Během prázdnin jsme vyrazili do Chorvatska zmapovat pro vás aktuální ceny, ale i situaci na plážích, v oblíbených letoviscích a restauracích. Při té příležitosti jsme nemohli vynechat ochutnávku chorvatských specialit. Na jakých klenotech domácí kuchyně si tady pochutnáte?
Chorvatská kuchyně: jídlo a pití v Chorvatsku, které musíte ochutnat
Články na téma restaurace v Chorvatsku:
- Ceny v restauracích v Chorvatsku – Split
- Jak to vypadá v chorvatských restauracích v průběhu prázdnin?
- Otestovali jsme restaurace ve Splitu. Je o co stát?
- Jaké jídlo a pití ochutnat v Chorvatsku? - právě čtete
Černé rizoto s inkoustem
V Chorvatsku asi nenarazíte na rybí restauraci, kde by nepodávali rizoto obarvené „inkoustem“ ze sépie. Většina restaurací získává barvivo přímo v kuchyni z čerstvých sépií. Kromě jejich inkoustu a masa najdete v tomhle pokrmu obvykle taky slávky, mušle či krevety. Pokud milujete rybí speciality a mořské plody, je tohle jídlo sázkou na jistotu.
Jenjetina je typická pro ostrovy
Mnoho turistů se domnívá, že na chorvatských ostrovech jsou největší specialitou právě ryby a mořské plody. A že třeba takové jehněčí (janjeće meso, jenjetina) je doménou spíše vnitrozemí. To ale není tak úplně pravda.
Také čtěte
To nejlepší jehněčí dostanete právě na chorvatských ostrovech, protože zdejší tráva je nasáklá jódem z mořského větru a také tam rostou nejchutnější bylinky, díky čemuž mají jehněčí speciality neodolatelnou chuť.
Poručte si v restauraci třeba jehněčí pečeni na rožni nebo specialitu visovačka begovica. Jde o dušené jehněčí maso s kyselým ovčím mlékem, což může mnohé strávníky vyděsit. Pravdou ale zůstává, že nás tahle specialita velmi příjemně překvapila.
- Přečtěte si také: Ceny v chorvatských restauracích nepatrně stouply. Za kolik se tady nají čtyřčlenná rodina?
Zagrebački odrezak Češi milují
Kromě tradičních rybích nebo jehněčích specialit tady můžete narazit i na jídlo, které je typické taky pro naši domovinu. Chorvati mu říkají zagrebački odrezak a nejde o nic jiného, než o poctivé vepřové řízky, které se často plní šunkou a sýrem a jsou obalené v nám dobře známém trojobalu.
Chobotnice „pod pekou“
Říká se, že ty nejchutnější chobotnice pocházejí z ostrova Lošinj. To nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Pravdou ovšem zůstává, že chobotnice dělají v Chorvatsku znamenitě. Pokud narazíte na „chobotnici pod pekou“, dostanete ji pomalu pečenou s bramborami a zeleninou. Hrnec je v peci ze všech stran obklopen žhavými uhlíky, takže se jeho obsah zároveň dusí a peče.
Sarma je něco jako naše svíčková
Pokrm jménem sarma má na Balkáně stejné postavení, jako třeba naše svíčková. Co to znamená v praxi? Třeba to, že se bez něj neobejde žádná pořádná svatba nebo oslava narozenin. Sarma představuje mleté hovězí maso s rýží a kořením, které se peče v listech kysaného zelí.
- Mohlo by vás zajímat: Zmapovali jsme situaci v chorvatských restauracích. Opravdu je hysterie na místě?
Studené maneštre osvěží
Pokud nemáte chuť na vydatné jídlo, či hlavní chod, poručte si maneštre. Jde vlastně o studenou polévku, která se servíruje nejen na Istrii. K dostání jsou polévky s rybami, ale i jehněčím, či vepřovým masem. Často v nich nechybí ani luštěniny a spousta zeleniny.
Také čtěte
Istrijské lanýže nevynechejte!
Chcete ochutnat opravdu něco výjimečného? Poručte si v restauraci pokrm s istrijskými lanýži. Jejich intenzivní vůně údajně dráždila chuťové pohárky mezopotámských vládců už před 4 tisíci lety! Istrijský bílý lanýž patří k těm nejkvalitnějším a nejdražším na světě. V podobě malých plátků nebo hoblinek se přidává do rybích, či masitých jídel, ale i rizot.
Pašticada má před sebou dlouhou cestu
Tahle dalmatská specialita může některým vzdáleně připomínat „náš guláš“. Maso (obvykle hovězí) se nejprve ponechává odležet v marinádě z aromatizovaného octa. V druhé fázi se opéká a poté se dusí v omáčce, do které se přidává víno, koření a sušené ovoce. K hotovému pokrmu se zpravidla servírují noky. Podle starých receptů trvalo několik dnů, než se vůbec maso dostalo na sporák.
Krevety na buzaru
Máte-li chuť na krevety, poručte si je v úpravě „na buzaru“. Mořské plody se v tomhle případě povaří ve směsi olivového oleje, bílého vína a česneku. Jakmile krevety (či jiné mořské plody) sníte, ať vás ani nenapadne si zbylou tekutinu nechat odnést. Namočte do ní chleba, případně ji rovnou vypijte.
Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Chorvatsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online se slevou za nejlepší cenu.
Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska
Zdroj médií: Fotografie použity se svolením autora.