🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Zaviněná dopravní nehoda a nárok na odškodnění

5. 8. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Odškodnění pozůstalých po nehodě

Stačí sekunda a život se obrátí vzhůru nohama. Své o tom ví mladý muž, kterého na cestě k moři přemohl mikrospánek. Během střetu s protijedoucím automobilem přišel o snoubenku, což si s největší pravděpodobností do konce života neodpustí.

Zaviněná dopravní nehoda a smrt spolujezdkyně

Články na téma odškodnění za smrt blízké osoby po nehodě:

  1. Smrtelná dopravní nehoda? Nárokovat si můžete miliony
  2. Přišli jste při nehodě o blízkého? Nárokujte si adekvátní odškodnění! - již brzy
  3. Smrtelná dopravní nehoda – jak je to s odškodněním?
  4. Zaviněná dopravní nehoda a smrt spolujezdkyně - právě čtete

Dovolená, na které si měli snoubenci odpočinout

Dovolenou mladý pár neplánoval. Když ale jeden z nich dostal v práci nečekaně volno, sbalili to nejnutnější, nasedli do auta a vyrazili do oblíbeného chorvatského kempu. Plánovali, že je pár dnů u moře vytrhne z náročných svatebních příprav. Svou lásku měli zpečetit první zářijový den. K tomu ale nikdy nedošlo.

Na jedné z maďarských dálnic, pár minut před rozedněním, přemohl řidiče mikrospánek. Po nárazu do protijedoucího vozidla, jehož řidič nestihl adekvátně zareagovat, bylo jeho auto vymrštěno do vzduchu a zastavilo se až o nedaleká svodidla. Bohužel výsledkem střetu byla mrtvá spolujezdkyně a četná zranění řidičů v obou vozidlech.

Mohlo by vás zajímat: Výše popsanou nehodu zavinil řidič. Na odškodnění tedy nemá nárok. Pokud se ovšem stanete svědky nezaviněné dopravní nehody, měli byste vědět, co všechno vám může pojišťovna viníka vyplatit.

Dlouhá léčba a doživotní trauma

Spolujezdkyni z viníkova vozidla již nebylo pomoci. Přivolané záchranné složky proto konstatovaly smrt. Následně bylo potřeba repatriovat ostatky zpátky do Česka, což zajistila pojišťovna, u níž si mladý pár platil cestovní pojištění. Pokud by pojistku sjednanou neměl, repatriaci i nákladnou léčbu zraněného řidiče by musel zaplatit přeživší snoubenec, respektive pojišťovna, u které si platí povinné ručení.

Ten se s následky nehody léčil v maďarské nemocnici okolo dvou měsíců. Po návratu do Česka jej čekala další léčba a bohužel také náročný odškodňovací proces, jehož výsledkem bylo nemalé odškodnění pro rodinu zemřelé snoubenky. Protože pár neměl děti, o odškodnění v tomto konkrétním případě žádali rodiče zemřelé, její sourozenci a dva blízcí přátelé, kteří měli mladému páru u svatby svědčit.

Dva miliony za duševní útrapy

I přes to, že vozidlo vlastnila zemřelá snoubenka, která pro něj také sjednala pojištění odpovědnosti (povinné ručení), mají pozůstalí nárok na nemalé plnění z této pojistky.

Poškození, typicky tedy rodiče, sourozenci a blízcí přátelé zemřelé, tak mohou žádat pojišťovnu viníka dopravní nehody o odškodnění duševních útrap, uplatnit ale mohou své nároky také při proplacení nákladů pohřbu. Pohřeb nicméně v tomto případě hradil snoubenec.

Za duševní útrapy byly rodičům přiznány 2 000 000 Kč, sourozenci dostali mezi 600 a 800 tisíci a nejbližší přátelé 100 000 Kč. Protože se odškodnění řídí novým občanským zákoníkem, který nestanovuje jeho pevnou výši, odškodnění je pozůstalým přiznáno na základě intenzity jejich vzájemných citových vazeb.

Co dělat, když se dostanete do podobné situace?

Dopravní nehody s následkem smrti bohužel nejsou ničím výjimečným. Pokud se do stejné, či podobné situace dostanete, měli byste vědět, že o nemalé odškodnění, které se vyplácí z povinného ručení, může žádat nejen posádka nabouraného vozidla, ale také všichni ostatní z vozidla viníka.

Odškodnění se může šplhat do milionových částek. Získat ho ovšem není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Proto doporučujeme oslovit specialisty v oblasti odškodnění, kterým stačí udělit plnou moc a doložit veškeré lékařské záznamy, či další dokumenty. Ti pro vás, případně vaše nejbližší dokážou od pojišťovny vyjednat odškodnění v maximální výši.

Žádné vstupní investice nejsou potřeba

Bát se nemusíte ani vysoké vstupní investice. Specialisté na odškodnění si totiž stanovují odměnu až na základě vymoženého odškodnění a to předem dohodnutým procentem z vymožené částky. Pokud se dotyčnému žádné odškodnění nepodaří vymoci, za jeho služby neplatíte.

Důležitá je informace o tom, že o odškodnění můžete žádat maximálně tři roky zpětně. U škod na zdraví pak musí dojít k ustálení zdravotního stavu (cca rok po nehodě).

Výše popsaná situace je pouze modelovým příkladem a jakákoliv podobnost se skutečnými postavami či událostmi je čistě náhodná – pozn. redakce.

Zdroj info: ČKP, Pojistné podmínky pojišťoven, Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články