🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Před delší jízdou si nezapomeňte vyměnit stěrače

10. 9. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vyměnit stěrače není nic složitého. Vše se odvíjí na typu a stáří auta. Dnes vám poradíme, jak správně vyměnit stěrače právě na vašem autě.

Poradíme, jak správně vyměnit stěrače

Známý vrzající zvuk nebo nedokonalé očištění čelního skla má za následek jediné. Je třeba koupit nové stěrače. Jak je vyměnit a starat se o ně, aby vydržely co nejdéle?

Pokud stěrače nestírají tak, jak mají, je potřeba je vyměnit. K výměně budete potřebovat prakticky pouze nové stěrače. Jaké stěrače však vybrat? S tím vám dnes poradíme.

Druhy stěračů

Stěrače má každý automobil. Nikoho by ani jeho výměna nenapadla, dokud je jednou nezapnete při deštíku a nezačnou nepříjemně vrzat anebo při stírání stejně nic nevidíte. Pokud jste už někdy měnili stěrače, určitě víte, že existují dva druhy stěračů. Ke stěračům pak můžete přidat ještě speciální ochranu okna, která se nazývá tekuté stěrače.

Ramínkový

Ramínkový stěrač je starší typ stěračů. Jedná se o celokovové ramínka, které se napojují na další (menší) ramínka a díky tomu vytvářejí potřebný tlak na gumičku, která pak stírá okno. U kovových stěračů je možné vyměnit pouze stírací gumičku. Avšak dnes tyto stěrače stojí pár korun, proto vás jejich celá výměna opravdu nezruinuje. Kovové stěrače však mají pár nevýhod, jako je nedostatečný tlak na sklo při vyšších rychlostech, reznutí kovových ramínek a případné poškrábání skla kovovou částí při opotřebování gumičky.

Plochý

Modernější ploché stěrače (často známé také jako aerostěrače), jsou bezramínkové stěrače, které se vždy mění celé. Jejich konstrukce se stává z plastového „ramínka“ a gumičky. Plastové ramínko vytváří dostatečný tlak na okno i při jízdě, nerezne a ani nehrozí poškrábání okna. Nevýhodou tohoto typu stěračů je vyšší pořizovací cena. I tak to však není převratná částka.

Tekuté stěrače

Skvělým pomocníkem pro udržování čistého čelního okna mohou být také přípravky, s názvem „tekuté stěrače“. Jejich nejdůležitější schopností je odpuzování vody. Dále také tekuté stěrače chrání okno vůči poškrábání. Tekuté stěrače vytváří speciální povlak, který chrání čelní okno před nečistotami. Rozdělujeme tři základní typy tekutých stěračů.

První přípravek je na bázi nanotechnologií. Zde se vytváří silná vazba mezi roztokem a částicemi oxidu křemičitého, který se vyskytuje ve skle. Tento typ ochrany odpuzuje také oleje a pevné částice, proto je vhodný pro řidiče, kteří často jezdí do oblastí, kde prší a jezdí v terénu.

Druhý skvělý tekutý pomocník je na bázi fluoru. Sloučeniny fluoru, obsažené v roztoku tekutých stěračů vytváří silnou hydrofobní vrstvu, která je vhodná do průměrných srážkových podmínek.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na silikonové tekuté stěrače, které ze všech zmíněných mají nejmenší výkon, co se týče odvodu vody ze skla. Je také častokrát nejlevnější ale i tak poskytuje skvělou ochranu.

Jak často měnit stěrače?

Interval výměny stěračů je velmi individuální. Záleží na mnoha proměnných, jako je například místo, kde s autem parkujete, jestli venku na parkovišti nebo v garáži. Další proměnnou může být také intenzita, jak často s autem jezdíte a používáte stěrače. Pokud s autem jezdíte jen v létě, interval výměny stěračů se prodlužuje. Záleží také na značce stěračů, kterou používáte. Dle odborníků je vhodné investovat do kvalitních stěračů renomovaných značek (jako třeba BOSCH).

Jak správně vyměnit stěrače na autě

Samotná výměna starých nefunkčních stěračů není žádná věda. U starších aut je možné stěrače normálně zvednout, avšak u nových aut je třeba stěrače nejprve nastavit do „montážní polohy“. U ramínkového stěrače vytáhněte úchyt, vysuňte pojistku a stěrač jednoduše oddělte od držáku. U plochého (bezramínkového) stěrače pouze zmáčknete pojistku a stěrač jednoduše celý vytáhnete.

Zdroj info: Autoklub České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články