PRÁCE 🧰

Co vše předložit při silniční kontrole v roce 2024

4. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pamatujete si ty časy, kdy jste museli nosit s sebou plastovou občanku všude, kam jste se hnuli? Ty časy jsou pryč! Už tři měsíce můžeme používat aplikaci eDoklady, která nahrazuje klasickou kartičku. A teď je tu další skvělá zpráva: od dubna ji akceptuje i policie v terénu!

Co mít u sebe při dopravní kontrole?

Už žádné panikaření, když si zapomenete občanku doma. S aplikací eDoklady máte vždycky svůj doklad totožnosti po ruce. Stačí si ho stáhnout do mobilu a máte ho hned k dispozici. A co když vás zastaví policie? Žádný strach! Od dubna 2024 už policisté v terénu akceptují eDoklady. Takže stačí ukázat kód v aplikaci a máte hotovo. Policie přijímá eDoklady o téměř dva měsíce dřív, než avizovala. Dávejte však pozor, aplikace funguje aktuálně pouze s internetovým připojením. Je možné se prokázat i offline, však není zde možnost zkontrolovat aktuálnost dokladů, to jde pouze online s připojením k internetu.

Policie v terénu ano, na služebnu opět s plastem

Ale pozor, moc se neradujte. Aplikace zatím funguje jen u státní policie v terénu, na služebnách si prozatím musíme vystačit s klasickou kartičkou. To samé platí i pro městskou a obecní policii. Další vlna digitalizace nás čeká v červenci, kdy se eDoklady stanou univerzálním průkazem totožnosti u soudu, finančního úřadu, úřadu práce a dalších úřadů. Na soukromé subjekty, jako jsou obchody nebo pojišťovny, si ale budeme muset počkat až do ledna 2025.

A jak to tedy vypadá při silniční kontrole?

Při silniční kontrole už prakticky fyzické doklady nemusíte předkládat. Bude vám stačit pouze občanka v telefonu. Dále se policie zaměří na technický stav vašeho auta, zda máte zákonné pojištění a zkontrolují, zda máte povinnou výbavu. Poté může následovat dechová zkouška na alkohol a případně také kontrola přítomnosti drog. Pokud bude výsledek pozitivní, čeká vás opakování po pěti minutách. Nadýcháte-li znovu, nebo se v slinách prokážou drogy, hrozí vám odebrání řidičského průkazu.

Pokud budete s policisty spolupracovat a budete se chovat slušně, kontrola proběhne hladce a bez zbytečných komplikací. A pokud budete mít vše v pořádku, policisté vás bez problémů pustí dále.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články