🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Investice do auta. Dává to smysl?

30. 9. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Spotřebitelé po celém světě milují investice. S oblibou nejčastěji sahají po akciích, dluhopisech či nemovitostech. V České republice ale postupně roste obliba alternativního investování, do kterého se řadí i auta.

Auto jako investice

Možná už doma nějaké máte, zároveň je ale také možné, že o koupi auta ve formě investice zatím stále ještě přemýšlíte a analyzujete možné výhody i nevýhody, které jsou s takovým krokem spojeny. V tomto článku vám objasníme, co investování do aut v praxi obnáší a s čím je potřeba počítat.

V prvé řadě se vyplatí poradit, že u koupi auta na investici není vhodné spoléhat se jen na vlastní úsudek. Je tedy vždy lepší, když si zájemce k sobě přizve experta, který k danému záměru i autu poskytne vlastní odborný názor a nabídne vám tedy svůj pohled i z druhé, a ideálně nijak nezaujaté strany.

Na co dát pozor

V případě koupě auta na investici je totiž třeba brát v potaz celou řadu aspektů. Auto by mělo mít dobře zdokumentovanou historii. V obecné rovině platí, že cena konkrétního vozu roste třeba i kvůli úspěšné závodní minulosti nebo z důvodu spojení s nějakou významnější osobností. Každý expert by však měl alespoň odhadnout, jaké investice na konkrétním voze budou ještě potřeba a zároveň, na kolik takové opravy včetně ceny práce i náhradních dílů vlastně vyjdou. Jen tak je možné totiž detailně zhodnotit, jestli se investice do automobilu může vyplatit.

Investování do aut se od jiných možností odlišuje hned v několika rovinách. Majitel vozu v podstatě jen vyčkává a věří, že už brzy dojde ke značnému tržnímu zhodnocení, se kterým souvisí zejména růst poptávky. Vlastníci takových vozů se tedy musí často obrnit trpělivostí. Zároveň ale musí myslet i na to, že vůz je potřeba dlouhodobě udržovat v kondici, s čímž souvisí i další náklady, které se v čase postupně rozloží, a to i přesto, že auto třeba jen stojí v garáži. Pokud však nemáte doma garáž, a i tak chcete s auty po investiční stránce pracovat, nabízí se možnost investovat do veteránů také prostřednictvím fondů.

Jaké jsou populární modely?

Pokud se ptáte na to, které konkrétní modely aut na investici se v minulosti osvědčily, není odpověď jednoduchá. Opět záleží na celé řadě aspektů, a to mimo jiné i poptávce a nabídce. V jednotlivých státech po celém světě je tedy situace značně odlišná, i tak se ale v tomto článku pokusíme nastínit návrh modelů, které ve světě investic mohou stát za to. Mezi nejoblíbenější modely aut z hlediska investic se nyní konkrétně řadí:

  • Honda S2000
  • Mazda RX 8
  • Ford Sierra
  • Porsche 997
  • Mercedes Benz 124

Je každopádně zřejmé, že Češi mají dlouhodobě obrovský vztah k automobilce Škoda, a proto se naše tipy budou nyní týkat výhradně této značky. Obrovský potenciál má na dnešním trhu zejména model Škoda 110r. Těch opravdu pěkných kousků je v dnešní době u tohoto modelu opravdu pomálu a zájemci se o něj i kvůli velmi pěknému vzhledu jen hrnou. Cena tohoto modelu v případě velmi pěkného stavu se v praxi pohybuje i ve výši několika stovek tisíc korun.

Jestliže se chcete držet při zemi a nemáte v úmyslu za veterána zaplatit takové peníze, zbystřete. Redakčním typem je model Škoda Forman. Vyrobilo se jich celkem 219 tisíc, což je v porovnání se známějším modelem Favorit (783 tisíc) mnohem méně.

Dluhopisy jako alternativa

Je zřejmé, že koupě auta na investici není cenově zrovna nejdostupnější záležitostí. Ačkoliv by řada lidí takové auto doma mít chtěla, často narazí na problém v podobě nedostatku peněžních prostředků. Možností jsou ale také dluhopisy společností, které se na investice do veteránů specializují. Zájemci ale musí myslet na to, že takových podniků se na tuzemském trhu aktuálně nachází celá řada, a i proto si musí emitenta dluhopisů vždy pořádně proklepnout.

Za určitých okolností však dluhopisy specializovaných firem, které se na investice do veteránů zaměřují, mohou být pro investory vhodnou volbou. Oproti přímé investici do veteránů není třeba mít podrobné znalosti o nástrahách a specificích automobilového světa a výhodou může být i čas. Oproti přímé investici, která se táhne několik dlouhých let, tento záměr vyjde i jen na pár desítek minut. Do úvahy konkrétně třeba portál dluhopisy.cz, který slibuje zajímavé výnosy i nulové poplatky.

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články