🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Autem do Chorvatska 2024 – kompletní průvodce

2. 6. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Připravili jsme komplexní článek, který shrnuje vše potřebné pro cestu autem do Chorvatska. Najdete zde nejen trasy, ale i třeba rady, co zkontrolovat a co nezapomenout přibalit.

Kompletní průvodce na cestu autem do Chorvatska 2024

Co udělat před cestou?

Příprava začíná už ve chvíli, kdy se začnete chystat, že vyrazíte autem. Je fajn se alespoň trochu na cestu na dovolenou připravit. Kdo je připraven, není překvapen.

Kontrola auta

  • Motorový olejzkontrolujte hladinu, pokud už se blíží výměna, je lepší ji udělat před cestou. Určitě s sebou vezměte alespoň litr na případné dolití.
  • Stěrače – měly by stírat tak, aby nezanechávaly šmouhy a vodu skutečně stíraly a ne jen roztíraly po skle. Až vás na dálnici chytne průtrž, oceníte, že jste investovali do nových. Nezapomeňte na stěrač zadní, který spousta řidičů nevymění po celou životnost auta.
  • Chladící kapalina – určitě se podívejte, jak je na tom s hladinou a jestli neubývá.
  • Klimatizace – zapněte ji na pět minut a vyzkoušejte, jestli nezapáchá. Pokud ano, nechejte ji vyčistit. Existují desinfekční spreje, se kterými to zvládnete doma, ale ty mají jen omezenou účinnost, lepší je svěřit to servisu. Pokud jste tak neučinili v loňském roce nebo v letošním, vyměňte kabinový filtr.
  • Kapalina do ostřikovačů – určitě ji dolijte do plna, než vyjedete. Pyl, prach a hmyz umí nehezky zašpinit sklo.
  • Pneumatiky – určitě se podívejte, jak je na tom vzorek, měl by mít dostatečnou hloubku, přičemž 1,6 mm je už skutečně hraniční hodnota. Pokud se tomuto pláště blíží, je lepší před cestou přezout na nové. Rozhodně zkontrolujte tlak ve všech pneumatikách (včetně rezervy) a nebojte se je nafoukat na hodnoty doporučené pro plně naložené auto.
  • Autobaterie – tohle moc řidičů neví, ale je pravda, že přes léto dostává akumulátor často větší záhul než v zimě. Teplo totiž urychluje elektrochemickou reakci, tedy i samovybíjení. Po 14 dnech stání na sluníčku nemusí jít auto třeba ani nastartovat. Proto je fajn minimálně před dovolenou prověřit, jak na tom autobaterie je. Pro ty, které už mají nejlepší za sebou, může být letní dovolená problém.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Co si předem připravit?

Doporučujeme předem zaplatit dálniční poplatky, případně průjezdy tunely. Vyřešíte to z pohodlí domova přes internet, stačí zadat registrační značku auta. Nebudete se pak zdržovat cestou a v případě tunelů jednoduše využijete pruh dedikovaný právě pro ty, kteří zaplatili předem. Je to rychlejší, nemusíte stát žádnou frontu.

🇭🇷  Chorvatsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Chorvatsko - mýtné za 100 km
Motocykl
3,77 €
94,83 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto
6,22 €
156,46 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto s přívěsem Dodávka
9,81 €
246,77 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Dodávka s přívěsem
14,32 €
360,22 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník

Rozhodně zkontrolujte, jestli máte platnou pojistku auta (povinné ručení) a jaké asistence jsou v ceně. Tuto informaci vám případně poskytnou na lince pojišťovny. Je fajn vědět, že máte třeba možnost hrazeného odtahu do nejbližšího servisu, zjišťovat tyto věci až ve chvíli, kdy se něco stane, je stres navíc.

Chcete být na cestách v klidu? Pokud do zahraničí vyrážíte autem, pro klid v duši si cestovní pojištění doplňte o rozšířené asistenční služby. Ať už vás na cestách potká jakákoliv komplikace, budete mít jistotu, že výrazně nezasáhne do vašeho rozpočtu. Rozšířené asistenční služby nyní sjednáte se slevou ve výši 20 %!

