🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Chorvatská kuchyně: jídlo a pití v Chorvatsku, které musíte ochutnat

14. 8. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Během prázdnin jsme vyrazili do Chorvatska zmapovat pro vás aktuální ceny, ale i situaci na plážích, v oblíbených letoviscích a restauracích. Při té příležitosti jsme nemohli vynechat ochutnávku chorvatských specialit. Na jakých klenotech domácí kuchyně si tady pochutnáte?

Jaké jídlo a pití ochutnat v Chorvatsku?

Černé rizoto s inkoustem

V Chorvatsku asi nenarazíte na rybí restauraci, kde by nepodávali rizoto obarvené „inkoustem“ ze sépie. Většina restaurací získává barvivo přímo v kuchyni z čerstvých sépií. Kromě jejich inkoustu a masa najdete v tomhle pokrmu obvykle taky slávky, mušle či krevety. Pokud milujete rybí speciality a mořské plody, je tohle jídlo sázkou na jistotu.

Jenjetina je typická pro ostrovy

Mnoho turistů se domnívá, že na chorvatských ostrovech jsou největší specialitou právě ryby a mořské plody. A že třeba takové jehněčí (janjeće meso, jenjetina) je doménou spíše vnitrozemí. To ale není tak úplně pravda.

To nejlepší jehněčí dostanete právě na chorvatských ostrovech, protože zdejší tráva je nasáklá jódem z mořského větru a také tam rostou nejchutnější bylinky, díky čemuž mají jehněčí speciality neodolatelnou chuť.

Poručte si v restauraci třeba jehněčí pečeni na rožni nebo specialitu visovačka begovica. Jde o dušené jehněčí maso s kyselým ovčím mlékem, což může mnohé strávníky vyděsit. Pravdou ale zůstává, že nás tahle specialita velmi příjemně překvapila.

Tajný tip: Jehněčí pečeni na rožni si klidně dejte s nejoblíbenější chorvatskou přílohou, které se říká blitva s krumpirom. Jde o  brambory s mangoldem připravovaným na oleji a česneku.

Zagrebački odrezak Češi milují

Kromě tradičních rybích nebo jehněčích specialit tady můžete narazit i na jídlo, které je typické taky pro naši domovinu. Chorvati mu říkají zagrebački odrezak a nejde o nic jiného, než o poctivé vepřové řízky, které se často plní šunkou a sýrem a jsou obalené v nám dobře známém trojobalu.

Chobotnice „pod pekou“

Říká se, že ty nejchutnější chobotnice pocházejí z ostrova Lošinj. To nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Pravdou ovšem zůstává, že chobotnice dělají v Chorvatsku znamenitě. Pokud narazíte na „chobotnici pod pekou“, dostanete ji pomalu pečenou s bramborami a zeleninou. Hrnec je v peci ze všech stran obklopen žhavými uhlíky, takže se jeho obsah zároveň dusí a peče.

Sarma je něco jako naše svíčková

Pokrm jménem sarma má na Balkáně stejné postavení, jako třeba naše svíčková. Co to znamená v praxi? Třeba to, že se bez něj neobejde žádná pořádná svatba nebo oslava narozenin. Sarma představuje mleté hovězí maso s rýží a kořením, které se peče v listech kysaného zelí.

Studené maneštre osvěží

Pokud nemáte chuť na vydatné jídlo, či hlavní chod, poručte si maneštre. Jde vlastně o studenou polévku, která se servíruje nejen na Istrii. K dostání jsou polévky s rybami, ale i jehněčím, či vepřovým masem. Často v nich nechybí ani luštěniny a spousta zeleniny.

Istrijské lanýže nevynechejte!

Chcete ochutnat opravdu něco výjimečného? Poručte si v restauraci pokrm s istrijskými lanýži. Jejich intenzivní vůně údajně dráždila chuťové pohárky mezopotámských vládců už před 4 tisíci lety! Istrijský bílý lanýž patří k těm nejkvalitnějším a nejdražším na světě. V podobě malých plátků nebo hoblinek se přidává do rybích, či masitých jídel, ale i rizot.

Pašticada má před sebou dlouhou cestu

Tahle dalmatská specialita může některým vzdáleně připomínat „náš guláš“. Maso (obvykle hovězí) se nejprve ponechává odležet v marinádě z aromatizovaného octa. V druhé fázi se opéká a poté se dusí v omáčce, do které se přidává víno, koření a sušené ovoce. K hotovému pokrmu se zpravidla servírují noky. Podle starých receptů trvalo několik dnů, než se vůbec maso dostalo na sporák.

Krevety na buzaru

Máte-li chuť na krevety, poručte si je v úpravě „na buzaru“. Mořské plody se v tomhle případě povaří ve směsi olivového oleje, bílého vína a česneku. Jakmile krevety (či jiné mořské plody) sníte, ať vás ani nenapadne si zbylou tekutinu nechat odnést. Namočte do ní chleba, případně ji rovnou vypijte.

Trocha toho osvěžení závěrem: Zapít dobré jídlo chutným vínem, není v Chorvatsku problém. Ochutnat můžete vyhlášené bílé (Pošip, Vugava, Graševina) i červené odrůdy (Dingač, Lasina). Místní pivo zpravidla nenadchne ani neurazí. PAN, Ožujsko, Karlovačko nebo Tuborg sice osvěží, chuťové pohárky našinců ale příliš nepotěší.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Chorvatska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) a získat 20% slevu a e-book jako dárek.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: Autorský článek, ckvt.
Zdroj médií: Fotografie použity se svolením autora.

Podobné články