🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

ADAC test pneu 2024: Srovnání zimních pneumatik v rozměru 205/55 R16

20. 10. 2024 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy zimních pneu Rádce motoristy

Jaké zimní pneumatiky nabídnou nejlepší přilnavost na sněhu a ledu? Které zaručí nejbezpečnější brzdění na mokrých silnicích? Odpovědi na tyto otázky přináší nejnovější test zimních pneumatik ADAC v rozměru 205/55 R16.

ADAC test pneu 2024: Srovnání zimních pneumatik v rozměru 205/55 R16

ADAC test zimních pneumatik přinesl překvapivé výsledky! V letošním roce se odborníci z ADAC zaměřili mimo jiné na pneumatiky v rozměru 205/55 R16, které jsou typické pro kompaktní vozy. Z dvanácti testovaných modelů se tři umístily v kategorii "dobré", čtyři v kategorii "vyhovující" a čtyři v kategorii "dostatečné". Jedna pneumatika byla označena jako "nedostatečná".

Při výběru nových pneumatik je důležité zvážit více než jen cenu. Bezpečnost na zimních cestách je prvořadá. Testy ADAC ukázaly, že pneumatiky značek Continental, Goodyear a Michelin se umístily nejlépe díky vyváženému výkonu ve všech testovaných kategoriích. Nicméně je třeba brát v potaz, že vysoce hodnocená pneumatika pro vás vždy nemusí být ideální. Proto je vždy vhodné si pečlivě prostudovat výsledky testů a zvolit pneumatiky, které nejlépe odpovídají vašim konkrétním požadavkům a stylu jízdy. Jak se správně zorientovat v testech pneumatik jsme vám přiblížili v jednom z předchozích článků. 

Kompaktní vozy, jako je Volkswagen Golf, Opel Astra nebo Toyota Corolla, jsou oblíbené díky své univerzálnosti, jsou cenově dostupné, praktické a vyhovují většině našich každodenních potřeb. Mezi další oblíbené kompaktní vozy patří například Alfa Romeo Giulietta, Audi A3, BMW 1er, Ford Focus, Dacia Sandero, Mercedes A-Klasse, Renault Mégane, Scénic a samozřejmě také Škoda Octavia. Abychom si však jejich všestrannost užili naplno i v zimních měsících, musíme dbát na výběr kvalitních pneumatik. A právě ty byly podrobeny náročnému testu ADAC.

Ideální zimní pneumatika pro kompaktní vůz musí být všestranná. Musí zaručit bezpečnost na sněhu, ledu i mokrých silnicích, ale zároveň nesmí zanedbávat komfort a nízkou hlučnost při jízdě na suchém povrchu. Dvanáct různých modelů bylo podrobeno náročným zkouškám, které simulovaly různé zimní podmínky.

A kdo je tedy vítěz?

Test ADAC jednoznačně potvrdil, že pneumatiky Continental, Goodyear a Michelin patří mezi špičku na trhu. Všechny tři modely – Continental WinterContact TS 870, Michelin Alpin 6 a Goodyear UltraGrip Performance 3 – získaly nejvyšší možné hodnocení. Každá z těchto pneumatik má však své vlastní silné stránky.

Continental WinterContact TS 870 je nekompromisním vítězem testu díky vynikajícímu výkonu na všech typech povrchů. Michelin Alpin 6 se svou nejvyšší předpokládanou životností 53 200 kilometrů a nejnižším opotřebením v testu je šetrná nejen k vašemu rozpočtu, ale také k životnímu prostředí. Goodyear UltraGrip Performance 3 nabízí vyvážený kompromis mezi bezpečností a životností.

ADAC pod lupou

Neváhejte a prozkoumejte výsledky testů do hloubky! Ačkoli jsme vám představili tři nejlepší pneumatiky v testu, je důležité si uvědomit, že výběr pneumatik je velmi individuální záležitost. Každý řidič má jiné požadavky a priority. Abyste se mohli rozhodnout opravdu informovaně, doporučujeme vám prostudovat si detailní výsledky testů. Na stránkách ADAC najdete všechny potřebné informace o jednotlivých modelech pneumatik. Můžete si tak porovnat jejich výkon na suchém a mokrém povrchu, na sněhu a ledu, ale také jejich hlučnost, odolnost proti opotřebení a další důležité parametry.

