🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Testujeme lokátor s dveřním čidlem pro obytný vůz

24. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

GPS lokátory mohou krom jiného sloužit i pro obytné vozy. Jeden takový se nám dostal do redakce na test, a to dokonce i s čidlem, které pozná otevření dveří.

GPS obytné auto

S lokátory už v redakci nějaké zkušenosti máme. Pomáhají nám především sledovat trasy, které najezdíme třeba v rámci přípravy článků o cestování k moři. Zároveň je fajn mít i možnost kdykoliv se podívat, kde je jaké auto, případně nám přijde na telefon notifikace, když se s ním děje něco, co by se dít nemělo.

Když jsme dostali možnost otestovat si GPS lokátor v obytném autě spolu s novinkou – dveřním senzorem, chvíli jsme tápali. V redakci nikdo tímto stylem necestuje, takže jsme chvíli museli hledat „pokusný subjekt“. Nakonec se zadařilo a majitelé obytňáku vlastně kvitovali, že budou mít přehled, co se s jejich autem děje. Stejně tak se jim líbil fakt, že po sezóně si mohou v klidu vyjet kompletní trasu a zobrazit si ji třeba na mapy.cz.

Ze všeho nejdříve však bylo třeba vše nainstalovat. Dveřní senzory v sobě nemají GPS ani vlastní SIMkartu, přes kterou by zvládaly komunikovat se serverem. Namísto toho jsou propojeny přes Bluetooth s lokátorem REXlink EASY 4G, který pak obsluhuje právě komunikaci s mobilními sítěmi a odesílá data na server. K dispozici na test máme jedno dveřní čidlo, které bylo už propojené s lokátorem. Další se pak dají dopárovat dodatečně.

REXlink EASY 4G umí, jak už název napovídá, fungovat i ve 4G sítích. To je klíčové v zemích, kde je již 2G síť vypnutá, což je například Švýcarsko. V dalších zemích EU se vypnutí teprve chystá, včetně například České republiky.

GPS lokátor do auta – instalace

Samotná instalace byla velmi snadná. Prvně jsme potřebovali napojit na autobaterii REXlink EASY 4G. Akumulátor má Citroen Jumper přístupný nikoliv pod přední kapotou, ale z prostoru pod nohama řidiče a spolujezdce. Lehce to zkomplikoval fakt, že na baterii už je napojená nabíječka, kterou napájejí fotovoltaické panely a udržují ji neustále nabitou (společně s akumulátory pro provoz kuchyňky, vodního čerpadla a podobně), ale nebylo to nic, s čím bychom si neporadili. Omluvte prosím akorát desítku ořech, který se nám povedlo zapomenout nasazený na matce svorky… Nicméně vše fungovalo, GPS lokátor odesílal svoji polohu a přišel tedy na řadu dveřní senzor.

GPS lokátor obytné auto

V tomto místě se hodí malá technická vsuvka: senzor funguje velmi jednoduše. Plastová krabička s baterií a elektronikou má magnetický spínač. Když se k němu přiblíží magnet, sepne a je to jeden stav, když poblíž magnet není, je to stav druhý, protože spínač rozepne. Pomocí nálepky je označena strana, která snímá, jestli je poblíž magnet, nebo ne. Jde jen o to, umístit obě části na dveře tak, aby byly těsně u sebe, když jsou dveře zavřené.

GPS lokátory pro sledování vozidel

Po chvíli laborování se nám to podařilo, popravdě nás překvapilo, s jakou silou drží oboustranná páska, která byla v balení. Kdyby se nám nepovedlo najít vhodné místo pro nalepení, jsou v krabičce i vruty, těmi se přichytí obě části třeba do plastu nebo v případě luxusnějších obytňáků do dřeva.

GPS obytné auto

GPS obytné auto

Následovalo ověření funkce v aplikaci, kde se okamžitě začal lokátor hlásit a ukazoval i napětí autobaterie, což je pro spoustu lidí užitečná vychytávka. U dveřního senzoru nás potěšilo, že krom otevření/zavření dveří ukazuje i teplotu a vlhkost, stejně jako úroveň nabití své vlastní baterie. Údaje loguje a je možné si procházet jejich historii. Jsou to funkce mířící spíš na trochu jinou klientelu než majitele obytných vozů (např. pro přepravu potravin, rozvážky jídla a podobně), pro ty je to spíš zajímavost. My jsme testovali produkt v době, kdy ještě nebyl přístupný veřejnosti, proto nejsou v aplikaci například ikonky, nicméně to je záležitost už vyloženě spíše kosmetická.

GPS lokátor auto

GPS lokátor auto

GPS lokátor – test

Začínáme tedy testovat GPS lokátor v obytném voze a sami jsme zvědaví, jak dobře vše bude fungovat a jestli narazíme na nějaké mezery nebo věci, které nám budou vadit. Obytňák se přes prázdniny bude „motat po Evropě“, co schopnosti lokátoru a dveřního čidla dostatečně prověří.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do zahraniční bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články