🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Dojíždíte zimní pneumatiky v létě? Pozor na cestu do zahraničí!

17. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Vyrážíte na letní dovolenou k moři? Důležitou součástí přípravy je kromě kontroly brzd a všech tekutin také stav pneumatik. Jízda s nevyhovujícím obutím může být nebezpečná nejen pro vás, ale i pro další účastníky provozu.

Bezpečně na cestu k moři

Letní prázdniny se blíží a s nimi jsou také spojené dovolené u moře. Ať už vyrážíte do Chorvatska, nebo Itálie či jiných exotických zemí, neměli byste zapomenout na správné obutí. Rozhodně byste totiž neměli vyjet na zimních či sjetých pneumatikách.

Proč je důležité používat letní pneumatiky?

Letní pláště jsou obvykle vyrobeny ze speciální tvrdší směsi, která oproti zimním plášťům poskytuje optimální přilnavost na specifickém horkém letním povrchu. Letní pneumatiky, na rozdíl od zimních, mají také speciální tvar dezénu, který optimálně odvádí vodu v období letních přívalových deštíků. V neposlední řadě letní pneumatiky zabrzdí na menší vzdálenost. Zimní pneumatiky se navíc v horkých letních měsících více opotřebovávají, jelikož jsou vyrobeny z měkčí směsi, která odolává chladným cestám v zimě. Kromě toho mohou mít zimní pneumatiky horší přilnavost a tím i ovladatelnost. Navíc v horkém počasí se zimní pneumatiky nadměrně zahřívají, což může vést i k poškození pláště.

Levné letní pneumatiky skladem

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Proč jsou sjeté pneumatiky nebezpečné?

Ojeté pneumatiky (ty které mají méně než 1,6 milimetrů) mohou být také velkým rizikem při jízdě do zahraničí. Tyto pneumatiky s nevyhovující hloubkou dezénu velmi jednoduše ztrácí své jízdní vlastnosti. Mají horší adhezi a také, stejně jako u zimních plášťů, se prodlužuje brzdná dráha. Na sjetých pneumatikách se rapidně zvyšuje riziko aquaplaningu a mohou se také jednodušeji poškodit. To především kvůli tomu, že sjeté pláště nemají dostatečnou hloubku dezénu, která by v případě deště odváděla vodu kanálky. Kvůli tomu můžete v okamžiku ztratit kontrolu nad vozidlem (jednoduše nezatočíte).

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Jak se připravit na cestu k moři

Před cestou do zahraničí zkontrolujte stav oleje a vody v motoru, doplňte vodu do ostřikovačů (pro jistotu si vezměte vodu i s sebou navíc, může se hodit) a zkontrolujte stav brzd (hlavně desek a kotoučů) a pneumatik. Pokud je hloubka pneumatik nižší než 3 milimetry, obecně odborníci doporučují plášť vyměnit. Na mokrém povrchu totiž pláště pod 3 milimetry mohou brzdit až o 44 % hůř než nové pláště. Hloubku dezénu měřte v každé drážce, abyste zjistili, zda se pláště sjíždí rovnoměrně. V neposlední řadě před dlouhou jízdou zkontrolujte také tlak v pneumatikách a prověřte stav geometrie kol. Geometrie kol je komplexní proces, při kterém dochází k seřizování úhlu řízení, vzdálenosti mezi koly, a sklony zadní a přední nápravy. Všechny tyto věci ovlivňují stabilitu, a především ovladatelnost vozu.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Itálie? Použijte naši kalkulačku

Na cestu si s sebou vezměte dostatek čisté vody (která má multifunkční využití – můžete ji použít jako nápoj, erární vodu do chladiče, nebo vodu do ostřikovačů), nářadí pro výměnu kola (tedy hever, klíč a náhradní kolo či opravnou sadu) a pečlivě si naplánujte cestu, abyste se mohli vyhnout zácpám. Šťastnou cestu na vaši letní dovolenou k moři!

Rada pro řidiče: Pokud se chystáte cestovat do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy. Pojistku můžete dále doplnit také o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění majetku, které ochrání vaši domácnost po celou dobu dovolené. S výběrem poradí online kalkulačka cestovního pojištění, díky které nyní získáte 20% slevu.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články