🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Cesta autem do Chorvatska – elektromobil, nebo spalovák?

8. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Porovnání aut na cestu Škodou Enyaq do Chorvatska Volvem EX30 do Chorvatska

Měli jsme možnost vyzkoušet jak cestu autem se spalovacím motorem, tak i cestu s běžným elektromobilem. Jak moc velký je to rozdíl?

Cesta autem do Chorvatska – elektromobil, nebo spalovák?

K dispozici jsme měli elektrické auto Volvo EX30. S ním jsme se vypravili do chorvatské Crikvenice. V loňském roce jsme se vydali do Splitu Škodou Enyaq. Cestu na pobřeží Chorvatska jsme rovněž několikrát absolvovali autem se spalovákem, troufáme si tedy porovnávat naše dojmy a pocity.

Spalovák pořád vede

Nedá se nic dělat, musíme to vypálit hned takhle z úvodu. Nic se nevyrovná klasickému dieselu, alespoň tedy na dlouhých trasách. Elektromobilem jsme jeli sice rádi, ale pravdou zůstává, že se nabíjení zabralo zhruba čtvrtinu z celkového času. Ano, s naftovou oktávkou bychom rozhodně alespoň jednou nebo dvakrát zastavili na toaletu a doplnění paliva, ale to by se vešlo do půlhodiny celkově. Elektrickým autem jsme jenom cestou do Crikvenice strávili nabíjením 194 minut, tedy tři a čtvrt hodiny.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Problém by to až takový nebyl, kdyby bylo možné se spolehnout na nabíjecí infrastrukturu. To byla totiž největší bolest při cestě Enyaqem i Volvem EX30. Se škodovkou jsme si vyžrali skutečně masivní dávku smůly a problémy byly prakticky neustále. Volvo mělo větší kliku, i přesto jsme jednou dojeli k nabíječce, která na místě nebyla, po druhé jsme se zase nabíjení nebyli schopni aktivovat a jednou se samo přerušilo. Ani důkladná příprava tedy nepomůže, když infrastruktura není ve 100% stavu. Ne, že byste přijeli k čerpačce a ona nefungovala, to se vám nestane.

Elektromobilem do Chorvatska? Nabíječky jsou problém

Ono se velmi snadno kritizují elektromobily, ale ty jsou v tom v podstatě nevinně. Trasu si naplánují samy, mají skvělou dynamiku a cestujete velmi tiše, na palubě si můžete mezi sebou doslova šeptat. Jenže skutečně dotažené k dokonalosti má nabíjení pouze Tesla, která spoléhá na vlastní síť nabíječek.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Ostatní elektrická auta jsou vržena na silnice s tím, že budou doplňovat na dlouhých cestách energii z veřejných nabíjecích stanic, přičemž ty mají různou kvalitu. Nejlepší je asi Ionity, tam jsme problém měli pouze jednou, a to když jsme přijeli na místo, kde měla nabíječka stát a ona byla zatím pouze ve výstavbě. Jinak se nám ale nestalo, že bychom se setkali s komplikacemi.

Některé nabíječky jsou naopak velmi pochybné, jako například síť NEXT-E. U té jsme nezprovoznili ani jeden stojan a slibovaná podpora 24/7 se ukázala jako nefunkční po sedmé hodině večerní. Přesně takto to vypadat nemá!

Dojezdová úzkost?

Často se běžní motoristé obávají při prvních cestách elektrickým autem, že nedojedou od nabíječky k nabíječce. Popravdě se nám to nestalo ani jednou a nečekáme, že by se to kdy přihodilo. Nabíjet se dá na spoustě míst a pokud nefunguje jedna nabíječka, bude fungovat jiná. Navigace elektromobilů operují s určitou rezervou, kterou si může uživatel často i sám nastavit.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

I třeba jen 10 % zbývající energie je dost na to, aby člověk dojel k nabíječce další a tam energii doplnil. Ano, bude to třeba pomalejší stanice, takže se ve finále nabíjení protáhne, ale nakonec nabijete. Mít tedy osypky z dojezdu je spíše lichá, ačkoliv velmi logická obava, kterou začátečníkům nelze zazlívat a vyčítat. Nicméně velmi brzy se jí pravděpodobně zbaví.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Chorvatsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články