🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Co vzít s sebou na dovolenou do Chorvatska?

9. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Dlouhá cesta do Chorvatska se dá zvládnout v pohodě, pokud se na ni dostatečně připravíte. Nezapomeňte na nic důležitého a co jde, to vyřiďte předem, ať se pak nezdržujete cestou.

Co nezapomenout do Chorvatska?

Dálniční známky

Patrně pojedete po dálnicích, takže si kupte kupony dopředu. Nebudete to zbytečně muset řešit na čerpačkách nebo třeba na slovinských hranicích. Rakouskou dálniční známku koupíte na webu asfinag.at, slovinskou na evinjeta.dars.si. V Chorvatsku se platí mýto. Pokud jedete přes Maďarsko a Slovinsko budete rovněž potřebovat dálniční známku. Pozor, zejména s tou maďarskou můžete naletět překupníkům, kupte ji na matrica.nemzetiutdij.hu.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Platby kartou

Pokud budete třeba mýto, ale i hotel nebo v restaurace platit kartou, vždy zvolte na terminálu platbu v měně místní. I tak vás ale vaše banka trochu „oškube“. Pokud chcete co nejlepší kurz, zřiďte si Revolut nebo Wise, ty mají kurzy středové nebo minimálně středovým velmi blízké. Vyplatí se to, za celou dovolenou ušetříte klidně několik stovek až tisícikorun.

Co vzít s sebou do Chorvatska na cestu autem?

Rozhodně si vezměte vodu. Máme jednu nepěknou zkušenost, kdy jsme čekali na odtah na dálnici přes čtyři hodiny, což není nic nenormálního. V letním parnu nám kriticky chyběla voda, takže od té doby vozíme vždy jeden pětilitrový barel v kufru. Může se hodit.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Vezměte si všechny doklady, čísla pojistných smluv, kontakty na pojišťovny a pokud nejedete vlastním autem, tak se bude hodit i nějaká zápůjční smlouva nebo doklad, že majitel vozidla souhlasí s jeho zapůjčením vám.

Je-li to možné, vezměte si rezervu, a to plnohodnotnou. Dojezdová je fajn, ale pořád to není ono. I kdybyste ji měli dát na dno kufru zabalenou v potravinové folii (dnešní auta nemají obvykle prostor pro rezervu), vyplatí se to. Rozdíl mezi výměnou zničeného kola za jiné a řešením díry v plášti s pomocí sady na opravu pneumatik je dost zásadní. Nad rezervu zkrátka není.

Držák na mobilní telefon se hodí také. Ideální je takový, který se dá namontovat na výdech klimatizace. Proč? Protože v letním vedru mají chytré telefony tendence se přehřívat, když jsou za sklem. Je-li zařízení ofukováno chladným vzduchem, nepřehřeje se a bude spolehlivě fungovat.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Pokud jedete s dětmi, připravte si dopředu clony na okénka. Majitele aut se zatmavenými zadními skly jsou ve výhodě. My ostatní se musíme spolehnout na klasickou clonu na přísavku. I ta ale splní svůj účel a udělá cestu pro děti mnohem příjemnější. Nezapomeňte, že vzadu je zpravidla mnohem tepleji než na předních sedadlech, a to i když je zapnutá klimatizace. Není-li zadní řada vybavena výdechy klimatizace procházejícími středovým tunelem (takto to má např. Škoda Superb), bývají pod předními sedadly. Proto pod ně nic neschovávejte, jinak se dozadu chladný vzduch nedostane.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do Chorvatska, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout. Pojistku můžete doplnit o rozšířené asistenční služby nebo krátkodobé pojištění domácnosti. Online sjednání nyní s 20 % slevou a dárkem v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: asfinag, evinjeta.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články