PRÁCE 🧰

Jak dopadly prémiové letní pneumatiky 225/45 R17 v testech AZ 2024

5. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle roků Rádce motoristy

Už poměrně tradičně se před započetím letošní letní sezóny odehrál test letních pneumatik AZ 2024. Zúčastnilo se jej devět konkurenčních modelů, které se ve své kategorii řadí k nejprodávanějším. Zvítězily pneu Continental PremiumContact 7.

Testy letních pneu AZ 2024

Testy pneumatik přináší řidičům ideální možnost porovnat jednotlivé modely a zvolit i vzhledem ke stanovené ceně ty nejlepší. Experti řeší v testech spotřebu, přilnavost na mokru, hlučnost i další důležité aspekty, které by měly motoristy zajímat. Dlouhodobé tendence ukazují, že rozdíly mezi jednotlivými pneumatiky jsou v praxi obrovské.

Letošního testu letních pneumatik AZ 2024 se konkrétně zúčastnily následující prémiové pneu: Continental PremiumContact 7, Pirelli Cinturato P7 C2, Hankook Ventus S1 evo 3, Vredestein Ultrac, Firestone Roadhawk 2 ENLITEN, Falken ZIEX ZE310 EcoRun, Michelin Primacy 4+, Maxxis Premitra HP5 a Bridgestone Turanza 6.

Model Continental PremiumContact 7 jako jasný vítěz

Výsledky provedeného testu dopadly poměrně jednoznačně. Téměř ve všech zkoumaných aspektech totiž zvítězily pneumatiky Continental PremiumContact 7. Testy letních pneu 225/45 R17 2024 od AZ tedy potvrdily dlouhodobé trendy a úspěch těchto gum i mezi spotřebiteli. Pneumatiky Continental PremiumContact 7 jsou totiž velmi častým vítězem podobných testů.

Konkrétně testy letních pneu AZ 2024 ukázaly, že v konkurenci dalších osmi modelů nemají pneumatiky Continental PremiumContact 7 protivníka v případě brždění na mokru i suchu a ovladatelnosti na suché vozovce i mokré vozovce.

V některých zkoumaných aspektech však pneumatiky Continental PremiumContact 7 zaostaly. Konkrétně se jednalo hlavně o zkoumaný aspekt aquaplaningu, kde tyto oblíbené gumy v pomyslném žebříčku zůstaly za modelem Firestone Roadhawk 2 ENLITEN a Maxxis Premitra HP5.

Gumy Continental PremiumContact 7 nijak nevynikly ani v míře hlučnosti. V tomto ohledu se totiž umístily až na 7. místě. Za sebou nechaly pouze modely Firestone Roadhawk 2 ENLITEN a Maxxis Premitra HP5. Naopak mezi nejtišší letní pneumatiky se momentálně řadí zejména Hankook Ventus S1 evo 3 a Michelin Primacy 4+.

Nejnižší spotřebou se může chlubit model Michelin Primacy 4+

Již zmíněný model pneumatik Michelin Primacy 4+ uspěl i v oblasti valivého odporu, tedy v ukazateli, který velmi úzce souvisí se spotřebou paliva i emisemi skleníkových plynů, které mohou mít dopad na probíhající globální oteplování. Pneu Michelin Primacy 4+ spolu s modelem Bridgestone Turanza 6 tedy v tomto ohledu svou konkurenci na plné čáře porazily.

V rámci celkového hodnocení, a tedy po zvážení všech zkoumaných aspektů, se na pomyslném stupni vítězů rovněž umístil i model Pirelli Cinturato P7 C2, který hodnotitele nadchl zejména z důvodu velmi solidní ovladatelnosti na mokré vozovce. Třetí místo zamířilo do jihokorejského koncernu Hankook, v tomto případě šlo konkrétně o model Hankook Ventus S1 evo 3, který se mezi všemi zkoumanými modely vyznačoval nejpříznivější mírou hlučnosti a druhou nejlepší brzdnou dráhou na mokré silnici.

Poměrně nečekaným propadákem skončil v testu letních gum AZ 2024 oblíbený model Bridgestone Turanza 6, který je po celém světě velmi oblíbený a poptávaný. Hodnotitelé však uvedli, že tento model pneumatik v naprosté většině parametrů za svou konkurencí zaostal, a to i navzdory vysokým prodejům z poslední doby. Pneumatiky Bridgestone Turanza 6 si ze všech nejhůře vedly kupříkladu z pohledu ovladatelnosti na suché vozovce, brzdných vlastností na suchém asfaltu nebo z pohledu aquaplaningu.

Letní pneu 225/45 R17 s dopravou zdarma

Zdroj info: tyrereviews.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články