🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Ustka nabízí víc než jen pláže

12. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Pomořansko

Krom pláží jsou na Baltu i další atrakce, kam můžete zamířit, když je třeba zrovna zataženo a z koupačky nic nebude.

Ustka

Články na téma objevujeme Pomořansko (Ustka, Łeba):

  1. Písečné duny Polsko
  2. Dovolená na Baltu Ustka Polsko - právě čtete
  3. Ubytování Łeba Polsko – hotel Wodnik
  4. Kemp Camping Morski 21
  5. Ustka Hotel Jantar
  6. Ustka Polsko – co musejí vidět fandové historie
  7. Leba parking u moře – na kolik to vyjde?
  8. Ubytování Leba Polsko - již brzy
  9. Polsko: Łeba a její historické zajímavosti - již brzy

Polská Ustka je plná historie a na své si přijdou zejména fanoušci té druhoválečné. Začněme ale o něco hlouběji v historii, konkrétně u bývalého kostela, ze kterého je dnes naznačené pouze torzo. Poblíž je samozřejmě 3D model, který ukazuje, jak místo vypadalo zhruba v první polovině 17. století.

Ustka

V Ustce se upalovalo

Město si s sebou nese i stín jakési inkvizice, ačkoliv to je v tomto případě nepřesný termín. Bylo zde upáleno asi 50 žen, přičemž rozsudky nevynášel soud církevní, ale městský. Nicméně v pozadí této tragédie byla protestantská církev. V kostele došlo i k jednomu zázraku, kdy se rozzářil oltář a záře to byla natolik silná, že údajně došlo k zapálení všech svící kolem.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Ustka

Ustka a bunkry

Tíhu dějin však nesla Ustka hlavně za druhé světové války, jak prozrazují bunkry Blüchera na pobřeží. Ty mají dvě roviny, a to doslova. Nadzemní část tvoří především tři palebná postavení kanonů. Železobetonová konstrukce sloužila pro otáčení kanonů a po obvodu byla uložena munice pro co nejrychlejší nabíjení. Každý kanon ráže 105 mm obsluhovalo 10 až 12 vojáků. Zajímavostí je plastická kamufláž, tedy profilovaný beton a pak také ocel, kterou dodala známá firma Krupp. Materiál drží poměrně obstojně do dnes, navzdory nepříznivým podmínkám mořského pobřeží.

Ustka

Ustka

V podzemní části je bunkr, krásně zrenovovaný a s interaktivní expozicí, včetně například stále funkčního vojenského telefonního spojení. Spolek, který místo udržuje, se nesnaží za každou cenu zachovat vše původní. Naopak, interiér je plný nejrůznějších modelů, popisků a nákresů. Jedinou nevýhodou je absence češtiny, nicméně kdo vládne angličtinou, dozví se skutečně hodně. V areálu je i obchod, spíše tedy armyshop, kde si můžete koupit suvenýry, plakáty, pohlednice…

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Postřelená socha

Vaší pozornosti doporučujeme i sochu v parku. Jedná se o umírajícího válečníka, který však sehrál roli v roce 1945. V jednom z domů, které jsou kolem parku, byli ubytovaní sovětští důstojníci. Jeden z nich byl patrně pod vlivem alkoholu dost paranoidní a v obrysu sochy viděl uprostřed noci špiona. Neváhal, tasil a na docela velkou vzdálenost trefil, a to vcelku přesně. Projektil udělal malou díru soše pod okem.

Ustka

Ustka

Utopení vojáci, most a mořská pana

Konec války nás zavede ještě do přístavu, kde byl za války sklad lihu. Když Němci utíkali směrem na západ, aby nepadli do zajetí Rudé armády, dobře věděli, proč zásoby nechat jak jsou. Dopadlo to jak muselo – v nádrži s lihem se utopili tři sovětští vojáci.

Ustka - Lih

Přístav je zajímavý z vícero důvodů. Předně je zde socha mořské panny, která hledí směrem na moře. Její poprsí je neklamnou známkou toho, že většina turistů má smysl pro humor. Kousek od sochy směrem zpátky do vnitrozemí je ještě jedna technická zajímavost, a to otočný most. Když vám zbude čas, určitě se podívejte i k majáku, je to jeden z mála objektů, který nebyl za druhé světové války zničený a v létě je přístupný veřejnosti.

Ustka

Ustka

Do kina na film

Město samotné působí spíš poklidnějším dojmem a za pozornost zde stojí vícero budov, krom jiného i „Hitlerovo kino“, které bylo postavené za války. Promítaly se v něm samozřejmě především německé propagandistické filmy a sloužilo k rozptýlení německých vojáků. Dnes je repertoár samozřejmě zcela odlišný, budova se nicméně zachovala víceméně v původní podobě.

Ustka - Hitlerovo kino

Hotel Ustka

Pokud můžeme doporučit, z hotelů jsme vyzkoušeli Jantar, který je kousek od pláže a byli jsme spokojeni prakticky bez výhrad. Jestli máte rádi dobré jídlo a chcete solidní tříhvězdu, dejte mu šanci.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Ustka mapa

Mapu města najdete v informačním centru v přístavu (do navigace si zadejte adresu Marynarki Polskiej 71), případně na webu visit.ustka.pl. Jsou tam vyznačené všechny hlavní atrakce města, restaurace, kavárny a podobně.

Ustka - mapa

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Polsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články