🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 € 🇦🇹 Diesel 1,56 € Natural 95 1,59 € 🇨🇿 Diesel 36,16 Kč Natural 95 38,14 Kč 🇩🇪 Diesel 1,63 € Natural 95 1,82 € 🇫🇷 Diesel 1,67 € Natural 95 1,84 € 🇭🇷 Diesel 1,37 € Natural 95 1,43 € 🇭🇺 Diesel 595,90 HUF Natural 95 597,30 HUF 🇮🇹 Diesel 1,71 € Natural 95 1,85 € 🇵🇱 Diesel 6,43 PLN Natural 95 6,55 PLN 🇸🇮 Diesel 1,46 € Natural 95 1,44 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,63 €
PRÁCE 🧰

Dlouhá cesta autem: tipy a rady

31. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Období letních dovolených je po roce opět tady. Řada Čechů již poměrně tradičně razí také do zahraničí, a to i autem. Mezi nejoblíbenější destinace se tradičně řadí zejména Chorvatsko a Itálie, roste však zájem také o Polsko. Jak se na dlouhou cestu vlastně připravit?

Jak se připravit na dlouhou cestu

Cesta vlastním autem na dovolenou má celou řadu nesporných výhod. Prozkoumání zajímavých míst nejen v přímo v místě, ale třeba také již během cesty v jiných státech. Tou další je možná úspora finančních prostředků (kupříkladu oproti cestě letadlem). Ve srovnání s autobusem nebo vlakem bude cesta pravděpodobně mírně dražší, výhodou však může být značná časová úspora. Není tedy divu, že cesta autem na letní dovolenou k moři do zahraničí je v případě Čechů tak tradičně oblíbená. 

Během dlouhých a časově náročných jízd se však motoristé musí vypořádávat s celou řadou nepříjemných překážek, které mohou celkový pocit z jízdy i finální výsledek značně zkomplikovat. K hlavním obavám se nejčastěji řadí únava, která může v krajním případě skončit i fatální nehodou. I proto je však třeba, aby se každý motorista na dlouhou jízdu pořádně připravil, a to mimo jiné i z pohledu technického stavu vozu.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Pozor na únavu

Dlouhodobé statistiky ukazují, že únava má v praxi na svědomí zhruba 20 procent všech dopravních nehod. I proto je třeba, aby se každý motorista na svou dlouhou cestu vydal vždy až po dlouhém a kvalitním spánku. Zároveň je vhodné, aby na cestě byl po jeho boku i někdo další. Měla by to být osoba, která řidičské oprávnění rovněž má a se kterou se tedy můžete třeba i vystřídat.

Jestliže se na cestu vydáváte sami, zvažte, jestli nebude vhodnější, když se během cesty alespoň částečně vyspíte v nějakém hotelu. Konkrétní ubytování můžete vybrat ještě před samotnou jízdou a považovat jej za konečný bod, který v rámci dne stihnete absolvovat.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Nezapomínejte na pitný režim

Do auta před samotnou jízdou nezapomeňte dát ani dostatečné množství čisté vody a sáhnout můžete také třeba po zeleném čaji, který dokáže solidně nabudit. Podle odborníků se rozhodně jedná o ideálnější variantu, než jsou energetické nápoje či káva, které dokážou nabudit spíše krátkodobě a po odeznění prvotní vlny začnou účinky a kofeinové dopady rychle upadat.

Už před samotnou jízdou nezapomeňte do svého auta dát také vhodné jídlo. Vyhněte se těžkým pokrmům, které mají tendenci řidiče unavovat. Hodit se mohou tedy nějaké lehké svačinky, a to samozřejmě včetně ovoce a zeleniny. Rovněž nezapomeňte dostatečně nabít svou elektroniku, a to hlavně mobilní telefon. Nikdy nevíte, co se během jízdy může stát.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Mějte do mobilu staženou navigaci, dostatek koupených dat a samozřejmě také pohodlnou obuv, se kterou se vám bude dobře řídit. Pantofle hoďte do kufru, neboť ty za volant nepatří. Zkontrolujte stav a funkčnost svého auta, zvažte absolvování servisní prohlídky u vašeho automechanika, aby vás na cestě na dovolenou vůbec nic nepřekvapilo.

Pořiďte si cestovní pojištění, zkontrolujte platnost svého povinného ručení a případně i havarijního pojištění. Mějte u sebe číslo na asistenční službu, povinnou výbavu, náhradní kolo či sadu na opravu pneu po defektu a můžete se vydat na cestu.

Rada pro řidiče: Pokud se chystáte cestovat do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy. Pojistku můžete dále doplnit také o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění majetku, které ochrání vaši domácnost po celou dobu dovolené. S výběrem poradí online kalkulačka cestovního pojištění, díky které nyní získáte 20% slevu.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články