Test zimních pneumatik ADAC 205/55 R 16
MístoPneumatika
1.Continental WinterContact TS 870
2.Goodyear UltraGrip Performance 3
3.Michelin Alpin 6
4.Hankook Winter i*cept RS3
5.Dunlop Winter Sport 5
6.Nokian Tyres Snowproof 2
7.Falken Eurowinter HS02
8.Zeetex WH 1000
9.GT Radial WinterPro2 Evo
10.Vredestein Wintrac
11.Pirelli Cinturato Winter 2
12.Winrun Winter-max A1 WR22

A jak je to dál?

Vyberte si pneumatiku, která vyhovuje právě vám. Ne každý řidič potřebuje absolutně nejlepší pneumatiku v každé kategorii. Pokud hledáte dobrý kompromis mezi cenou a výkonem, mohou být pro vás zajímavé modely jako Hankook Winter i*cept RS3, Dunlop Winter Sport 5, Nokian Snowproof 2 a Falken Eurowinter HS02. Každý z těchto čtyř modelů má své specifické silné stránky. Dunlop má výhodu na sněhu, Falken vyniká na suché vozovce, Hankook je skvělý na ledu a sněhu, a Nokian nabízí vyvážený výkon. Tyto pneumatiky sice nedosáhly takových výsledků jako vítězové testu, ale stále nabízejí velmi dobrý výkon za přijatelnou cenu. Díky těmto rozdílným vlastnostem si můžete efektivně vybrat pneumatiku, která nejlépe odpovídá vašemu stylu jízdy a podmínkám, ve kterých se v zimě budete pohybovat. 

Výsledky z druhého konce

Zatímco prvních sedm pneumatik v testu si zaslouží doporučení, zbylých pět modelů zaostává. Vyvážený výkon je klíčem k dobrým pneumatikám. Testy ADAC jasně ukázaly, že vynikající výkon pouze na jednom typu povrchu nestačí. Pneumatika musí být schopna poskytovat dobré výsledky za všech zimních podmínek. Pirelli Cinturato Winter 2, Vredestein Wintrac a Zeetex WH 1000 jsou toho důkazem. I když tyto pláště vykazovaly slibné výsledky na některých typech povrchů, jejich slabé výkony na jiných je diskvalifikovaly z kategorie doporučených pneumatik.

Naprostým outsiderem testu, který skončil na posledním místě, je Winrun Winter-max A1 WR22. Na první pohled se zdá být slušnou zimní pneumatikou, na sněhu a suchu si vede dobře. Avšak na mokré vozovce se ukázala její skutečná tvář. Extrémně nízká přilnavost na mokru vede k výraznému nedotáčivému nebo přetáčivému chování vozidla, což řidiči výrazně ztěžuje kontrolu nad autem. Ještě horší je brzdná dráha na mokru, která je o několik metrů delší než u špičkových modelů. Takové vlastnosti mohou být na silnici velmi nebezpečné a mohou vést k vážným nehodám.

Kilometrový nájezd a ekologie hrají klíčovou roli 

Nejvyššího počtu ujetých kilometrů dosáhly pneumatiky Michelin Alpin 6 s předpokládanou životností 53 200 kilometrů. Těsně za nimi se umístily Hankook Winter i*cept RS3 s 52 800 kilometry. Třetí místo obsadily pláště Goodyear UltraGrip Performance 3 s 49 100 kilometry. Tyto tři modely tedy představují špičku v oblasti životnosti v rámci testovaných pneumatik. Na opačném konci spektra najdeme pneumatiky Vredestein Wintrac s nejnižší předpokládanou životností 33 400 kilometrů. Také Pirelli Cinturato Winter a GT Radial WinterPro2 se umístily v dolní části žebříčku.

Třicet procent celkového hodnocení tvoří environmentální dopady pneumatik. Hodnotí se například spotřeba paliva, emise a opotřebení pneumatik. Tento komplexní přístup zajišťuje, že výsledky testů ADAC jsou relevantní nejen pro současné řidiče, ale také odpovídají požadavkům na udržitelnost. 

A co vy? Vybíráte si nové pneumatiky podle testů, nebo vsázíte na vlastní průzkum? Dejte nám vědět do komentářů!

Levné prémiové zimní pneu skladem

Zdroj info: ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články