🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Povinná výbava v Polsku: Jaké je její složení pro letošní rok?

10. 8. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Povinnou výbavu auta v Česku zná snad každý. Liší se však nějak, když jedete na dovolenou do Polska? Co do výbavy přidat, abyste se vyhnuli problémům?

Povinná výbava auta Polsko: Na tyto věci určitě nezapomeňte

Články na téma povinná výbava auta v sousedních zemích:

  1. Povinná výbava Rakousko
  2. Povinná výbava Německo
  3. Chystáte se do Polska? Tohle přihoďte do povinné výbavy - právě čtete
  4. Povinná výbava auta na Slovensku 2024: Co je její součástí?

Dovolená v Polsku se může stát noční můrou, pokud nemáte kompletní povinnou výbavu. Co všechno musí povinná výbava v Polsku zahrnovat? Jak je to s hasičákem a správným počtem reflexních vest?

Hasící přístroj – téma číslo jedna!

Hasící přístroj v Polsku je povinný pro všechna vozidla registrovaná v Polsku. Zároveň však hasící přístroj spadá do takzvané povinné výbavy řidiče, o které si ještě povíme později. Proto jej pro klid v duši vezměte raději s sebou. V ostatních zemích evropské unie je hasicí přístroj pouze doporučený.

Reflexní vestu musí mít každý

U nás v Česku není reflexní vesta součástí povinné výbavy, avšak i přes to je nutné ji mít s sebou v autě. V Polsku je reflexní vesta rovnou zařazena do povinné výbavy a musíte ji mít pro každého pasažéra včetně řidiče. Vestu je dobré mít v dosahu, například v kapsách u dveří nebo u sedaček, aby bylo možné ji ihned v případě problému nasadit.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Výstražný trojúhelník

Trojúhelník je v Polsku, stejně jako u nás, součástí povinné výbavy. Trojúhelník by měl být homologovaný, 45 centimetrů velký a musí je mít každé vozidlo s více než dvěma koly, které překračuje maximální konstrukční rychlost 25 km/h. V případě, že táhnete auto, je nutné do taženého vozu umístit do levého rohu zadního okna výstražný trojúhelník pro upozornění ostatních řidičů.

Co v povinné výbavě není?

Povinná výbava auta v Polsku, narozdíl od Česka, nezahrnuje například lékárničku, pokud ale jedete z Česka, nebo se do něj vracíte, je lékárnička povinná, proto je dobré ji z auta raději ani nevytahovat.

Povinná výbava řidiče

Obecně by v zemích měla platit tzv. Vídeňská úmluva o silničním provozu. Ta, kromě dalšího sjednocuje povinnou výbavu vozidla. V praxi to znamená, že vozidlo musí mít kompletní povinnou výbavu podle země, kde je registrováno. Mnoho zemí však tohle obchází právě již zmíněnou „povinnou výbavou řidiče“, kterou si může každá země stanovovat dle svého a může ji při kontrole také vyžadovat.

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Co přihodit navíc?

Kromě povinné výbavy, jako je reflexní vesta, výstražný trojúhelník a hasicí přístroj, se vyplatí přibalit si do auta ještě několik praktických věcí, které vám mohou zjednodušit cestu a zpříjemnit pobyt. Nezapomeňte na dostatečné množství pitné vody – nejen pro osvěžení, ale také pro případné nouzové dolití do chladiče. Lehké občerstvení přijde na cesty vhod a ušetří vás zastávek v drahých restauracích.

Nezapomeňte si sbalit léky, které pravidelně užíváte, a lékárničku s obvazy a dezinfekcí. I když se spoléháte na GPS, offline mapa se může hodit pro případ výpadku signálu. Ne všude v Polsku přijímají karty, proto si vyměňte část peněz za místní měnu. Pokud máte elektroniku, která vyžaduje jiný typ zásuvky, nezapomeňte si přibalit potřebný počet adaptérů a powerbanek.

Deka se může hodit na možný piknik nebo jako nouzová přikrývka. Pro případné potíže s autem doporučujeme přibalit startovací kabely, případně i battery booster pro rychlejší nabití vybité baterie a taky tažné lano společně s tažným okem.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Polsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Polska travel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Jan Novák, 11. 8. 2024 21:34
My jeli letos k Baltu a vzhledem ke stáří vozu 15 let, proběhla velmi důkladná kontrola v servise, hasičák mám, trojúhelník, lékárničku jsem koupil novou. Jediné co se mi jaksi povedlo, jel jsem kousek za polskou policii bez zapnutých světel :D :D ale nic, ani mne nezastavili :-)
Jinak mne nikde žádná policie nestavěla po cestě :-)
Jinak jezdím poměrně dost a ještě se mi nestalo v ČR ani v PL aby policie kontrolovala povinnou výbavu, jen dýchnout a čus :-)

Podobné články