🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Podzimní dovolená u Baltu: Jak se nám líbilo ve vesničce Sarbinowo?

3. 10. 2024 4 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku Informace na cestu do Polska Tipy na výlety Cestování autem po Polsku Dálnice v Polsku

Na podzim k Baltu? Jsi normální?“ Asi přesně takhle nějak vypadá reakce každého, kdo zjistí, že ho na konci září čeká dovolená u Baltského moře. Tím spíš, pokud jede k Baltu prvně a absolutně netuší, co od našich polských sousedů čekat.

Podzimní dovolená u Baltu: Jak se nám líbilo ve vesničce Sarbinowo?

Łeba byla docela drahá, Sopoty zbytečně „profláknuté“

Při výběru cílové destinace padlo několik možností. Zvažovali jsme nejen polskou Łebu s jejími úžasnými písečnými dunami, ale taky Sopoty nebo Svinoústí. Všechny tři destinace jsou Čechům již několik (desítek) let dosti známé, čemuž odpovídají i ceny. My hledali něco méně „profláknutého“ a tak jsme narazili na Sarbinowo.

Pět hodin a jste u moře

Do Sarbinowa jsme vyráželi ze severu Čech, konkrétně z Královéhradeckého kraje skrze hraniční přechod Královec/Lubawka. Do Sarbinowa to bylo odtud něco málo přes pět hodin (534 km, 5 hodin a 13 minut), což je vcelku přijatelná doba a docela znatelný rozdíl oproti tomu, když se ze severu Čech vydáte třeba do oblíbeného italského Bibione nebo Chorvatska.

Pohodová cesta a příjezd do „vesnice“

Hned za hranicemi jsme se napojili na rychlostní silnici S3. Protože zatím nepatříme mezi zkušené polské cestovatele, neustále jsme vyhlíželi mýtnou bránu, která pochopitelně nikde nebyla. „Es trojkanení pro osobáky do 3,5 tun placená, stejně jako ostatní rychlostní silnice (a některé části dálnic) v Polsku. Vzhledem k její kvalitě si ji ale snadno spletete s dálnicí.

Cesta do polského Sarbinowa nás tedy nestála ani jeden zlotý. Trasa vedla rychlostní silnicí lemovanou hustými porosty borovic a končila až v místě, kde jsme poprvé zapochybovali, zda jsme zvolili správnou cílovou destinaci. Do našeho cíle zbývaly poslední tři kilometry jízdy. A my objížděli jedno pole plné zuřících kombajnů za druhým. Takhle jsme si přímořské letovisko opravdu nepředstavovali.

Mladé letovisko, které má obří potenciál

O několik minut později (a pár metrů dál) se před námi rozprostřel divoký Balt. Prvotní setkání bylo doprovázené nefalšovaným „wow efektem“. Od Baltského moře jsme si totiž nic neslibovali a počítali s tím, že to tady bude vypadat jako na českém „štěrkáči“. Chyba lávky!

Sarbinowo je malým přímořským letoviskem, které začalo ožívat zhruba před 2 lety. Právě tehdy zde začala obří developerská výstavba a okolo moře začaly vyrůstat luxusní hotely, apartmány s okouzlujícím výhledem na moře a nekonečnou písčitou pláž.

Velmi mile nás překvapila cca 1,5 km dlouhá promenáda lemovaná obchůdky, kavárnami, atrakcemi pro děti i dospělé, bary a restauracemi, která byla doplněná o plošinu pro hůře pohyblivé nebo handicapované osoby. Těch zde bylo vzhledem k bezbariérovému přístupu a pozvolnému vstupu do moře opravdu dost. Večer na promenádě narazíte na pouliční umělce a z barů zní živá i reprodukovaná hudba.

Jantarová pláž a překrásné západy slunce

Co nás ovšem na letovisku uchvátilo nejvíce (a za čím jsme ostatně taky vyrazili), byla zdejší pláž pokrytá jemným bílým pískem. Takový písek známe třeba z Kapverdských ostrovů, některých řeckých pláží, či Baleár. A tam jsou ceny za týdenní dovolenou pochopitelně někde úplně jinde.

