🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Nedávná povodeň nám zaplavila garáž. Jak jsme postupovali?

8. 10. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Povodně už jsou sice za námi, ale mnohé způsobené škody nadále přetrvávají. Jak jsme si my poradili s vytopenou garáží? Okamžitý zásah je nejdůležitější!

Nedávná povodeň nám zaplavila garáž. Jak jsme postupovali?

Články na téma povodně:

  1. Auto při povodni
  2. Velká voda brala domovy i životy. Jak si říct o peníze i volno navíc?
  3. Voda nám při povodních zaplavila garáž! Co jsme udělali jako první? - právě čtete

Před nedávnem jsme psali článek o tom, jak zabránit vytopenému autu a co dělat když je voda v autě. Avšak co když jste byli zrovna na dovolené a s autem v garáži nešlo nic udělat? Dnes vám přinášíme článek o tom, co jsme udělali s vytopenou garáží my po tom, co povodně odešly. Co hrozí v nejbližších dnech a jak s věcmi z garáže nakládat?

Nenechte váš majetek zlodějům

Povodeň zaplavila garáž našich přátel. My jsme nečekali a co nejdřív přijeli na pomoc. Voda poškodila garážová vrata a střechu, čímž vznikl snadný přístup pro zloděje. Mnoho lidí bohužel využívá takových situací k rabování, a to nejen kvůli poškozeným vozidlům, ale i kvůli nářadí, pneumatikám či dalším cennostem uloženým v garáži. Proto je důležité se co nejrychleji dostat ke své garáži (pokud to bezpečnostní podmínky dovolí) a zabezpečit ji před neoprávněným vstupem. To jsme naštěstí stihli. Současně je třeba začít s prvním odhadem škod. Využili jsme každou chvíli, abychom ochránili to, co nám ještě zbylo. Nečekali jsme, až bude pozdě. Bezpečnost našeho majetku byla v tu chvíli na prvním místě.

Správné oblečení

Zaplavená garáž je nejen materiální ztráta, ale také potenciální zdravotní hrozba. Proto jsme nepodcenili riziko infekce (například Leptospirózu, takzvanou krysí nemoc). Voda z povodní bývá kontaminována nečistotami, bakteriemi a dalšími škodlivinami a bere s sebou všechno, dokonce i obsah kanalizací, jímek a podobně. Proto jsme při vstupu do zaplavených prostorů dbali na svou osobní bezpečnost. Oblékli jsme si gumáky (někteří rovnou raději i broďáky) a k tomu i ochranný oděv a rukavice. Voda může obsahovat i patogeny způsobující kožní a střevní onemocnění. Pro ještě větší ochranu jsme použili také dýchací masky. Tím jsme minimalizovali riziko zdravotních komplikací a bezpečně jsme se mohli věnovat úklidu  zabezpečení naší garáže.

Chaos a olej všude

Povodeň způsobila v garáži naprostý chaos. K prvnímu úklidu jsme potřebovali výkonnou techniku jako je centrála a vysokotlaký čistič (případně i dezinfekce). Předem jsme si museli ověřit, zda centrály zvládnou naše wapky. Připravili jsme si také velké množství pytlů na odpad a později nám přivezli rovnou celý kontejner, protože poškozených věcí bylo opravdu hodně. V garáži jsme měli uskladněný i starý olej. Ten se dostal všude, výrazně zkomplikoval úklid a museli jsme kvůli němu zlikvidovat mnoho kontaminovaných předmětů. Po otevření garáže nic nebylo tam, kde bylo, skříňky i s jejich obsahem byly na zemi, na nich pneumatiky, polystyren, židličky a pak další věci. Všechny věci, které byly poškozené nebo kontaminované, jsme museli bezpečně zlikvidovat. 

Pozor na pojišťovny

Chcete získat náhradu za škody způsobené povodní? Pak je důležité jednat rychle a správně. Před zahájením úklidu pořiďte co nejvíce fotografií a videí poškozených věcí a prostor. Důkladně si prostudujte svou pojistnou smlouvu, zejména část týkající se povodní a záplav. Zjistěte, co přesně je pojištěno, jaké podmínky musíte splnit pro získání pojistného plnění a jaké dokumenty musíte doložit. pozorně zkontrolujte, co přesně máte napsáno ve smlouvě, jestli „povodeň“, „záplava“ případně „poškození vodou“. Každé slovo ve smlouvě je důležité, proto buďte při komunikaci s pojišťovnou co nejpreciznější. Správná dokumentace vám může ušetřit mnoho starostí a zrychlit vyřízení pojistné události. Nezapomeňte, že nesprávně zvolené pojmy ve vaší komunikaci s pojišťovnou mohou vést k zamítnutí pojistného plnění.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články