🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Za smrt manžela a otce dostala rodina milionové odškodnění

3. 8. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Odškodnění pozůstalých po nehodě

Cesta na zaslouženou dovolenou se rázem proměnila v rodinnou tragédii. Do auta manželského páru narazil ve Slovinsku řidič, kterého přemohl mikrospánek. Muž zemřel, jeho žena, která seděla na místě spolujezdce, přežila s těžkým zraněním a doživotním traumatem.

Smrtelná dopravní nehoda – jak je to s odškodněním?

Články na téma odškodnění za smrt blízké osoby po nehodě:

  1. Smrtelná dopravní nehoda? Nárokovat si můžete miliony
  2. Přišli jste při nehodě o blízkého? Nárokujte si adekvátní odškodnění! - již brzy
  3. Smrtelná dopravní nehoda – jak je to s odškodněním? - právě čtete
  4. Zaviněná dopravní nehoda a smrt spolujezdkyně

Chybějící pojistka a repatriace do Česka

Viník nehody ze střetu paradoxně vyvázl pouze s menším poraněním. Na místě nehody tak okamžitě spolupracoval a přivolal záchranné složky. Život řidiči druhého vozidla se ovšem zachránit nepodařilo.

Manželka zesnulého byla letecky převezena do nejbližší slovinské nemocnice, kde strávila více než dva měsíce. Protože neměl dotyčný pár sjednané cestovní pojištění, došlo mezi nemocnicí a pojišťovnou viníka k dohodě a nákladná léčba ženy byla hrazena z povinného ručení viníka nehody.

Měli byste vědět: Pokud by se nemocnice s pojišťovnou viníka na místě nedohodla, musela by žena nezbytnou péči zaplatit z vlastních prostředků. Před odjezdem do zahraničí proto vždy překontrolujte, zda máte uzavřené kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity pro krytí léčebných výloh.

Muž byl na místě zpopelněn, žena se chystala domů

Zesnulý manžel a otec rodiny byl ve Slovinsku zpopelněn. Vzhledem k chybějícímu cestovnímu pojištění to totiž vyšlo mnohem levněji, než kdyby ho museli převážet v cínové rakvi zpět do Česka. Náklady na zpopelnění (cca 30 000 Kč) a převoz urny do Česka (cca 10 000 Kč) uhradily děti zesnulého.

Žena, která seděla na sedadle spolujezdce, utrpěla zlomeniny krčních a hrudních obratlů, zlomeninu klíční kosti, sériovou zlomeninu žeber, vřetenní a loketní kosti, holenní kosti a pánve. Ve Slovinsku proto byla během zmíněných dvou měsíců několikrát operovaná.

Po této době byla předána do rukou českých lékařů. Repatriaci zpět do Česka ovšem uhradila ze svého. Nevěděla totiž, že na proplacení těchto nákladů má nárok z povinného ručení viníka nehody. Ve chvíli, kdy se obrátila na specialistu z oblasti odškodnění po dopravních nehodách, získala zaplacené prostředky zpět.

Pohřeb a žádost o odškodnění

V Česku vypravila rodina zesnulému pohřeb, který je vyšel na cca 100 000 Kč (zřízení hrobky, obřad, květinová výzdoba apod.). Žena se z nehody pomalu vzpamatovávala. Na neschopence zůstala ale ještě celý rok po návratu do Česka. Jakmile jí byla po roce ukončena pracovní neschopnost, byla převedena do invalidního důchodu třetího stupně s ohledem na přiznané trvalé následky, které jí znemožňovaly se o sebe postarat a žít běžný život jako před nehodou.

Po ustálení zdravotního stavu se žena obrátila na specialistu v oblasti odškodnění. Tomu udělila plnou moc a doložila veškeré dokumenty. Na základě nich pak bylo dotyčné přiznáno odškodnění ve výši 900 000 Kč za bolestné a zároveň jí byly proplaceny náklady za léčení ve Slovinsku (cca 400 000 Kč). Kromě toho jí bylo určeno odškodnění za trvalé následky ve výši 2 300 000 Kč.

Zmíněné ženě byla vyplácena také ztráta na výdělku po ukončení pracovní neschopnosti (tj. rozdíl mezi příjmem před nehodou a po ni). V důchodu jí bude navíc pojišťovna viníka dorovnávat rozdíl mezi skutečným důchodem a důchodem, který by měla, kdyby pracovala. Protože dotyčná byla na manželovi finančně závislá, bude pobírat také nemalou kompenzaci (výživu pozůstalých), která náleží i jejím nezaopatřeným dětem (dětem do 26 věku, pokud studují na VŠ).

Ženě byly zároveň proplaceny všechny pečovatelské úkony, které si musela zaplatit ze svého ve chvíli, kdy se o sebe nedokázala vlivem invalidity sama postarat. Vypravovatelům pohřbu, čili pozůstalým dětem, byly uhrazeny i náklady, které musely v souvislosti s pohřbem uhradit.

Na odškodnění měly nárok nejen děti, ale také rodiče nebo sourozenci

Protože děti přišly o otce, také jim bylo vyplaceno nemalé odškodnění (cca 600 až 800 tisíc Kč dle intenzity vzájemných vztahů s otcem). Manželka pak dostala dalších 1 700 000 Kč za psychickou újmu.

Na odškodnění měli nárok také rodiče zemřelého (cca 900 000 Kč) a další členové rodiny (sourozenci, švagr a švagrová, sestřenice a bratranci, tchán i tchyně), u nichž se odškodnění pohybovalo okolo 200 do 600 tisíc.

Co když se dostanete do podobné situace?

Výše popsaná situace je nepochybně obrovskou lidskou tragédií. Bohužel na silnicích není zas tak výjimečná, jak se může zdát. Pokud byste se během života do podobné situace dostali, měli byste vědět, že můžete po viníkovi nehody nárokovat nemalé odškodnění. To se vyplácí z jeho povinného ručení, které se vztahuje nejen na škody na majetku, ale také na zdraví nebo životě.

Získat ovšem adekvátní odškodnění není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Proto vždy doporučujeme oslovovat specialisty, kteří se v této problematice dlouhodobě pohybují a vědí, co na pojišťovny „platí“. Na základě plné moci a dodaných dokumentů pro vás dokážou vyjednat odškodnění v maximální výši.

Odradit by vás neměla ani případná finanční investice. Jejich služby jsou totiž zdarma. Odměna je stanovena předem dohodnutým procentem z vymožené částky. Pokud specialista při vymáhání odškodnění neuspěje, pak za jeho služby neplatíte. Nárok na odškodnění můžete vznést po ustálení zdravotního stavu a u nehod, které se staly v posledních třech letech.

Výše popsaná situace je pouze modelovým příkladem a jakákoliv podobnost se skutečnými postavami či událostmi je čistě náhodná – pozn. redakce.

Zdroj info: ČKP, Pojistné podmínky pojišťoven, Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články