Zajímavostí téhle pláže (a také mnohých jiných polských pláží) je nejen její čistota a stín borovic, které ji lemují, ale taky skutečnost, že si odsud můžete přivézt netradiční suvenýr. A rozhodně nejde jen o kamínky nebo mušle (těch je tady opravdu jen poskrovnu). Na pláži najdete různě velké jantary, což je vlastně fosilizovaná pryskyřice některých stromů, jejichž stáří se může počítat na desítky milionů let.

Náš tip: Pokud se do Sarbinowa vydáte, nenechte si ujít zdejší západy slunce na pláži. Ty jsou díky poloze letoviska naprosto unikátní a každý večer jiné. O dokonalé fotky a nespočet romantických žádostí o ruku tady rozhodně není nouze!

Podzimní koupačka v Baltu byla vážně výzva

Uznáváme, že koupání v Baltu bylo na konci září poměrně značnou výzvou. Moře mělo okolo 14 stupňů. Přesto jsme se tady my (a několik dalších odvážlivců) během poledne smočili. Nutno podotknout, že počasí nám opravdu vyšlo (přes poledne bylo cca 25 stupňů Celsia), což je na sklonku září docela rarita.

Tohle mladé polské letovisko je zatím turismem příliš nepolíbené, čemuž odpovídají taky velmi přívětivé ceny ubytování nebo stravování v místních restauracích (zmíníme je v příštích článcích). Sarbinowo v Polsku má obrovský potenciál a nám naprosto učarovalo. Navíc není zatím tak přeplněné jako jeho známější sousedé.

Menší nevýhodou je, že tady kromě lenošení na pláži nebo obrážení barů a restaurací v podstatě není co dělat. Jedinou významnější památkou je pouze nedaleký kostel s vysokou věží, který byl postaven na osmiúhelném historickém domku z roku 1804.

Milovníci adrenalinu se potom můžou projet na skútrech, které kotví v nedaleké základně vodních sportů na pláži. Pokud ovšem hledáte klidné místo, kde si perfektně odpočinete doslova za pár kaček, je Sarbinowo jasno volbou!

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Polska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a dostanete navíc dárek v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Spočítat cenu pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Vendula Flassig Vrablová.

Fotogalerie (13 fotek)

Radek Pavel, 4. 10. 2024 20:42
Do Sarbinowa jezdíme pravidelně a vždy najdeme něco co nás zaujme , jako třeba procházka lesem plným voňavých borovic do nedalekých Chlopu kde takřka přímo na pláži udí čerstvě vylovené ryby...nedaleko je známe Mielno kde je taky moc hezká pláž a na dojezd města jako Kolobreg - lázeňské město s úchvatným majákem a architekturou , nebo plavbou různých lodi na otevřené moře , nebo Košalín který zaujme opět architekturou .
Marek Ftáčik, 3. 10. 2024 19:45
zdravím, v polsku jsme letos navštívil: Jastrzębia góra, Wladyslawovo, Hel, Karwia, vyšlo nám počasí takže bylo i koupání a v pohodě, žádné +30, žádné dusno, v centrech sice dražší jídlo i pití dá sa v pohodě najít místa kde se moc dobře najíte za rozumný peníze např. Wladyslawowo poblíž vlak. nádraží, plaže se nám líbily hlavne Karwia lepší přístup než JG (hodně schodů) Wladyslawowo taky pěkný ale víc lidí pěkný přístav je tu možnost zajet si vlakem na Hel nebo Gdyně, hodně se nám líbilo na Mazurských jezerech okolí Mikolajki úžasný kraj, tak naschledanou v PL. ps: a super dálnice. Do polska ale jedině bez cestovky.
Marek Ftáčik, 3. 10. 2024 19:30
zdravím, v polsku jsme letos navštívil: Jastrzębia góra, Wladyslawovo, Hel, Karwia, vyšlo nám počasí takže bylo i koupání a v pohodě, žádné +30, žádné dusno, v centrech sice dražší jídlo i pití dá sa v pohodě najít místa kde se moc dobře najíte za rozumný peníze např. Wladyslawowo poblíž vlak. nádraží, plaže se nám líbily hlavne Karwia lepší přístup než JG (hodně schodů) Wladyslawowo taky pěkný ale víc lidí pěkný přístav je tu možnost zajet si vlakem na Hel nebo Gdyně, hodně se nám líbilo na Mazurských jezerech okolí Mikolajki úžasný kraj, tak naschledanou v PL. ps: a super dálnice.

Podobné články