PRÁCE 🧰

Jak získat adekvátní odškodnění po dopravní nehodě v letošním roce?

2. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Základní info k odškodnění po nehodě

Ročně dojde na českých silnicích k více než čtvrt milionu nehod. Řada z nich se neobejde bez zranění, za které ale může poškozený po pojišťovně viníka žádat nemalé odškodnění. Jak získat maximální náhradu škody? Máme pro vás praktický návod!

Kompletní průvodce odškodněním po dopravní nehodě pro rok 2024

Kdo má nárok na náhradu škody?

Nárok na odškodnění po dopravní nehodě má nejen řidič, který dopravní nehodu nezavinil, ale též jeho spolujezdci (a to i z vozidla viníka), chodci nebo třeba cyklisté, kteří při nehodě utrpí jakýkoliv úraz. Pokud dojde ke smrtelné nehodě, pak mohou žádost o náhradu škody po pojišťovně viníka vznést také pozůstalí (typicky manžel/manželka, registrovaný partner, děti, (pra)rodiče, ale třeba i blízcí přátelé).

O jaké náhrady škody na zdraví můžete žádat?

Náš tip: Detailní popis jednotlivých náhrad za zranění vysvětlujeme v jednom z předchozích článků.

Soudit se nemusíte, někdy to ale není na škodu

Odškodnění po dopravní nehodě se poškozenému vyplácí z povinného ručení viníka. V naprosté většině případů proto není potřeba pouštět se s viníkem do soudního sporu.

Existují ovšem případy, kdy se náhrada škody bez trestního řízení neobejde. Jde například o situace, ve kterých hraje hlavní roli promlčení (promlčecí lhůta činí v obecných případech zpravidla tři roky od okamžiku, kdy se o škodě poškozený dozvěděl), nebo jsou náhrady podstatně kráceny.

Na tomto místě je ovšem potřeba zdůraznit, že trestní řízení rozhoduje o vině a trestu, soud během něj přizná odškodnění jen ve výjimečných případech. Náhrada škody se většinou řeší v občanskoprávním sporu mezi poškozeným a pojišťovnou, zcela výjimečně mezi poškozeným a viníkem.

Měli byste vědět: Uplatnění náhrady v trestním řízení není podmínkou, ale možností pro poškozeného. Pokud neuplatníte odškodnění po dopravní nehodě v rámci trestního řízení, tak o něj rozhodně nepřijdete.

Jsou známé také případy, kdy poškozeného osloví probační a mediační úředník, aby s viníkem nehody uzavřel nějakou dohodu, díky které obdrží viník nižší trest. V takovém případě je zásadní sepsat písemnou dohodu o tom, co je poskytováno nad rámec odškodnění z povinného ručení vozidla viníka nehody a také vědět, že viník poškozenému v takovém případě poskytne zpravidla jenom symbolické odškodnění, protože hlavní a nejvyšší odškodnění po dopravní nehodě poskytuje pojišťovna vozidla viníka nehody, nikoliv přímo viník.

Jak vysokou náhradu škody při dopravní nehodě můžete získat?

Odškodnění po dopravní nehodě se vyjadřuje v penězích. Nový občanský zákoník (platný od roku 2014) ovšem již nestanovuje pevnou výši odškodnění. Proto jsou konkrétní částky velmi individuální a jejich výše závisí nejen na konkrétním typu odškodnění, ale také na tom, zda se do procesu pustíte sami nebo oslovíte specialistu v oblasti odškodnění.

Uplatnění nároku na náhradu škody je jistější s profesionálem za zády

Pro laika nemusí být jednoduché adekvátní odškodnění od viníka nehody získat. Problémem může být i limitace náhrady škody, kterou mají většinou v rukou samy pojišťovny. Ty se pochopitelně snaží „srazit“ výši odškodnění pro poškozeného na naprosté minimum.

Jistou komplikací je i skutečnost, že všechny výše uvedené náhrady za zranění po dopravní nehodě nelze uplatnit najednou. Každá náhrada se totiž uplatňuje v jiný časový okamžik.

Proto je dobré oslovit specialisty v oblasti odškodnění, kterým stačí udělit plnou moc a doložit veškeré zdravotnické zprávy a další dokumenty, které budou nutné k dohodě o náhradě škody mezi viníkem a poškozeným.

Za služby těchto specialistů dopředu nic neplatíte. Jejich odměna je stanovena předem dohodnutým procentem z vymožené částky. Pokud výzva k náhradě škody nebude úspěšná, a od pojišťovny viníka neobdržíte ani korunu, služby specialisty jsou pro vás zdarma.

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články