🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Netradiční dovolená v Polsku: Vydejte se na divoký poloostrov Hel

7. 8. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Polský poloostrov, na kterém se rozhodně necítíte jako v pekle. Čím je Hel zajímavý a jaké ubytování a pláže zde najdete se dozvíte v dnešním článku.

Tip na výlet: Poloostrov Hel - dovolená na písečných dunách

Takovým koncem (či začátkem) Polska je přezdívaný poloostrov Hel. Ale konec světa zde rozhodně nenajdete, naopak budete se cítit jako v ráji. Poloostrov tvoří taková 30–35kilometrová kosa (odtud také název Helská kosa), která vznikla vlivem mořského proudu a větru. Hel je světově známý pro svou historii v rybolovu, vojenskými památkami, lázněmi a akváriem.

Na polskou kosu se dostanete z Prahy přibližně za 10 hodin cesty autem. Cesta vede přes Poznań, Bydgoszcz a Gdańsk.

Pláže na Helu

Pláže na severopolském poloostrově tvoří rozsáhlé písečné duny, lemované borovicovými lesy, skoro jako v pohádce. Na poloostrově Hel, konkrétně na jedné z místních křižovatek, narazíte na zajímavé dopravní značení. Ať už se rozhodnete odbočit doprava nebo doleva, uvidíte šipku směřující k moři s informací o vzdálenosti 100 metrů od pláže. Tato situace je způsobena tvarem poloostrova a polohou silnice. Jedná se o kuriozitu, která může návštěvníky Helu překvapit.

Přímořská promenáda, která je vytvořena z vyhlídkové plošiny, je propojena lávkou. Z promenády můžete sledovat rozbouřené Baltské moře, ale také vegetaci pobřežních dun chráněnou od roku 1978. Promenáda vznikla v roce 2013 a to hlavně kvůli tomu, aby nedocházelo k sešlapávání pobřežních dun, které jsou na to velmi citlivé.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Ubytování – poloostrov Hel

Hel je velmi oblíbený letoviskem na pobřeží Baltského moře a každoročně láká tisíce návštěvníků. Díky této vysoké popularitě nabízí místní trh ubytování pro každý vkus a rozpočet – od luxusních hotelů až po kempingové areály. Níže vám představíme pár tipů, u kterých určitě neuděláte krok vedle.

Hotel Hel

Hotel Hel patří se těší mezi návštěvníky Helu značné oblíbenosti. Můžete tu čekat klasické hotelové služby v podobě restaurace, baru, bazénu, sauny. Výrazným plusem je také jeho poloha – nachází se pouhých 600 metrů od pláže.

Na Wydmach. Spokój. Cisza. Las dookoła

Název tohoto ubytování už napovídá, co vás zde čeká – klid, ticho a obklopení lesem. Pokud preferujete spíše apartmány a soukromí, toužíte po úniku od ruchu města a chcete si užít přírodu, je toto místo ideální.

Casa Baia BlueApart Hel

Pro ty, kteří preferují větší soukromí a nezávislost, jsou apartmány Casa Baia BlueApart Hel skvělou volbou. S vlastním balkonem a zahradou se zde budete cítit v podstatě jako doma.

Náš tip: Přestože je výběr ubytování široký, doporučujeme rezervovat si místo předem, zejména pokud plánujete dovolenou v hlavní sezóně.  Pro vyhledání nejlepšího ubytování, které bude splňovat všechny vaše podmínky, můžete využít mnoho webů, jako je například Tripadvisor, Booking nebo Trivago.

Kemping

Velmi oblíbené je také kempování, a tak ani na Helu není o kempy nouze. Najdete jich tu hned několik a my vám představíme ty nejlepší.

Sielski Hel

Velmi oblíbený je především kemp Sielski Hel, který nabízí vše, co potřebujete pro klidný a ničím nerušený odpočinek. Kemp se nachází přímo u borového lesa, pouhých 300 metrů od písečné pláže. K dispozici jsou parkovací místa pro karavany i travnaté plochy pro stany, kromě toho si také můžete pronajmout pohodlné mobilní domky nebo stany už předem vybavené.

Wioska Jurata

V kempu Wioska Jurata, který se nachází uprostřed borového lesa, se můžete ubytovat v romantických dřevěných chatičkách rozestavených kolem velkého ohniště. Samozřejmostí je bezplatná Wi-Fi, neplacené parkování a plně vybavená kuchyně.

Przyczepa kempingowa Dulczetto

Tento kemp v Jastarni je skvělou volbou pro ty, kteří preferují klidnější prostředí. Výhodou je terasa a především blízkost pláží Jastarnia a Chłapowo.

Doporučujeme: Před rezervací si vždy přečtěte recenze ostatních návštěvníků a kontaktujte přímo provozovatele kempu, abyste získali aktuální informace o dostupnosti a případných akcích.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Kam se vydat ve městě Hel?

Poloostrov Hel nabízí kromě nádherných písečných pláží také další atrakce. Navštívit můžete například Helské fokárium, což je výzkumné zařízení na chov tuleňů. Fokárium se nachází na Seaside Boulevard. Tuleni jsou po uzdravení či výzkumu pouštěni do volné přírody, aby nahradily ztráty jejich populace v Baltském moři.

Navštívit můžete také maják, který je utopený v místním borovicovém lese. Maják je otevřený pouze v letní sezóně a ke zdolání vrcholu je třeba vyjít 197 úzkých schodů.

Na poloostrovu Hel bylo kdysi velmi běžné rybaření. Proto zde vzniklo také rozsáhlé muzeum rybolovu, které je otevřeno celoročně. U muzeí ještě ale ještě zůstaneme, navštívit můžete také železniční muzeum, kde je hlavním poutačem úzkokolejka (ta se nachází také na Bruntálsku). Za zmínku stojí také muzeum pobřežní ochrany, které u nás neznáme. Návštěvu tohoto muzea můžete spojit také se stezkou vojenského opevnění, díky níž se dozvíte více o ponuré historii poloostrova Hel.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Polska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a dostanete navíc dárek v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Spočítat cenu pojištění do Polska

Zdroj info: Tripadvisor, Booking, Polska Travel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články