🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Nejčastější důvody, proč investovat do nových pneumatik

13. 9. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Kdy poznat, že je čas na nové pneumatiky? V tomto článku vám představíme pár pádných důvodů, proč byste měli investovat do kvalitních nových pneumatik.

Nejčastější důvody, proč investovat do nových pneumatik

Věděli jste, že pneumatiky stárnou a ztrácejí své vlastnosti i při nevyužívání? A že opotřebované pneumatiky mohou výrazně zvýšit riziko nehody? Pojďme si společně zopakovat, proč se rozhodně vyplatí investovat do nových gum. Pamatujte na to, že vaše bezpečnost na silnici je prvořadá. A právě pneumatiky hrají v tomto ohledu klíčovou roli.

Bezpečnost vždy na prvním místě

Nové zimní pneumatiky, s takzvaným „čerstvým dezénem“ obecně zajišťují kratší brzdnou dráhu, a to zejména na mokrých či zasněžených površích. Nový dezén také poskytuje lepší přilnavost, stabilitu vozu a snižuje riziko obávaného aquaplaningu.

Aquaplaning vzniká, když je vrstva mezi pneumatikou a silnicí příliš silná a dezén ji neodvádí. Auto začne „plavat“, tudíž nebude reagovat na žádné vaše zatáčení ani brzdění.

Ekonomická výhodnost

Moderní nové pneu mají nižší valivý odpor, což znamená, že vozidlo klade menší odpor při jízdě. Výsledkem je nižší spotřeba paliva a s tím související úspora peněz. O pneumatikách se sníženým valivým odporem si můžete přečíst v našem dalším článku. Nové zimní pneu bývají také obvykle díky inovacím tišší a vibrace jsou méně výrazné. Správně nafouknuté a vyvážené pneumatiky přispívají k zachování geometrie vozidla.

Stáří pneu

Podle odborníků se pneumatika po šesti letech od výroby (můžete zjistit z DOT kódu) mění. Pláště mohou být zteřelé a nemusí již disponovat klíčovými vlastnostmi, takzvaně degradují. Pneumatiky nemusí být sjeté, ale i tak je vhodná jejich výměna. I toto je jeden z důvodů, proč je dobré si pořídit si včas nové pláště. 

Poškození pneumatik

U ojetých pneumatik nikdy nevíte, kdo a hlavně jak s nimi jezdil. Je rozdíl jezdit na pneumatikách, které jezdily po německé dálnici a na těch, které jezdily občas o víkendu do kostela. Ojeté pneumatiky mohou skrývat různá tajemství jako jsou nekvalitně opravené defekty, nebo jiné poškození vnitřní struktury pláště.

Změna potřeb řidiče

Potřeby řidiče se mohou v čase měnit a například při změně zaměstnání se snadno stane, že příležitostné cesty za nákupy se změní na každodenní cesty za prací či klienty. Příslušným potřebám odpovídají různé třídy pneumatik a každá z nich je vhodná pro jiný scénář užití.

Také každá značka pneumatik má své specifické vlastnosti a nemusí vyhovovat příslušnému účelu a stylu jízdy. Níže vám představíme klíčové třídy pneumatik podle jejich zaměření a cenové dostupnosti.

Ekonomická třída – cenově dostupné řešení

Tato třída nabízí dobré pneumatiky za příznivou cenu. Jsou ideální pro řidiče, kteří hledají levné pneumatiky spíše pro příležitostné cesty a nekladou příliš vysoké nároky na výkon. Klíčovými vlastnosti jsou dobrý poměr ceny/výkonu a solidní životnost. Pneu jsou vhodné pro městské a příměstské provozy a nižší kilometrové nájezdy. Zástupci ekonomické třídy jsou například značky Sava, Matador, Barum, Leao či Laufenn.

Střední třída – výborná kvalita za dobrou cenu

Pneumatiky střední třídy nabízejí ideální poměr ceny a výkonu. Jsou vhodné pro širokou škálu vozidel i řidičů. Střední třída je vhodná pro každodenní jízdy vozem a typicky se jedná o ověřené starší typy dezénů prémiových pneumatik. Mezi značky střední třídy řadíme například Kumho, Hankook, Firestone, Fulda.

Prémiová třída – špičkový výkon a inovace

Značky jako Nokian, Pirelli, Bridgestone, Yokohama, Goodyear, Dunlop, Continental či Michelin představují špičku v oblasti pneumatik. Nabízejí nejmodernější technologie a vynikající jízdní vlastnosti. Jsou určeny pro náročné řidiče, kteří hledají maximální bezpečnost a komfort. Klíčovými vlastnostmi prémiové třídy jsou vynikající přilnavost za všech podmínek, vysoká odolnost proti aquaplaningu, nízký valivý odpor, komfortní jízda. Výhody jsou samozřejmě vyváženy vyšší cenou pneumatik.

Levné prémiové zimní pneu skladem

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články