Cestovní pojištění s asistencí pro vozidla na cesty

Velmi doporučujeme přibalit vodu. Na odtah se na Chorvatské dálnici čeká třeba i čtyři hodiny. A v úmorném vedru ze všeho nejvíc oceníte třeba pětilitrový barel s vodou. V nouzi poslouží i jako zásoba pro dolití vody do chladiče, tak do kufru alespoň jeden vměstnejte.

Dálniční známka Rakousko

Koupíte ji online na webu Asfinagu. Jedete-li na týden, budete potřebovat známku 10denní, která vyjde na 11,5 eur (288 korun). Pokud plánujete dvoutýdenní dovolenou, máte dvě možnosti. Buď pořídíte známku dvouměsíční za 28,9 eur (723 korun), nebo vezmete dvě jednodenní, tedy na cestu tam a na cestu zpět. Cena bude v takovém případě 17,2 eur (430 korun), protože známka na jeden den vyjde v Rakousku na 8,6 eur (215 korun).

Dálniční známka Slovinsko

Na webu zakoupíte dálniční známku buď na sedm dní, měsíc, nebo rok. Týdenní vyjde na 16 eur (400 korun), měsíční na 32 eur (800 korun) a roční na 117,5 eur (2938 korun). Ano, Slovinsko má systém postavený tak, aby si většina dovolenkářů musela zaplatit měsíční kupon. Na druhou stranu, zemí projedete docela v pohodě i bez využití dálnic.

Mýto v Chorvatsku

V Chorvatsku se neplatí žádné dálniční známky, ale při nájezdu na placený úsek dálnice projedete mýtnou bránou a dostanete lísteček. Jakmile dálnici opustíte, potkáte výjezdovou bránu, kde lístečkem prokážete, kde jste najížděli, bude vám vypočteno mýto a to zaplatíte cash nebo kartou. Mýto vychází na zhruba 6 eur za sto kilometrů.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Dálniční mýto Chorvatsko - mýtná brána

Kdy jet do Chorvatska?

Nejhorší možný termín je v pátek odpoledne a v podvečer. V tuto dobu totiž jede většina dovolenkářů a na provozu je to hodně znát. Tlak řidiči většinou roste už před Mikulovem, vzhledem k chybějícímu dálničnímu napojení se kodrcáte v koloně aut, což je dost pruda. Za hranicemi je to lepší, ale až za Vídní bývá provoz dost hustý. Podobný marast to je i na mýtných bránách v Chorvatsku. Lepší je vyrazit klidně až v sobotu kolem poledne, případně vyjet ve středu.

Kudy jet do Chorvatska?

Jedna z nejdůležitějších otázek. V zásadě hodně záleží na tom, odkud vyjíždíte. Východ republiky má jasno – ideální je trasa přes Vídeň, z jihu Čech je nejlepší vyrazit na Linec.

  • Trasa Mikulov, Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb – je to nejvytěžovanější směr a optimální volba z Brna, Ostravy, ale i při cestě z Prahy.
  • Trasa Lanžhot, Bratislava, Szombathely, Letenye, Záhřeb – docela zajímavá varianta. Vyhnete se Rakousku, dá se na ní i něco ušetřit (o tom dále v článku). Pakliže vyjíždíte z Brna nebo Ostravy, stojí za zvážení.
  • Trasa Dolní Dvořiště, Linec, Graz, Maribor, Zábřeh – vizuálně asi nejatraktivnější varianta, počítejte ale s tím, že budete platit za průjezdy tunely navíc k dálničním známkám.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Kde lze ušetřit?

Cestu do Chorvatska můžete absolvovat i poměrně levně. Vyzkoušeli jsme si to sami a vydali jsme se přes Rakousko, Maďarsko a Slovinsko bez dálnic. V Chorvatsku už nemá smysl se trápit na okreskách, tam si dálnice zaplaťte. Až do Slovinska je to velmi příjemná možnost. Přes Maďarsko se jede hezky, je to sice nudná placka, ale rychlostní průměr se dá držet docela vysoko, rychlostní silnice mají skvělé a cesta utíká. Výhodou je i nízký provoz. Zdržet se můžete v Sombathely, kde když chytíte odpolední špičku, je průjezd přes průmyslovou zónu docela zdržení. Všichni kolem druhé a třetí míří z práce domů, provoz neskutečně houstne a víc se stojí než jede.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do Chorvatska, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Online sjednání nyní s 20 % slevou a dárkem v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: evinjeta, asfinag.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články