PRÁCE 🧰

Srazy aut pod drobnohledem: Proč policie hlídá petrolheady?

7. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Milovníci aut, pozor! Na vašich oblíbených srazech se v poslední době čím dál častěji potkáte s policií. Často jen hlídkuje a kontroluje dodržování pravidel. Občas však dokonce rozdává pokuty a jejich přítomnost jistě vzbuzuje zvědavost. Ale co je vlastně pravým důvodem jejich návštěv?

Automobilové srazy a policie: Co se za tím skrývá?

Články na téma policie na silnicích:

  1. Jak se chovat při policejní kontrole?
  2. Pokyny policistů
  3. Kde jsou policejní hlídky?
  4. Policejní motorka BMW R 1250 RT
  5. Co mít u sebe při dopravní kontrole?
  6. Automobilové srazy a policie: Co se za tím skrývá? - právě čtete

Hlavním úkolem policie na automobilových srazech je dozor nad dodržováním dopravních předpisů a zajištění bezpečnosti. To zahrnuje kontrolu technického stavu vozidel, rychlostní limity, dodržování pravidel silničního provozu a případné řízení pod vlivem alkoholu. Policie se také snaží zabránit nelegálnímu závodění a driftování, které může ohrožovat účastníky srazu a rušit širokou veřejnost.

Policie udeřila na srazu aut ve Frýdku-Místku: Pokuty za 128 tisíc korun!

Nepěkným příkladem může být nedávný sraz ve Frýdku-Místku, kde se to trochu zvrtlo. Na sraz dorazila totiž také policie, a to rovnou s pojízdnou technickou kontrolou, kde zkontrolovala desítky aut. Během večera příslušníci rozdali pokuty v celkové výši přes 128 tisíc korun. Důvody pokut se lišily, ale mezi nejčastější patřily nehomologované úpravy výfuků a technický stav aut. Tento incident slouží jako varování pro všechny, kteří se chystají na podobnou akci. I když se zdá, že drobné přestupky nikomu nevadí, policie je může postihovat vysokými pokutami.

Automobilové srazy a policie: Co se za tím skrývá?

Pražská smetánka tomu trochu napomohla

V automobilovém světě se neustále vedou debaty o tom, kdo je zodpovědný za negativní vnímání tuningu u policie. Mnoho nadšenců se zlobí na majitele luxusních sporťáků z hlavního města, kteří podle nich "šikanují" okolí. Na tomto tvrzení může být kus pravdy, jelikož řidiči těchto aut se nejspíš dopouštějí nebezpečných manévrů.

Na druhou stranu je důležité rozlišovat rozdíl mezi řidiči luxusních aut a řidiči aut s nelegálními úpravami. Zatímco majitelé sporťáků se možná chovají nezodpovědně, řidiči "vytuněných" aut s nehomologovanými úpravami, jako jsou nevhodné pneumatiky, křídla, spoilery, nebo hlučné výfuky v podobě holé roury od svodů, si tuto možnost vlastně vybrali sami. A proto se nemohou divit, že jim policie napaří pokutu za něco, co nemají zapsané. Tuning může být i legální, je to každého volba, jakým směrem se vydá.

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že pokud je tuningová úprava homologovaná, automaticky se zapisuje do TP. To ale není pravda. I u homologovaných úprav je nutné navštívit stanici technické kontroly a nechat si je do TP zapsat. V opačném případě se jedná o neoprávněnou změnu konstrukce vozidla a policie vám může udělit pokutu. O tom, jak zapsat alternativní rozměr kol, si můžete přečíst v našem dalším článku.

Zdroj info: Policie ČR, Dopravní právo.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články