🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

GPS lokátor ochrání „obytňák“ před nenechavci

5. 9. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Po instalaci přišel na řadu test v praxi, tedy cesta s obytným vozem za hranice Česka. Nevydali jsme se tam samozřejmě bez ochrany auta GPS lokátorem.

GPS lokátor ochrání „obytňák“ před nenechavci

Ano, jsme v pořádku

GPS lokátor od firmy REX ukázal svoji výhodu ještě před odjezdem. Samozřejmě každý výlet za hranice je spojen s obavami rodiny o bezpečné dojetí do cíle bez nehod. S lokátorem v autě jsem předešel nervózním telefonátům a dotazům, jestli jsme živí a zdraví. Jednoduše jsem nasdílel přístup všem „obávačům“ a ti mohli spokojeně sledovat trasu přes web, ti šikovnější i přes aplikaci. Viděli tak, že se vozidlo pohybuje, kde se pohybuje, a dokonce jakou rychlostí. Ano, nic nového pod sluncem, jde to realizovat i přes mobil, ale nerad nechávám kohokoliv nahlížet tak daleko do svého soukromí, aby viděl doslova každý můj krok.

Sdílení trasy

Další fundamentální výhodou je možnost exportovat trasu. Ano, doslova exportovat a vložit do mapy.cz. Běžný člověk asi tuto vlastnost úplně neocení, ale na cestovatelských fórech a v nejrůznějších skupinách na sociálních sítích, kde si obytkáři vzájemně radí, se hodí mít možnost sdílet trasu celé nebo třeba jenom části dovolené. K praktickému používání máme pár základních poznatků. Zapnutí, vypnutí a hlídání, tedy zajištění a odjištění, je otázkou asi tak dvou vteřin a dělá se to přes aplikaci. Jednou, dvakrát zapomenete, přijde notifikace a pak už to člověk začne dělat automaticky. V tomto problém není.

GPS lokátor zbytečně nepanikaří

Lokátor registruje nejen změnu polohy dle GPS, ale má i senzor pohybový. Ani větší poryvy větru neznamenaly poplach. Z tohoto jsme měli původně obavy – jakmile jste na túře v horách, nechcete, aby vám přišla notifikace, že se s autem něco děje. Co pak? Je to planý poplach, nebo už nám někdo odnáší věci?

GPS lokátor ochrání „obytňák“ před nenechavci

Jako jistotu bereme dveřní čidlo, které z principu funkce klamat nemůže. Jakmile někdo otevře dveře, dozvíte se o tom přes aplikaci hned, což je super. Není to dobrá zpráva, ale je lepší to začít řešit hned a třeba na místo přivolat policii, než se večer vrátit k autu a nenajít ho.

Malý poplach a větší poplach

Zabezpečení je dvoustupňové. První upozornění je v případě, že dojde k pohybu auta na místě, typicky třeba otřes, nebo když do něj někdo vrazí. Druhé upozornění aplikace hlásí v okamžiku, kdy se auto rozjede a ohlásí polohu mimo vymezenou pomyslnou kružnici. Tím je zajištěno, že třeba v oblastech s horším GPS signálem nebude docházet k falešným poplachům. I na mapě je vidět, že hlášení polohy někdy není zcela přesné, výrobce s tím počítá a je to tak správně.

Nemusíte na to být sami

Krom aplikace je možné si zaplatit služby pultu centrální ochrany. Jakmile dojde k poplachu, postupuje se podle jasně daného scénáře a přivolání policie a v extrémním případě i zajištění auta se řeší bez účasti majitele. My jsme toto nevyužili, pohybovali jsme se v místech, kde je mobilní signál, takže bychom o problému věděli hned.

Případ z praxe

Samozřejmě jsme byli rádi, že lokátor nedošel svého reálného využití a sloužil tedy jenom jako bezpečnostní pojistka, kdyby náhodou. Proto jsme se i zástupce firmy REX zeptali, jestli už mají nějakou reálnou zkušenost, kdy opatření zafungovalo a překazilo úmysly zlodějů.

Dozvěděli jsme se, že vykrádačky karavanů a obytných aut jsou v podstatě běžné a pohybové čidlo je zpravidla zachytí. Jednu z posledních takových událostí měli hlášenou z města Pisa, kde u auta došlo k vylomení dveří a lupič byl zrovna uvnitř, když se majitel vrátil na základě upozornění aplikace. Sice se nepovedlo ho dostihnout, ale z věcí uvnitř obytného vozu se neztratilo nic. Škoda tedy nakonec byla „jenom“ na dveřích a okně, kterým lapka utekl.

Pakliže dojde k nejhoršímu a někdo s autem odjede, jsou pro policii krom polohových velmi cenné i časové údaje. Podle nich pak mohou na kamerách dohledat, kdy a kudy auto projíždělo a třeba i identifikovat pachatele.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články