovat, je skutečně běs. Na druhé straně jsou pak třeba příplatkové Harman Kardon, jaké jsme měli v testovaném autě. Volvo vám je prodá v rámci výbavy Plus (cena 1 153 000 Kč) a popravdě jsou skvělé. Žádná rezonance při vyšší hlasitosti, žádné upištěné výšky, ze kterých bolí hlava, jenom skvěle podaná hudba. I na vyšší hlasitosti si tyhle reproduktory drží vyrovnaný zvuk a až když to ohulíte skutečně na max, dostaví se zkreslení. Pokud však cestujete na delší trasy, nemá moc smysl se týrat nekvalitně reprodukovanou muzikou, a to platí pro jakékoliv auto.

Volvo XC40 a jeho největší vychytávky

Sedadla

Když jsem si poprvé sedl do XC40, měl jsem dojem, že sedačky jsou docela tvrdé. Popravdě jsem měl malinko obavy, že několik set kilometrů dlouhá cesta začne být v jistém bodě utrpení a nebudu vědět, jak se napolohovat, abych to přežil. Ona i tvrdší sedadla umějí být komfortní, stačí si je správně nastavit, pak se na nich dá vydržet déle než na rozměklých křeslech bez pevné opory zad. Takže jsem si pěkně dofoukl a přizvedl bederní opěrku a nastavil sklon opěradla do „skoro kolmo“. Až později jsem si všiml, že si mohu i prodloužit sedák, takže jsem si krásně podepřel stehna. Nebudu tvrdit, že jsem do cíle dojel odpočatý, to je podle mě lživý, leč často používaný obrat, který nemá s realitou nic společného. Ale rozhodně jsem nebyl rozlámaný.

Volvo XC40 a jeho největší vychytávky

Navigace

Nejlepší navigace je ta od Googlu a na paty jí šlape Waze. Vše ostatní je proti této dvojici kompromis. Volvo má infotainment, který běží na Androidu, takže je možné tam instalovat libovolné appky a podobně. Ale hlavně! Je tam samozřejmě integrovaná aplikace Google Maps i Waze. Do obou se lze přihlásit pod svým uživatelským účtem, což otevírá další možnost. Doma si naplánuju detailní trasu a pak ji odešlu do auta, které můj smartphone vidí jako další zařízení. Pak se vydám na cesty a nemusím řešit žádné Apple CarPlay nebo Android Auto. Prostě sednu, potvrdím zadaný cíl a jedu. Samozřejmě s ohledem na aktuální data o dopravě, takže mě navigace upozorní na problém na trase a sama přeplánuje cestu. Opět něco, co bych chtěl ideálně v každém autě.

Volvo XC40 a jeho největší vychytávky

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články