🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Autem do Chorvatska v roce 2024

10. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Jako každý rok i letos se desítky tisíc lidí vypraví z České republiky do Chorvatska k moři. Co vás může cestou potkat a na co si dát pozor?

Cesta do Chorvatska v roce 2024 autem

Cestu jsme si projeli už několikrát, a to snad ve všech jejích variantách. Zde jsou nejdůležitější poznatky, tipy a rady:

Náklady

Co se týče ceny cesty do Chorvatska autem, je dobré vědět předem, na kolik zhruba to vyjde. K tomuto existuje i speciální kalkulačka, která započítává vše potřebné. Stačí si jednoduše naklikat, odkud kam míříte a jakou trasou pojedete.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Dálniční známky a tunely

Naštěstí už není potřeba shánět dálniční známku v podobě papírového kuponu a lepit ji na přední sklo, abyste ji po návratu z dovolené museli pracně seškrábat. Dálniční poplatky se dají zaplatit předem, nicméně musíme jednoznačně varovat před podvodnými weby, které fungují jenom jako přeprodejci. Nic navíc nenabízí, jenom si přirazí poplatek za zprostředkování platby za dálnice. Podrobnějším informacím, včetně správných webů, kde lze poplatky uhradit bez přirážky, jsou věnovány samostatné články pro Rakousko, Slovinsko, Maďarsko a Slovensko. V Chorvatsku se platí mýto u mýtných bran.

V Rakousku najdete i placené tunely. Poplatky rovněž lze uhradit předem, společně s dálniční známkou (na tom samém webu) což doporučujeme. Případně můžete platit i na mýtné bráně, což ale v sezóně znamená zpomalení. Pakliže máte zaplaceno předem, můžete si najet do určeného pruhu, kde se po načtení registrační značky vozidla zvedne automaticky závora a můžete projet prakticky bez zastavení. Je to rychlejší, než čekání u brány, kde musí každý jeden řidič zaplatit.

Tunely bez čekání - Rakousko

Trochu zvláštní status má Karawankentunnel, zvaný taktéž Karavanky. Ten leží na hranicích Rakousko–Slovinsko. Při cestě na jih, tedy z Rakouska do Slovinska, platíte za průjezd na rakouském webu Asfinag, při cestě na sever, tedy přejezdu ze Slovinska do Rakouska, platíte na webu slovinském E-Vinjeta. Případně můžete platit i na mýtné bráně, což ale v sezóně znamená zpomalení. Pakliže máte zaplaceno předem, můžete si najet do určeného pruhu...

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Varianty cesty

Existuje několik hlavních možností, kudy se do Chorvatska na pobřeží dostat. Některé jsou výhodnější, pakliže vyjíždíte třeba z Brna nebo Ostravy, jiné se hodí spíš pro ty, co vyjíždějí z jižních Čech, například z Českých Budějovic. A pro ty, kdo by chtěli hodně ušetřit, je tu varianta dojet až do Chorvatska bez využití dálnic. Vyzkoušeli jsme to, jde to a není to tak šílený nápad, jak se může zdát.

Kdy vyrazit do Chorvatska autem?

Nejhorší marast to bývá v pátek odpoledne a v sobotu. Jestli to jen trochu jde, udělejte si dovolenou o den dva delší a vyrazte dřív, klidně ve středu odpoledne na noc nebo ve čtvrtek přes den.

Uzavírky na trase

Co se týče problémů a dopravních omezení, najdete je na webu prodejců dálničních kuponů (viz. výše). Chorvatsko je má evidované na webu, kde se vše potřebné dozvíte v interaktivní mapce.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Toaletní specifika

Možná se řadíte k lidem, kteří chtějí mít u sebe co nejméně hotovosti a vše nejraději platí kartou. Pozor, s tímto přístupem můžete cestou do Chorvatska tak trochu narazit. Na čerpacích stanicích a ve fastfoodech obvykle jsou toalety, ale zejména v Rakousku bývají placené a turniket vás pustí až po vhození padesáticentové mince. Z nákupu pak dostanete půl eura slevu, pokud si vezmete lísteček, který vám turniket vytiskne. Problém je, pokud minci nemáte, v takovém případě vám obsluha turniket na požádání odemkne.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do Chorvatska, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Online sjednání nyní s 20 % slevou a dárkem v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: asfinag, evinjeta.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články