🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Pojištění auta do zahraničí nepodceňujte!

16. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Plánujete cestu do zahraničí vlastním autem? Nebo si vozidlo plánujete v cílové destinaci půjčit? Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, měli byste vědět, jak vůz správně pojistit. V opačném případě riskujete dodatečné výdaje, které se mohou šplhat do statisícových výšin.

Na co dát pozor při sjednávání pojištění auta do zahraničí?

Důležitost pojištění nepodceňujte!

Podobně jako pojišťujeme jednotlivé účastníky zahraniční dovolené, měli bychom pojistit i vůz, kterým sem vyrážíme. To je možné rovnou několika způsoby. V první řadě můžete rozšířit povinné ručení o připojištění, které bude „suplovatklasické havarijko. Většinou jde ale o nejméně výhodnou variantu, která je s ohledem na krytá rizika zbytečně drahá. 

Další možností je klasické havarijní pojištění. Pokud si toto pojištění v Česku platíte, před cestou do zahraničí překontrolujte nejen jeho územní platnost, ale také krytá rizika, případně „havarijko“ vhodně doplňte o rozšířené asistenční služby. Ty vás podrží nejen v případě nečekané poruchy, která může vyžadovat odtah do nejbližšího servisu, ale také při poskytnutí náhradního vozidla nebo ubytování pro posádku porouchaného automobilu.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Měli byste vědět: Ve chvíli, kdy jde o neopravitelnou poruchu, bude potřeba odtáhnout vozidlo zpátky do Česka. Mějte na paměti, že odtahové služby si obvykle účtují okolo 24 korun za kilometr, repatriace z chorvatského Zadaru bez vhodného pojištění vás tak klidně vyjde i na padesát tisíc korun!

Kalkulačka havarijního pojištění

Cestovní pojištění auta pro ty, kteří si neplatí havarijko

Další možností, jak peněženku nebo bankovní konto ochránit před nečekanými výdaji, je sjednání cestovního pojištění auta do zahraničí. Většinou jde o rozšíření klasické cestovní pojistky, a to o rizika, která vám během cesty hrozí (defekt, odtah, repatriace, náhradní vozidlo, ubytování posádky apod.).

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Cestovní pojištění včetně připojištění auta dnes nabízí prakticky všechny pojišťovny. Při jeho výběru ovšem dbejte nejen na cenu, ale zejména rozsah pojistné ochrany (krytá rizika) a výši pojistných limitů.

Levnější pojistky nabízejí jen velmi „osekané“ asistenční služby, které často zahrnují pouze odtah auta do nejbližšího autoservisu. Proto volte vždy rozšířenou asistenci, která bude u cestovního pojištění s odtahem auta zahrnovat i jeho repatriaci zpátky do Česka.

Náš tip: Některé pojišťovny udávají pojistné limity v korunách, jiné v kilometrech. Při výběru vhodného cestovního pojištění auta do zahraničí je proto vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

Příprava na 100 %: Pokud chcete mít před cestou do zahraničí pokryty opravdu všechny eventuality, nezapomeňte klasické cestovní pojištění doplnit o rozšířené asistenční služby. A pokud chcete minimalizovat též rizika, která souvisí s vykradením domácnosti během vaší dovolené, rozšiřte cestovní pojištění o krátkodobé pojištění domácnosti již od 90 Kč.

Kalkulačka cestovního pojištění

Sjednání cestovního pojištění je možné online

Vybrané cestovní pojištění můžete sjednat nejen na pobočce konkrétní pojišťovny, ale také prostřednictvím nejrůznějších online kalkulaček nebo nezávislých srovnávačů. A to klidně několik hodin před odjezdem na dovolenou. Vždy si ovšem ověřte, za jak dlouho začne pojistka platit.

Pozornost věnujte také výlukám, na základě kterých může pojišťovna přistoupit ke krácení pojistného plnění, nebo dokonce jeho odmítnutí. Mezi nejčastější výluky patří nejen alkohol, či jiné omamné látky za volantem, ale také „offroadová“ jízda a řada dalších situací.

Praktický tip závěrem: Pokud si v zahraničí půjčujete vozidlo, většinou podepisujete dokument, jehož součástí je místní pojistka. Přesto doporučujeme mít již z Česka sjednané pojištění spoluúčasti.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem na dovolenou? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pokud cestujete do zahraničí několikrát během roku, zvažte sjednání celoročního cestovního pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: ČSOB Pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články